ABD: Irak-Türkiye petrol boru hattı yeniden faaliyete geçmeli

ABD: Irak-Türkiye petrol boru hattı yeniden faaliyete geçmeli

.

A+A-

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Geoffrey Pyatt, Irak’ın enerji bağımsızlığı hedeflerine ulaşmak için acil adımlar atılması gerektiğini ifade ederek “Irak'ın ulusal petrol kaynaklarının aracılar tarafından İran limanları üzerinden kaçak götürülmesi, Irak'a hiçbir fayda sağlamıyor. Bu durumda sadece ham petrol için düşük fiyat ödeyip İranlılara daha yüksek fiyata satan kaçakçılar kazanıyor” dedi.

Irak’ta petrol kaçakçılığının kontrol edilmesi için Irak-Türkiye petrol boru hattının yeniden faaliyete geçmesi gerektiğini söyleyen Geoffrey Pyatt “Bakan Hayyan (Irak Petrol Bakanı), Irak hükümetinin Başbakan Sudani'nin Washington ziyaretinde ortaya koyduğu 2030 yılına kadar enerji bağımsızlığına ulaşma hedefine olan bağlılığından çok açık bir şekilde bahsetti. Eğer ham petrol arka kapıdan İran üzerinden çıkıyorsa belirlediğiniz hedeflere ulaşamazsınız. İşte bu yüzden Irak-Türkiye petrol boru hattının açılaması çok önemli” ifadelerini kullandı.  

Kürdistan Bölgesi'nde petrol üretimine yatırım yapan Batılı şirketlerin normal faaliyetlerine dönebilmeleri için boru hattının yeniden çalışması gerektiğini aktaran Geoffrey Pyatt, "Bu konuda Bağdat ve Erbil arasında bir anlayış olması gerektiği çok açık. Bakan Hayyan ve Başbakan Barzani ile de net konuştum. Biz kimseyi suçlamıyoruz. Bir tarafı ya da diğerini suçlamıyoruz, ancak her iki taraftan da boru hattını en kısa sürede yeniden faaliyete geçirmek için ciddi bir şekilde birlikte çalışmalarını istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Irak ve Kürdistan Hükümeti arasında yaşanan petrol anlamsızlıklarının çözülmesi gerektiğini vurgulayan Geoffrey Pyatt, “Hem Bağdat'ın hem de Erbil'in oturup ciddi bir şekilde müzakere etmeleri, bir sonuca varmaları ve bunu hem federal Irak'a hem de Kürdistan Bölgesi'ne fayda sağlayacak şekilde yapmaları gerekir. Çünkü şu anda, bildiğim kadarıyla, mevcut durumdan faydalanan tek taraf kaçakçılar ve İranlılar; petrolü arka kapıdan çıkarıyorlar” diye konuştu.

RUDAW

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.