Anayasa Mahkemesi, kayyımın işten attığı işçiler hakkında hak ihlali kararı verdi

Anayasa Mahkemesi, kayyımın işten attığı işçiler hakkında hak ihlali kararı verdi

.

A+A-

2017 yılında, Dersim Belediyesi’nin Kayyım vali döneminde ‘terör örgütleri’ ile ilişki oldukları iddiasıyla işten atılan 46 işçiyle ilgili, Anayasa Mahkemesi ‘Hak İhlali’ gerekçesiyle yeniden yargılanma kararı verdi. 15 Temmuz darbe sürecinden en fazla emekçilerin zarar gördüğünü vurgulayan DİSK Dersim Şube Başkanı Şükran Yılmaz, “Anayasa Mahkemesi’nin işe geri alınma kararına rağmen iktidar arkadaşlarımızı işe geri almadı. Fakat Dersim’de işe geri dönecek arkadaşlarımızın durumu konusunda beklentimiz yüksek” dedi.

2017 yılında, Dersim Belediyesi’nin kayyım atanması ile birlikte Belediye’de çalışan 46 işçinin ‘terör örgütleriyle irtibatlı’ oldukları iddiası ile bazılarının KHK ile bazılarının da  kayyum kararıyla işlerine son verildi. Ardından işçi sendikası avukatlarıyla yoluyla iadeler için durumu yargıya taşıdı.

Sendikanın, Tunceli Hukuk Mahkemesi’ne açtığı davada mahkeme, işçilerin çoğunun terör örgütleri ile hiçbir ilişkisinin bulunmadığını bu nedenle işe iadelerine karar verdi. Ancak kayyum, İstinaf mahkemenin kararını kabul etmesine rağmen, Yargıtay yolunu da kapatarak işe iadelerin yapılmaması hükmü vererek kararı bu yönüyle bozunca avukatlar hak ihlali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi ise işçilerin lehine karar vererek yeniden yargılama ve hak ihlali kararı verdi.

DİSK Dersim Şube Başkanı Şükran Yılmaz ve Avukat Enver Erdal Şimşek, Anayasa Mahkemesi’nin işçiler hakkında yeniden yargılama ve hak ihlali kararı vermesine ilişkin açıklama yaptı.

“ÇOK SAYIDA ARKADAŞIMIZ İŞİNDEN OLDU”

15 Temmuz darbe sürecinden en fazla emekçilerin zarar gördüğünü vurgulayan DİSK Dersim Şube Başkanı Şükran Yılmaz, “15 Temmuz sonrası hak ve hukuk rafa kaldırıldı. Çok sayıda arkadaşımız işinden oldu ve bu süreç bizim için 5 yıl gibi uzun bir dönem oldu. Anayasa Mahkemesi’nin işe geri alınma kararına rağmen iktidar arkadaşlarımızı işe geri almadı, fakat Dersim’de işe geri dönecek arkadaşlarımızın durumu konusunda beklentimiz yüksek. Arkadaşlarımız haksız hukuksuz bir şekilde ihraç edildi ve hem maddi hem de manevi olarak yalnız kaldılar. alınan karar en azından verilen hasar anlamında bir telafisi olacağını düşünüyorum” dedi.

“ANAYASA MAHKEMESİ HAK İHLALİ KARARI VERDİ”

2017 yılında Dersim Belediyesi’ne atanan kayyım ile birlikte belediyede çalışan işçiler işte atıldığını söyleyen Avukat Enver Erdal Şimşek de, “İşlerine son verilmesinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi’ne işe iade davaları açtık. yapılan yargılama sonucunda bazı davalarımız reddedildi bazılarında da Tunceli asliye Hukuk Mahkemesi işten çıkarmaların hukuka aykırı olduğunu gerekçe göstererek iptal etti. Erzurum bölge istinaf mahkemesi yerel mahkemede ise iade red kararı verilen dosyaların tamamını tasdik etti yine yerel mahkemenin işe iade kararı verdiği dosyaları için de sadece işe iade kararlarını ret ederek kararı kabul etti ve Yargıtay yolunu kapatarak kesin karar verdi. Biz verilen karar sonrası hakların ihlali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk, 28 arkadaşımızın dosyasında adil yargılanma ilkesinin mahkeme hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle hak ihlali kararı verdi” dedi.

PİRHA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.