AB Büyükelçisinden Şengal'deki durum için köklü çözüm çağrısı

AB Büyükelçisinden Şengal'deki durum için köklü çözüm çağrısı

.

A+A-

Avrupa Birliği'nin (AB) Irak Büyükelçisi Thomas Zeiler, Irak Hükümetine bölgedeki istikrarsızlığa son vererek Şengal ve bölge için köklü bir çözüm bulma çağrısında.

Avrupa Birliği'nin (AB) Irak Büyükelçisi Thomas Zeiler, bugün Ezidi Soykırımı'nın 10. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen anma töreninde konuşma yaptı.

Son yıllarda Ezidilere elektrik, eğitim ve diğer hizmetler dahil gerekli hizmet verilmediğine işaret eden Zeiler, "Ezidilerin bir kısmı Şengal'e geri döndü ancak geri dönenler için Şengal'in istikrarının tam olarak korunmadığını hepimiz biliyoruz. Irak Hükümetine bölgedeki istikrarsızlığa son vererek Şengal ve bölge için köklü bir çözüm bulma çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi hükümet arasındaki koordinasyon konusunda olumlu sinyallerin olduğunu belirten AB Büyükelçisi, "Ama ne yazık ki bu istikrarsızlık henüz sona ermedi. Bu konuda her iki hükümetle de diplomatik girişimlerde bulunduk. Bulunan çözümler kısa vadeli çözümler. Şengalli mültecilerin ve bölge sakinlerinin geri dönmesine imkan sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Ezidi Soykırımı

3 Ağustos 2014’te başlayan saldırılarda kadın ve çocukların da içinde olduğu binlerce Ezidi Kürt hayatını kaybederken, binlerce kişi de IŞİD tarafından kaçırıldı.

Kaçırılan yüzlerce insan köle pazarlarında satıldı, binlercesinin akıbeti hala bilinmiyor.

IŞİD saldırılarının ardından Şengal ve çevresinde onlarca toplu mezar da bulundu.

Katliamda 5 binden fazla Ezidi Kürt öldürüldü, toplu mezarlara gömüldü, binlercesi de kaçırıldı. 2 bin 745 çocuk anne babasız kaldı.

325 binden fazla Ezidi Kürt evlerinden oldu. 135 bin 860 Ezidi Kürdistan Bölgesi’ne sığındı. 189 bin 337 kişi de Kürdistan Bölgesi’nden koparılan bölgelere, 100 bin kişi de farklı ülkelere göç etti.

Kürdistan Parlamentosu, 3 Ağustos tarihini Ezidi Soykırımı Günü olarak kabul etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.