Amedspor: Irkçılığın her türlüsüne hayır!
.
Amed Spor Kulübü, Şampiyonlar Ligi’nde oynanan PSG-Başakşehir maçında yapılan ırkçılığı kınayarak, “Bu tür insanlık dışı uygulamaların bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, kime yapılırsa yapılsın Amedspor Kulübü olarak karşısında olduğumuzu hatırlatıyoruz” açıklamasını yaptı.
UEFA Şampiyonlar Ligi H Grubu’nda 8 Aralık akşamı oynanan Paris Saint-Germain-Başakşehir maçında, Başakşehir’in yardımcı antrenörü Pierre Webo, maçında dördüncü hakemin ırkçı söylemine maruz kaldı.
Dördüncü hakem, orta hakeme Pierre Webo’dan bahsederken "Bu siyah adam" ifadelerini kullandı.
Webo hakemin ırkçı ifadeler kullanması gerekçesiyle "Neden siyah adam diyorsun?" itirazında bulundu.
Maça yedek başlayan Başakşehirli Demba Ba ise maçın orta hakemi Ovidiu Hatega’ya dördüncü hakemi şikayet ederken, "Beyaz bir adamdan bahsederken 'beyaz adam’ diyor mu? Neden Webo’dan bahsederken 'siyah adam' diyor?" cümlelerini kullandı.
Başakşehir’in teknik direktörü Okan Buruk da orta hakemden dördüncü hakem Coltescu’yu dışarı atmasını talep etti.
Orta hakem Ovidiu Hategan’ın karşılaşmaya verdiği 10 dakikalık arada tartışmalar soyunma odalarında devam etti. İki kulüp hakem dörtlüsünün değişmesi halinde maça devam edecekleri konusunda karara vardı.
UEFA tarafından bir sonraki güne ertelenen maça damgasını vuran bu olay tüm dünyada tepki topladı.
Türkiye’de de bir çok kişi spor müsabakalarında yapılan “ırkçı” muameleleri eleştirdi. Eleştirilerin bazılarında ise geçmişte rakip takımlar tarafından çeşitli saldırılara maruz kalan Amedspor örneği öne çıktı.
Amedspor: Maruz kaldıklarımıza sessiz kalanların bugünkü duyarlılıkları manidardır
Konu hakkında Amed Spor Kulübü de yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Öncellikle şampiyonlar liginde oynanan Paris Saint Germain - Başakşehir maçında yapılan ırkçılığı en sert şekilde kınıyoruz.
Ancak şunu da belirtmek isteriz ki, yıllardır deplasmanlarda maruz kaldığımız ayrımcı, ırkçı ve ötekileştirici uygulamalara sessiz kalanların bugün en üst perdeden ırkçılığa ve ayrımcılığa ilişkin duyarlılıklarını ise manidar buluyoruz.
Bu tür insanlık dışı uygulamaların bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, kime yapılırsa yapılsın Amedspor Kulübü olarak karşısında olduğumuzu hatırlatıyoruz.”
Amedpor defalarca saldırıya maruz kaldı
Amedspor ve taraftarları da geçmişte ırkçılığa farklı şekillerde maruz kaldı.
Başakşehir ile Amedspor arasında 2016’da oynanan maçta "Çocuklar ölmesin maça da gelsin" tezahüratları yapan 32 Amedspor taraftarı hakkında dava açılmıştı.
Taraftarlar bir yıl sonra davadan beraat etti. Ancak o günden beri Amedspor taraftarlarının yaklaşık 70 maçtır, güvenliklerinin sağlanamaması gerekçesi öne sürülerek deplasman maçlarında tribünlere gidişine izin verilmiyor.
Kulüp ve taraftar gruplarının TFF’ye konu hakkında yaptıkları itirazları ise her seferinde cevapsız ve sonuçsuz bırakılıyor.
Diyarbakırsporlu Deniz Naki ırkçılık nedeniyle futbolu bıraktı
Diyarbakırspor da, 2009’da Bursaspor deplasmanında "Ne mutlu Türk’üm diyene" ve "Mehmetçiğiz, Türk’üz" pankartlarıyla karşılanmıştı.
Birçok kez ırkçılığa maruz kalan Diyarbakırspor başkanı ise yükselen ırkçılık tartışmaları esnasında bir televizyon programında, "Biz ne Uganda takımıyız ne Ermeni, bize neden bunları yapıyorlar?" açıklamasını yapmıştı.
Kürt futbolcu Deniz Naki, 2014'te Gençlerbirliği’nde forma giydiği dönemde Ankara Bahçelievler’de "Kürt Alevi Naki sen misin lan Naki?" ifadeleri kullanan üç kişi tarafından saldırıya uğramıştı.
Naki, 2017’de ise Mersin İdman Yurdu maçında sahaya giren rakip taraftarlar tarafından fiziksel saldırıya uğradı. Türkiye’nin Efrin’e yönelik yaptığı operasyon hakkında Köln’deki eyleme sosyal medyada attığı mesajla çağrıda bulunması Türkiye Futbol Federasyonu tarafından cezaya uygun görüldü.
TFF, Naki’nin mesajının “ayrımcı ve ideolojik propaganda” içermesi nedeniyle Naki'ye ülke futbol tarihinin en büyük cezasını vererek, oyuncuyu futboldan men etti. Naki bu olaydan sonra futbolu bıraktı.
Özdemir: 'Bunlar Kürt', bu ırkçılık değil mi?
Öte yandan “ırkçılık” tartışmalarına ilişkin kendi Youtube kanalındaki programında değerlendirmelerde bulunan gazeteci Cüneyt Özdemir de, bunun iki yüzlü bir söylem olduğunu vurguladı.
Özdemir, şu soruları yöneltti:
“Bu Webo olayına nasıl bakıyorum biliyor musunuz? Çok hayırlı bir olay oldu çünkü ilk defa böyle somut bir olayda ırkçılığı konuşmaya başladık. Ve de ırkçılığa karşı hepimiz birleştik. Ne kadar güzel. Evet bizde siyahilere karşı ırkçılık yok, peki çingenelere karşı ırkçı tavır, ön yargı, üstten bakış yok mu? Daha bir ay olmadı, Azerbaycan-Ermenistan savaşı sırasında patrikhanenin etrafında Ermeni vatandaşlarımızı taciz edenler kimlerdi? Bu ırkçılık değil mi? Boşnak kardeşlerimize edilen laflar ırkçılık değil mi? Amedspor deplasmana gittiğinde futbolcularını dövmek ırkçılık değil mi? Bu ülkenin anamuhalefet lideri bile kürsülerden Alevi olarak tanımlanmadı mı? Alevi vatandaşlarımız hakkında onlarca, yüzlerce aşağılayıcı, küçümseyici, önyargılı, fıkra, deyim, deyiş yok mu?
Çok güzel, ırkçılığa hep beraber karşı çıkalım. Webo meselesini biraz böyle okuyalım. 'Bunlar Kürt', bu ırkçılık değil mi? Webo'ya sahip çıkan benim beyaz Türk kardeşim. 'Afedersin Ermeni' deyince ırkçılık olmuyor mu?”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.