Alman diplomat: Peşmergenin birleşmesi siyasi irade gerektirir
.
Almanya’nın Erbil Başkonsolos Yardımcısı Sven Mossler, ülkesinin Peşmerge güçlerini reforme etme ve birleştirme sürecinde daha fazla ilerleme kaydedildiğini görmek istediğini vurguladı.
Rûdaw TV’de Hewraz Gulpi’nin sorularını yanıtlayan Alman diplomat Sven Mossler, Kürdistan Bölgesi’nde görev yaptığı süre boyunca en çok dikkatini çeken şeyin Kürt halkının misafirperverliği olduğunu belirtti.
Son beş yıldır Peşmerge Bakanlığı bünyesindeki reformlar üzerine Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Hollanda ile birlikte durduklarını kaydeden Mossler, “Biraz ilerleme kaydedildi ve elbette daha fazlasını görmek istiyoruz. Bazı şeyler henüz başarılmış değil. İlerleyebilmek için tüm taraflardan net bir siyasi irade göstermesine ihtiyaç var, çünkü biz sadece tavsiye verebiliriz” ifadelerini kullandı.
Ülkesi ile Kürdistan Bölgesi arasında özel bir bağ olduğunu, Almanya’da çok sayıda Kürdün yaşadığını dile getiren Alman diplomat, Almanya’nın Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere Irak ile arasında önemli bir ticari ilişki bulunduğunu aktardı.
Sven Mossler, “Yaklaşık 800 Alman şirket Irak'la düzenli olarak ticaret yapıyor ve Kürdistan Bölgesi'nin bu ticaretteki payı yüzde 20 ila yüze 30 civarında. Ayrıca burada ofisi olan 30 Alman şirketimiz var ama dürüst olmalıyız ki aşmamız gereken bazı sorunlar var. Güvenlik durumu hala bazı şirketler için endişe kaynağı. Yine Irak’ta bürokrasi ve yolsuzlukla sorunumuz var. Yeni Başbakan Muhammed Şiya Sudani öncelikli görevinin yolsuzlukla mücadele olacağını söyledi” diye konuştu.
Alman yatırımcıların IŞİD savaşını hala unutmadığını belirten Mossler, “Şunu söylemeliyim ki Türkiye ve İran saldırıları hala Almanya’da haberlere manşet oluyor. Dolayısıyla Kürdistan Bölgesi ile ilgili bu imaj var. Fakat buradaki güvenlik durumunun farklı olduğunu, gelip durumu kendi gözleriyle görmeleri gerektiğini anlatmak konsolosluk olarak bizim işimiz” dedi.
Sven Mossler, Almanya'nın Ezidi toplumuna büyük ilgi gösterdiğini belirterek, “Almanya dünyadaki en büyük Ezidi diasporasına sahip, bu nedenle 2014'ten beri birçok projeyle Ezidilere çok ciddi ilgi gösterdik. Şengal’de birçok projemiz var. Kamplara da yardım sağladık” dedi.
Mossler, Almanya Parlamentosunun 19 Aralık'ta IŞİD tarafından Ezidi toplumuna karşı işlenen suçları soykırım olarak tanıyan bir karar çıkaracağını hatırlattı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.