AB Liderler Zirvesi bildirisinde göç ve Kovid-19 konusunda iş birliği vurgusu
.
Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları Brüksel'de toplandı. Zirvenin sonuç bildirisinde göç ve Kovid-19 konusunda iş birliği vurgusu yapıldı.
Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu konuları görüşmek üzere Brüksel'de toplandı. Zirvenin sonuç bildirisinde göç ve Kovid-19 konusunda iş birliği vurgusu yapıldı.
AB Liderler Zirvesi'nin resmi gündem maddeleri arasında Kovid-19 ile mücadele, ekonomik kurtarma fonları, göç, Avro Zirvesi, Rusya ve Türkiye ile ilişkiler yer aldı.
Türkiye-AB ilişkileri de gündemdeydi. Görüşmelerde Doğu Akdeniz'de son durum, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve Türkiye'deki Suriyelilere yapılacak destek ele alındı.
Suriyeli mültecilere destek konusunda AB Komisyonu, liderlere hazırlanan planı sundu.
Öte yandan AB liderleri, Belarus'un yanı sıra Macaristan'da kabul edilen eşcinsellik karşıtı yasayı da görüştü.
TÜRKİYE BÖLÜMÜ PAYLAŞILDI
AB Zirvesi devam ederken Türkiye ile ilgili görüşmelerin tamamlanmasının ardından zirve bildirisinin Türkiye hakkındaki bölümü kamuoyuyla paylaşıldı.
Bildiride, Doğu Akdeniz'de gerginliğin düşmesinin olumlu karşılandığı ve bunun sürdürülmesi gerektiği ifade edildi.
AB'nin Türkiye ile aşamalı, orantılı ve geri dönülebilir biçimde ortak çıkarları içeren pek çok alanda iş birliğini arttırmaya hazır olduğuna işaret edilen bildiride, AB liderlerinin AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliğinin güncellenmesine yönelik yetkilendirme için teknik çalışmaların başlamasını not ettiği belirtildi.
Gümrük Birliğinin güncellenmesine yönelik yetkilendirmenin, AB Konseyi'nde ilave yönlendirme ile kabul edilebileceği dile getirilen bildiride, mevcut Gümrük Birliğinin uygulanmasında yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve bunun AB üyesi bütün ülkelere etkin biçimde uygulanması gerektiği kaydedildi.
Bildiride, AB liderlerinin göç, sağlık, iklim, terörle mücadele ve bölgesel meseleler gibi karşılıklı çıkara dayalı konularda Türkiye ile yüksek düzeyli diyalog hazırlıklarını not ettiği vurgulandı.
SURİYELİLER İÇİN RESMİ TEKLİFİN SUNULMASI İSTENDİ
Bildiride, "AB Konseyi, AB Komisyonuna Türkiye, Ürdün, Lübnan ve bölgenin diğer bölümlerindeki Suriyeli mülteciler ve ev sahibi topluluklara sağlanacak finansmanın devamı için resmi teklifi gecikmeksizin sunması çağrısını yapmaktadır." denildi.
Kıbrıs konusundaki çözümün siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde sağlanabileceği yönündeki AB tezine dikkat çekilen bildiride, AB liderlerinin kapalı Maraş'ın statüsünün önemine vurgu yaptığı, BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması için çağrıda bulunduğu ifade edildi.
AB Konseyi, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan Kıbrıs konulu görüşmelerin, resmi müzakerelerin başlamasını sağlamamasından üzüntü duyulduğunu, AB'nin süreci desteklemede aktif rol oynamayı sürdüreceğini kaydetti.
Türkiye'de hukukun üstünlüğü ve temel haklarla ilgili gelişmelerin endişe kaynağı olduğu savunulan bildiride, siyasi partilerin, insan hakları savunucularının ve medyanın hedef alındığı ileri sürülerek, bunların demokrasi, hukukun üstünlüğü ve kadın haklarında gerilemeye neden olduğu iddia edildi.
Bildiride, "AB Konseyi, bölgesel barış ve istikrarda Türkiye ve AB'nin ortak çıkarları doğrultusunda Türkiye ve tüm aktörlerin bölgesel krizlerin çözümüne olumlu katkı yapmasını beklemektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.
GÖÇ KONUSUNDA İLGİLİ ÜLKELERLE İŞ BİRLİĞİ YOĞUNLAŞTIRILACAK
AB Liderler Zirvesi devam ederken zirve bildirisinin göçle ilgili kısmı kamuoyuyla paylaşıldı.
Son yıllarda AB'ye mülteci akınının azaldığı ancak bazı güzergahlardaki gelişmelerin endişe verici olduğu ve acil eylem gerektirdiği belirtilen bildiride, "Can kayıplarının önlenmesi ve Avrupa sınırlarına baskının azaltılması için kaynak ve transit ülkelerle karşılıklı çıkara dayalı ortaklıklar ile iş birlikleri yoğunlaştırılacaktır" ifadesi yer aldı.
Bu yaklaşımın pragmatik, esnek ve ihtiyaca yönelik olacağı kaydedilen bildiride, yaklaşımın tüm güzergahları kapsamayı, göçün sebeplerine eğilmeyi, mültecileri desteklemeyi, sınır kontrolünü güçlendirmeyi, arama ve kurtarmada iş birliğini, geri dönüşleri ve geri kabulleri sağlamayı amaçladığı vurgulandı.
AB liderleri, bu amaçla AB Komisyonu'na çağrı yaparak öncelikli kaynak ve transit ülkelerle somut eylemlere girilmesini ve bu ülkelere somut destek verilmesini istedi.
Ayrıca AB Komisyonu'nun 2021 sonbaharına kadar öncelikli kaynak ve transit ülkeleri için eylem planları oluşturması, açık hedefleri belirtmesi, tedbirleri ve somut takvimleri daha fazla desteklemesi talep edildi.
Bildiride ayrıca, AB Konseyi'nin, mültecilerin üçüncü ülkelerce siyasi amaçlara alet edilmesini kınadığı belirtildi.
KOVİD-19'LA MÜCADELEDE ULUSLARARASI DAYANIŞMAYA BAĞLILIK TEYİT EDİLDİ
Sonuç bildirisinin Kovid-19 ile ilgili kısmı da kamuoyuyla paylaşıldı.
AB Konseyi'nin Kovid-19'a karşı aşılamada gelinen aşama ve salgınla mücadeledeki gidişattan memnun olduğunun belirtildiği bildiride, özellikle virüsün varyantlarının ortaya çıkması nedeniyle aşılamaya devam edilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Bildiride AB içinde serbest dolaşıma imkan veren Dijital Kovid Sertifikası hakkında varılan anlaşmadan da memnuniyet duyulduğu ifade edilirken, COVAX çerçevesinde küresel çapta aşı üretiminin ve dağıtımının desteklenmesine verilen önem vurgulandı.
Dünya Sağlık Asamblesi'nin kasımda özel oturum yapma kararı almasının da olumlu karşılandığına işaret edilen bildiride, "AB, pandemiler üzerinde uluslararası anlaşmaya varılması için çalışmaya devam edecek." denildi.
Bildiride ayrıca zirvede Komisyon'un hazırladığı rapor doğrultusunda pandemiden alınan derslerin görüşüldüğü belirtilerek, gelecek dönem başkanı Slovenya, AB'nin kolektif biçimde gelecek krizlere dayanıklılığını artırmak için çalışmaya davet edildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.