Af Örgütü’nden çalışanlarına baskı!
Bir kaç gün önce Türkiye’de süren açlık grevlerine destek için destek eylemi yapanları polis zoruyla binasından çıkarttığı Af Örgütü’nde çalışanlara yönelik ciddi baskıların olduğu ortaya çıktı.
Geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir rapora göre, Af Örgütü’nde çalışan personellerin baskı ve zorbalığa maruz kaldıkları ve bu baskılar nedeniyle bazı personellerin intihar ettiği ileri sürüldü.
Af Örgütü’nde çalışan 30 yıllık bir araştırmacı olan Gaetan Mootoo (65), çalışma ortamında maruz kaldığı baskılar nedeniyle Paris ofisinde, geçen yıl Mayıs ayında intihar etmişti. Altı hafta sonra, Af Örgütü’nün Cenevre ofisinde stajyer olan Rosalind McGregor (28), Surrey’deki evinde intihar etti.
2018’deki intiharlardan sonra, KonTerra Grubu tarafından üstlenilen ve psikologlar tarafından yürütülen bir çalışmada, zorbalık ve aşağılamanın Af Örgütü yönetimi tarafından rutin olarak kullanıldığı tespit edildi. Ortaya çıkan bilgilerde, yöneticilerin, çalışanları ulu orta aşağıladıkları, bazı çalışanları raporlama çalışmalarından alıkoydukları ve çalışanlara “sen b*ktansın! İstifa etmelisin! Bu pozisyonda kalırsan, hayatın sefaletle sonuçlanacak” gibi onur kırıcı hakaretlerde bulundukları belirlendi.
Son olarak, Af Örgütü’nün İngilitere’de bulunan Sekreteryası’nda oturma eylemi başlatan Kürt protestocuları polis şiddeti kullanarak çıkaran Af Örgütü’ne kendi personellerinden de tepkiler geldi.
Af Örgütü’nde İran üzerine çalışmalar yapan Raha Bahreini, twitter hesabından “Bir Af Örgütü personeli olarak, yönetimimizin barışçıl eylem yapan Kürt protestocuları kurumun tesislerinden zorla çıkarması için polisi çağırmasına öfkeliyim. Bu yönetim, Af Örgütü personelini temsil etmiyor ve bu yapılanlar için hesap vermeil. Af Örgütü personeli olarak birçoğumuz, orada olsaydık bu utanç verici harekete karşı koyardık(..) Kötü niyetli hükümetler gibi davrandıkları ve halkın güvenini bozdukları için Af Örgütü’ne yazıklar olsun” dedi.
Başka bir Af Örgütü çalışanı, Laith Abu Zeyad, twitter hesabından, “Af Örgütü’nün Londra Ofisi’nde utanç verici, şiddetli saldırı! Protesto etme hakkını savunuyor gibi davranan insan hakları örgütlerinin eylemcileri şiddetle bastırmak için polisi çağırdıklarını görmek çok üzücü.”
Abu Zeyad’ın twitter hesabı, bu paylaşımı yaptıktan sonra kapatıldı. Birleşmiş Milletler İzleme Örgütü’nden Hillel Neuer, Af Örgütü’ne, Abu Zeyad’a, yalnızca bu tweetini değil ama ayrıca hesabını kapatması için baskı yapıp yapmadığını sordu.
Af Örgütü’nün son dönemde yapmaktan imtina ettiği bazı meseleler nedeniyle eleştiri aldığı biliniyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.