AB içi aşı pasaportunun ayrıntıları belli oldu: Üç kriter aranacak

AB içi aşı pasaportunun ayrıntıları belli oldu: Üç kriter aranacak

.

A+A-

Avrupa Komisyonu, korona virüsü salgınının gölgesinde AB içi seyahati kolaylaştırmak için 'Dijital Yeşil Sertifika' önerdi. Sertifika üç kriter alınacak, AB'de onay almış aşıları yaptırmamış kişilerden veya aşı karşıtlarından negatif test istenecek.

 Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere önümüzdeki haziran ayından itibaren AB vatandaşlarının salgın önlemlerinden etkilenmeden seyahat edebilmesini sağlayacak bir "Dijital Yeşil Sertifika" önerisinde bulundu. Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve "Dijital Aşı Pasaportu" ya da "Dijital Yeşil Sertifika" olarak adlandırılan tasarı ile ilgili ayrıntılar, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen tarafından bugün kamuoyuna açıklandı.

QR KODU VEYA KAĞIDA BASILI SERTİFİKA
Avrupa vatandaşlarının özellikle yaz tatili sırasında birlik sınırları içinde serbest dolaşımını amaçlayan Yeşil Sertifika, mobil telefonlardaki bir QR kodu veya bunun kağıda basılı değişik bir biçiminden oluşacak.

Ücretsiz olan sertifika, 3 ayrı grupta verilecek:


* AB tarafından tanınan bir aşı uygulanmış kişiler
* Kısa süre içinde yaptırdığı korona virüsü testi negatif çıkanlar
* Son 6 ayda Covid -19'a yakalanan ve bu nedenle virüse karşı bağışıklık geliştiren kişiler.

AYRIMCILIĞIN ÖNLENMESİ AMAÇLANIYOR
Bu üç aşamalı yaklaşımla, henüz aşı sırası gelmemiş ya da aşı olmak istemeyen kişiler ile Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanmamış aşıları uygulayan AB vatandaşlarına yönelik ayrımcılığın önlenmesi amaçlanıyor. Avrupa Komisyonu, negatif test sonucu konusundaki sahtekarlıklara işaret ederek, üye ülkelerden bu konuda dikkatli olmalarını istiyor.

DEVLETLER ARASI UYUMLU SERTİFİKALAR
AB üyesi ülkelerin kendi ülkelerinde hazırladığı sertifikalar, kısa süre içinde birlik içindeki diğer devletlerin sertifikalarıyla uyumlu hale getirilecek. Örneğin Belçikalı bir turistin aşı ya da test sonucuna ilişkin sonuçları, İtalya'daki bir havalimanı görevlisi tarafından görülebilecek.


Ancak Komisyon, bu işlemler sırasında Yeşil Sertifika'daki hassas tıbbi verilerin "yüksek düzeyde korunmasını" istiyor. Gerekli verilerin sağlanması ve saklanmasından AB üyesi ülkeler sorumlu olacak. Tıbbi verilerin AB düzeyinde saklanmasına gerek duyulmayacak.

İSVİÇRE VE İZLANDA İÇİN DE GEÇERLİ
Sertifika, sadece AB üyesi ülkeler ile İsviçre ve İzlanda gibi birlik üyesi olmayan ülkelere yönelik seyahatler için geçerli olacak.
İzlanda, perşembe gününden itibaren, Covid - 19 aşısı olduğunu belgeleyen bir aşı sertifikasına sahip yabancıların, karantina ve negatif test zorunluğuna uymadan ülkeye girişine izin verileceğini açıkladı.

ÇİN AŞISI KULLANAN AB ÜLKELERİNDEN TEST İSTENECEK
Rusya ve Çin tarafından üretilen aşıları uygulayan Macaristan ile Rus aşısı alımı anlaşması imzalayan Çek Cumhuriyeti gibi birlik üyesi ülkelerin de, negatif test sonucu ve kandaki antikor testleri nedeniyle, Yeşil Sertifika uygulamasına katılmaları bekleniyor.

AB'nin Adaletten Sorumlu Yüksek Temsilcisi Didier Reynders, dijital sertifikanın serbest dolaşım için bir koşul olmayacağını ve hiçbir şekilde ayrımcılık yapmayacağını söyledi. Reynders, "AB vatandaşlarının bu yaz güvenli ve en az kısıtlamayla seyahat etmelerini sağlayacak bir Avrupa yaklaşımı uygulayacağız" dedi.

GÜNEY AKDENİZ ÜLKELERİ TURİZM İÇİN ISRAR ETMİŞTİ
Aşı pasaportu önerisi, geçen ay yapılan AB liderler zirvesinde gündeme gelmişti. Salgın nedeniyle zor durumda olan ekonomisi büyük ölçüde turizme bağlı Yunanistan, Kıbrıs, İtalya, İspanya ve Portekiz gibi üyeler, 2021 turizm sezonun rahat geçirebilmek için böyle bir düzenleme için ısrar ediyor.


AB üyesi ülkelerin hükümet ve devlet başkanları, önümüzdeki hafta sonunda yapılacak olağan bahar zirvesinde, Yeşil Sertifika önerisini tartışacak. Liderler zirvesinden sonra üye ülke parlementoları ile Avrupa Parlamentosu'nun onayının ardından, yeni düzenlemenin Haziran ayı ortalarında yürürlüğe girmesi bekleniyor. (BBC Türkçe)


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.