Ankara Kent Konseyi’nden “deprem çocukları” raporu: Engelli çocuklar protez bekliyor, devlet yalnızca yüzde 10’unu karşılıyor
.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Başkent’teki yardım seferberliğinin önemli bir kısmını koordine eden Ankara Kent Konseyi, depremden etkilenen çocuklarla ilgili bir rapor hazırladı. Engelli kalan 200’den fazla çocuğun protez ücretleri ile ilgili yaşanan sorunun gündeme getirildiği raporda devletin protez ücretinin yalnızca yüzde 10’unu karşıladığı vurgulandı. Raporla ilgili bilgi veren Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “5 milyona yakın çocuk depremden etkilendi. Bu 23 Nisan’da makamlarımızı değil, imkanlarımızı aktaralım” çağrısında bulundu.
Ankara Kent Konseyi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na günler kala, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen çocuklara yönelik bir rapor hazırladı. Aynı zamanda Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı olan Halil İbrahim Yılmaz, “Deprem Çocukları” raporunu kamuoyu ile paylaştı. Deprem afetinin özellikle çocuklar üzerinde hem fiziksel hem de ruhsal açıdan derin etkiler bıraktığını kaydeden Yılmaz, şunları kaydetti:
“202 bin öğrenci nakil yaptırdı”
“Depremden etkilenen illerde ise toplam nüfus 13 milyon 897 bin kişi iken bunun yüzde 34.7’sine denk gelen 4 milyon 815 bin 662 kişinin çocuk olduğu görülmektedir. Bu bölgede eğitim alan öğrenci sayısı ise 3.7 milyon. Deprem bölgelerinden nakil yaptıran öğrenci sayısı ise 202 bin 817 olmuştur.” Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 20 binin üzerindeki eğitim binasının hizmete açılması için yaklaşık 40 milyar TL’lik bir kaynak gerektiğini de belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “Kent Konseyleri olarak eğitimin önemini her platformda dile getiriyoruz. Bu maksatla deprem bölgesindeki çocuklarımızın eğitim hayatlarından geri kalmaması için başta eğitim araç-gereçleri olmak üzere bölgeye çok sayıda kırtasiye yardımı yaptığımız gibi bu yardımları sürdürmeye devam edeceğiz. Ankara Kent Konseyi olarak, depremin ilk anından bu yana 200 milyon TL’lik yardımın bölgeye ulaştırılmasını koordine ettik. Şimdi bu yardımlarımızın önceliğini eğitim oluşturacak.”
“Basit protezin maliyeti 50 bin TL”
Depremde engelli kalan çocukların yaşadıkları zorluklara da dikkat çeken Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan incelemelere göre deprem bölgesinde uzvunu kaybederek engelli kalan çocuk sayısı 200’ü geçmiştir. Bu çocuklarımızın hayata yeniden adaptasyonu için kol ve bacak protezleri devlet tarafından karşılanmalıdır. Ancak şu anda devlet kol ve bacak protezlerinin maliyetinin yalnızca yüzde 10’unu karşılamaktadır.” Basit bir protezin maliyetinin 50 bin TL olduğunu, biyonik protezlerin de maliyetinin 300 bin ile 500 TL arasında değiştiğini belirten Yılmaz, depremden zarar gören ailelerin maddi zorluklar içerisinde bu maliyetleri karşılayamayacağını söyledi. Yılmaz, “Ailelerin bu tarz maliyetleri karşılamasını beklemek acıyı derinleştirir. Depremzede ailelere bu yük yüklenemez” dedi.
“Yardım kampanyaları organize edeceğiz”
Depremin ilk anından itibaren çocukların rehabilitasyonu için psikolojik danışmanlar eşliğinde oyunlar ve eğlenceler organize ettiklerini ifade eden Yılmaz, “Şimdi de 81 ilin Kent Konseyleri olarak çocuklarımızın protez masraflarının karşılanması için farkındalık oluşturacak ve yardım kampanyaları organize edeceğiz” diye konuştu.
“Makamlarımızı değil imkanlarımızı aktaralım”
1933'te Mustafa Kemal Atatürk'le başlayan, çocuklara makam devretme geleneğini hatırlatan Yılmaz, şunları söyledi: “Bu yıl makamlarımızı değil, imkanlarımızı depremden etkilenen çocuklarımıza aktaralım. Biz Ankara Kent Konseyi olarak makamlarımızı 10 dakika çocuklara bırakmak yerine kaynaklarımızı, imkanlarımızı depremden etkilenen çocuklara aktarma kararı aldık. Makamlarımızı değil, imkanlarımızı çocuklara aktaracağız” dedi.
T24
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.