Almanya'dan Gare operasyonuna ilişkin iddialara yanıt
.
Almanya Savunma Bakanlığı sözcülerinden Thomas Kolatzki, Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer ile mevkidaşı Hulusi Akar arasındaki görüşmenin ana konusunun Doğu Akdeniz olduğunu ifade etti.
Almanya Federal Meclisi’nin yanı sıra Avrupa Karma Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) Birleşik Avrupa Sol Grubu Başkan Yardımcısı olan Andrej Hunko, geçtiğimiz hafta Türkiye'nin Gare bölgesine yönelik askeri operasyonunun, Almanya Federal Hükmeti'nce önceden bilindiğine dair ANF'ye konuşmuştu.
Dün yine Sol Parti Federal Meclis milletvekili Gökay Akbulut'un Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Alman mevkidaşı Annegret Karren-Krampbauer'nın görüşmelerinin içeriğine dair verdiği soru önergesine "devlet sırrı" diyerek içeriğinin açıklanmadığı haberleri çıktı.
Basında bu tür haberlere yer verildiğini, bu bilginin doğruluk payının olup olmadığını, Almanya Federal Hükümeti'nin bu harekâta yeşil ışık yakıp yakmadığı sorusunu yöneltiğimiz Almanya Savunma Bakanlığı sözcülerinden Yarbay Thomas Kolatzki şu cevabı verdi:
"Hayır, sorunuzun içeriğini onaylamıyorum. Hatta basında bu yönde haberler çıktığı iddiasını da kabul etmiyorum."
Sözcü Kolatzki, Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Almanya Federal Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer arasında 2 Şubat 2021'de bir çalışma toplantısı düzenlediğini ifade etti. İki bakanın istişare ettiği konular arasında güvenlik ve savunma politikası alanındaki ikili ilişkiler, NATO ittifakının uyumlu çalışmasının önemi, Afganistan'daki durum ve Türkiye'nin de Almanya, İtalya ve ABD ile birlikte içinde yer aldığı Kararlı Destek Misyonu (Mission Resolute Support) ayrıca Irak ve Suriye'deki durumu görüşüldüğünü ifade etti.
Kolatzki Artı Gerçek için yönelttiğimiz sorulara verdiği cevapta görüşülen diğer konuların Doğu Akdeniz bölgesi ve Libya'daki güvenlik durumu olduğunu ekledi.
Yarbay Kolatzki, "Görüşmenin ana odağı Doğu Akdeniz'deki durumdu. Son birkaç ayda, federal hükümet bu bölgede gerginliğin azaltılması ve diyalog için yoğun bir şekilde çalışma yürütüp ve arabuluculuk rolü üstlendi. Bu nedenle konuşmanın amacı, Aralık 2020'den beri gözlemlenen iki ülke arasındaki azalan gerginliği teşvik etmekti. Bu bağlamda, Yunanistan ile Türkiye arasındaki istikşafi görüşmelerinin 25 Ocak 2021'de İstanbul'da yeniden başlaması tarafımızdan olumlu bir adım olarak görülüyor. Görüşmelere devam etmek için son sinyaller umut verici" şeklinde ifade kullandı.
Gökay Akbulut: Hükümet Çelişkili Cevaplar Veriyor
Sol Parti Federal milletvekili Gökay Akbulut ise Savunma Bakanlığı'ndan yapılan bu açıklamanın gerçeği olduğu gibi yansıtmadığını, çelişkili olduğunu ifade etti.
Akbulut, "Bu görüşmelerin elbette her zaman bir resmi günedemi var. Bir de gündem dışı konuları masalarında var. Türkiye'nin yaptığı bütün saldırılar buna benzer görüşmelerden sonra yapıldı. Almanya hükümeti şimdiye kadar hukuka aykırı bu saldırıları görmemezlikten geldi. Bu operasyona da Alman hükümetinin aynı yaklaşımı söz konusu. Biz parti olarak ne bizim soru önergelerine verilen cevapları ne de size verilen cevabı inandırıcı bulmuyoruz. Tekrar ediyorum, Türkiye'nin uluslararası hukuka aykırı yaptığı bütün savaşlar Almanya'nın bilgisi dahilinde yapılıyor.
Biz muhalefet ve parti olarak bu konuların takipçisi olmaya devam edeceğiz. Yapılan tüm operasyonlarda benzer durumlar söz konusuydu. Tabi görüşmelerin gizlilik payı oluyor, bunu kabul ediyoruz. Ama biz yine de tüm yanlış politikaları ortaya çıkaracağız. Bizim için önemli olan bu çelişkileri ortaya çıkarıp kamuoyu ile basın aracılığıyla paylaşmak, insanları bilgilendirmektir" dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.