Ali Fikri IŞIK

Ali Fikri IŞIK

Yazarın Tüm Yazıları >

Amedspor’a Kürtçe Pankart Asmak da Yasak

A+A-

Üç yıldır süren deplasman yasağına bir de kendi sahasında anadili olan Kürtçe ile pankart da yasak edildi Amedspor’a. Bu yasağın hiçbir hukuki ve toplumsal dayanağı yok. Bu yasak bütünüyle keyfi bir yasak. Trt Kurdî’nin her gün yirmi dört saat Kürtçe yayın yaptığı Türkiye’ de, Amedspor taraftarının kendi stadyumuna Kürtçe pankart asamıyor olması, hukuk ile açıklanamaz. Bu tavır ve yasak kesinlikle siyasi bir keyfi tavırdır. 

Dünyanın bütün ülkelerinde taraftarlar kendi anadilleriyle takımlarını desteklerler. Bu futbol kültürünün bitişik hakkı ve doğasıdır. Sportif olarak, rakibine karşı avantaj elde etmek için her takım, kendi kültürü ve anadili dili içinde kalarak takımını motive eder. Bu sportif rekabetin gereği ve doğasıdır. 

Amedspor da iç saha maçlarını, rakipleri için gerçek bir deplasmana çevirmek için, nihayet anadilini kullanmaya karar verdi. Bu çok doğru, çok haklı ve çok meşru bir talep ve karardır. Bir Kürt şehri olan Diyarbakır da Amedspor taraftarının Kürtçe tezahürat yapmasından daha normal, daha doğal ne olabilir ki. Bu davranış ve kararı siyasileştiren şey, ona yasak koyan iradedir. 

Pankart içeriğiyle sportif olduğunu bangır bangır bağırıyor. İki kelime Kürtçe bilen herkes bu pankartın hiçbir siyasi içerik ve mesaj taşımadığını ilk bakışta pekala görebilir. Bu kadar açık olgulara rağmen bu pankartı suçlu ilan edip yasaklamanın mantığı nedir? 

Suç unsuru taşımayan, bütünüyle sportif ahlak ve etik içinde kalmaya özen gösteren söz konusu pankart hangi saikler ile yasaklanıyor. Yasak kararı bizzatihi pankartı siyasileştirmuyor mu? Siyasi olmayan salt sportif olan bir pankart ve içeriği, yasaklama kararı ile siyasi nitelik kazanıyor. 

Peki bu durumda sportif olan bir ifade tarzını siyasileştiren kim oluyor? Pankartı hazırlayıp maç motivasyonu için kullananlar mı yoksa sportif bir ifadeyi siyasi bir ifade zan edip yasaklayanlar mı? 

Amedspor taraftarı takımını dünyanın bütün dilleri ile destekleyebilir ama Kürtçe ile destekleyemez; söylenmeye çalışılan bu mudur? Diyarbakır şehir stadında her dil özgür ama Kürtçe yasak mı? Bu mudur? 

Kürtçe pankart yasağı Anayasadaki ifade özgürlüğüne aykırıdır. Kürtçe pankart  yasağı Anayasadaki eşitlik ilkesine aykırıdır. 

Bu yasak toplumsal hayatımızın barış içinde geçmesine hiçbir katkı yapmıyor. Bu yasak gergin ilişkilerimizin normalleşmesine yardımcı olmuyor. Tam tersine bu yasak, kışkırtıcı ve ayrıştırıcıdır. 

Bu yasak Amedspor’un sportif olarak eşit koşullarda rekabet edemiyor olmasının belgesidir. Bu yasak Amedspor için fırsat eşitliğinin rafa kaldırılması anlamına gelir. Bu yasak futbolun adil karakterine aykırıdır. 

Bu yasak derhal kaldırılmalıdır. 

Amedspor taraftarı centilmenlik içinde kalarak, kendi anadilinde kendi takımını sonuna kadar desteleme hakkından mahrum edilmemelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.