ABD, İran'ın olası yanıt beklentisiyle Orta Doğu'ya F-16'lar konuşlandırdı

ABD, İran'ın olası yanıt beklentisiyle Orta Doğu'ya F-16'lar konuşlandırdı

.

A+A-

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Cuma günü yaptığı açıklamada, İran'ın olası bir İsrail saldırısına vereceği yanıta hazırlık amacıyla bir F-16 savaş uçağı filosunun Ortadoğu'ya ulaştığını duyurdu.

CENTCOM, X'te yaptığı açıklamada, "Almanya'daki Spangdahlem Hava Üssü'nde konuşlu 480. Savaş Filosu'na bağlı ABD Hava Kuvvetleri'ne ait F-16'lar, ABD Merkez Komutanlığı sorumluluk alanına ulaştı." ifadesini kullandı.

Bu arada, The New York Times'ın haberine göre İran, İsrail'in beklenen saldırısına karşı hazırlık yapıyor ve çatışmaya hazır olmak için güçlerini "yüksek alarma" geçiriyor, aynı zamanda da tırmanışı önlemeyi amaçlıyor.

İranlı yetkililer, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in, İsrail'in İran'ın kritik petrol veya nükleer altyapısını hedef alması halinde misilleme yapılması da dahil olmak üzere, olası bir İsrail saldırısı durumunda İran ordusuna çeşitli yanıt stratejileri hazırlamaları talimatını verdiğini bildirdi.

Yetkililer, Hamaney'in İsrail'in petrol veya nükleer tesislerine saldırması halinde güçlü bir yanıt verilmesi talimatını verdiğini belirtirken, "İran'ın saldırılar askeri üsler, füze depoları veya insansız hava aracı tesisleriyle sınırlı kalırsa misilleme yapmayacağını" belirttiler. Ancak yetkililer, "İsrail operasyonlarının büyük hasara ve önemli can kayıplarına yol açması halinde İran'ın karşılık vereceğini" vurguladılar.

Yetkililer ayrıca İran ordusunun tam teyakkuzda olduğunu, yüksek riskli nükleer ve askeri tesislerin etrafındaki hava savunmalarının güçlendirildiğini belirtti. Ayrıca İran, daha önce Irak ve Suriye'de görev yapmış deneyimli askeri komutanları sınır illerine konuşlandırdı. Bu hareketin amacı, İran'a karşı bir savaş senaryosunu istismar edebilecek muhalif gruplardan gelebilecek olası saldırıları öngörmek.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan (IRGC) iki kişi, New York Times'a yaptığı açıklamada, "İsrail'in İran'a ağır bir zarar vermesi durumunda, olası yanıtlar arasında 1.000'e kadar balistik füze fırlatmak, müttefik gruplarla saldırıları koordine etmek ve küresel enerji tedarikini ve deniz ticaretini aksatmak yer alacak." dedi.

İlgili açıklamalarda, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Perşembe günü, "ABD, Hizbullah'a yönelik önemli saldırıların ardından bir aydan fazla süren İsrail'in Lübnan'daki kampanyasını uzatmayı düşünmüyor" dedi. Blinken, İran'ın "İsrail'e yönelik herhangi bir saldırının çıkarlarını ciddi şekilde tehlikeye atacağını" anlamasını umduğunu, İsrail'in Ekim ayı başında İran'ın son füze saldırısına yanıtını hazırladığını belirtti.

Ayrı olarak, Times of London, bir istihbarat kaynağına dayanarak, İsrail'in İran'a karşı misilleme eylemini ertelediğini ve stratejisini gözden geçirmek için ek zamana ihtiyaç duyduğunu ortaya koydu. Bu gecikme, geçen hafta olası İsrail yanıtlarına ilişkin değerlendirmeler içeren ABD istihbarat belgelerinin sızdırılmasının ardından geldi. İstihbarat ihlali, İsrail'i planlarını ayarlamaya yöneltti ve artık herhangi bir saldırı emri verilmeden önce kapsamlı askeri tatbikatlar içeriyor.

Sızdırılan belgelerde İran'a yönelik belirli hedeflerden bahsedilmediği bildirilirken, ABD'nin İsrail'i İran'ın nükleer veya petrol tesislerine saldırmaması konusunda uyardığı ifade edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.