AB liderlerine ‘Ankara’ya güçlü bir mesaj verin” mektubu!

AB liderlerine ‘Ankara’ya güçlü bir mesaj verin” mektubu!

.

A+A-

Yirmiyi aşkın uluslararası medya veya ifade özgürlüğü örgütü, 6 Nisan’da Türkiye Cumhurbaşkanı  Erdoğan ile görüşecek AB liderlerine, “Temel hakları önceleyin. Ankara’ya güçlü bir mesaj verin” çağrısı yaptı.

Ayrıca çağrıda, "Türkiye'deki insan hakları ihlallerine öncelik verilmesi" talebinde bulunuldu. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'e hitaben yazılan mektupta şu ifadeler yer aldı:

"Biz, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü kuruluşları, gazetecilik kuruluşları olarak size Türkiye'ye 6 Nisan'da planlanan ziyaretinizden önce yazıyoruz. Sizden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapacağınız görüşmelerde özellikle gazetecilerin ve bağımsız medyanın gördüğü zulme son vermek üzere, ülkenin insan hakları durumunu iyileştirmeyi öncelik olarak almanızı talep ediyoruz. 

Mart ayında açıklanan "İnsan Hakları Eylem Planı'nın" ülkenin şu anki insan hakları kayıtlarındaki zayıflıklara karşılık vermediği konusunda endişeliyiz. Osman Kavala, Selahattin Demirtaş gibi siyasi tutuklular hâlâ parmaklıklar altında, aynı zamanda çok sayıda gazeteci de mesleklerini yaptıkları ve hükûmet eleştirileri nedeniyle hapiste. Sizden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 128 sayfalık bu planın ciddi ve kalıcı hukukun üstünlüğü ve insan hakları ihlallerine karşı yeterli olmadığını belirtmenizi talep ediyoruz.

Yargı bağımsızlığının eksikliği, hukukun üstünlüğünün ve temel hakların korunmasının giderek kötüleşmesine odaklanan uluslararası incelemeleri dağıtmaya yönelik girişimler değil, anlamlı adımlar atılması gerekiyor. 

Türkiye'yle, şu an yaşanan hukukun üstünlüğü ve temel hakları koruma sorunlarının kötüye gittiğine dikkat çekilmeden yapılacak herhangi bir çalışma adımı, kesinlikle kısa ömürlü olacaktır. 

Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu başkanları olarak sizden Ankara'daki toplantıyı, basın özgürlüğü; ifade ve toplanma özgürlüğü; yargı bağımsızlığı; kadın, LGBTİ+, azınlık haklarının, temel AB prensipleri olduğuna ve iyileşecek ekonomik ya da diğer ilişkilerin Türkiye'de insan haklarının durumundaki gelişmelere bağlı olacağına dair güçlü bir mesaj vermenizi talep ediyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.