Anter davası sonrası açıklama: Cezasızlık politikasıyla karşı karşıyayız
.
Musa Anter’in katledilmesine dair açılan davanın 36’ncı duruşması, zaman aşımına 5 gün kala Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ve demokratik kitle örgütleri duruşmanın ardından yaptıkları açıklamada, “Bir ülke hakikati açığa çıkartmıyorsa her türlü ihlalin yaşandığı problemli bir ülkedir. Biz hakikati öğrenmek istiyoruz. Devletin içindeki çetenin açığa çıkmasını, faillerin ceza almasını istiyoruz” dedi.
20 Eylül 1992’de öldürülen Kürt aydın, gazeteci ve yazar Musa Anter’in katledilmesine dair açılan davanın 36’ncı duruşması, zaman aşımına 5 gün kala Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme heyeti, davanın insanlığa karşı işlenen suç olduğu gerekçesiyle zaman aşımına uğratılamayacağı talebinin önümüzdeki celsede değerlendirilmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 21 Eylül 2022 saat 16:00’a erteledi.
Duruşmanın ardından Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ve demokratik kitle örgütleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın açıklaması yaptı.
“CEZASIZLIK POLİTİKASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”
Açıklamada ilk olarak söz alan İHD Eş Genel Başkanı Avukat Öztürk Türkdoğan, “Maalesef mahkeme niyetini açığa çıkardı. Aygan’ın ifadesi hala alınamıyorsa cezasızlıkla karşı karşıya olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Nasıl oluyor da iki ülke iki günde yapabileceği işlemi yapmıyor. Hakikati bilme hakkı çok önemlidir. Ceza muhakemesinin amacı hakikati açığa çıkarmak değil midir? Bir ülke hakikati açığa çıkartmıyorsa her türlü ihlalin yaşandığı problemli bir ülkedir. Biz hakikati öğrenmek istiyoruz. Devletin içindeki çetenin açığa çıkmasını, faillerin ceza almasını istiyoruz” diye konuştu.
“ZAMAN AŞIMI OLMASINI İSTEMİYORUZ”
Musa Anter’in oğlu Dicle Anter zamanaşımının olmaması gerektiğinin altını çizerek, “Devletin içinde bir yapılanma var bu yapılanma açıkça karşı fikirdeki insanları ortadan çıkarmaya yeminli bir yapı. Mahkeme içinde taleplerimizi yineledik. Aygan’ın bir hafta içinde o sorulara cevap vermesi gerçekleşebilir. Hamit Yıldırım’ın 5 Eylül’de imza ihlali var. Türkiye’de faili meçhul cinayetlere baktığımız zaman tarihsel bir süreç var. Toplumsal Bellek Platformu olarak yaptığımız bir liste var. İsmini sayamayacağım kadar çok insanın davasının açığa çıkması Musa Anter davasının açığa çıkması ile bağlantılı. 21’inde karar verilecek. Biz zaman aşımı olmasını istemiyoruz. Gözlerimizi 21 Eylül saat 16:00’a çevirdik” dedi.
“DEVLETİN GÖREVİ BU CİNAYETİ AYDINLATMAK”
Hafıza Merkezi temsilcisi Özlem Kaya da yaşanan hukuksuzluklara vurgu yaparak, “Bu sürüklenmenin en temel nedeninin eksik çeviri, eksik talep olduğunu görüyoruz. Adalet Bakanlığı tarafından belgeler eksik gönderiliyor. Bu belgeleri kontrol edemediğimiz için hak savunucuları olarak göremiyoruz ama bunu hatırlatmak gerekiyor. 30 yıllık zamanaşımı nedeniyle yapacağımız konuşma Musa Anter Cinayetinin ardından kamuoyunun ısrarlı bir takibi vardı. 20 Eylül’de süre soracak. Mahkeme 21 Eylül’de karar verecek. Devlet cezalandırma refleksi gösterseydi bugün bu durumlara gelmezdik. Başka failler de cesaretlendirildi, onların da sırtı sıvazlandı. Aslında devletin görevi bu cinayeti aydınlatmak” ifadelerini kullandı.
“ANTER CİNAYETİ KAPATILMAK İSTENİYOR”
KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik konuşmasında, “Bugün hepimizin talebi Türkiye’de örgütlü kötülük olarak ifade ettiğimiz JİTEM aracılığıyla gerçekleşen Musa Anter cinayetinin kapatılmaması gerekiyor. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda dünyada zamanaşımı kavramının olmadığını görüyoruz. Bu mücadeleyi yürütmek gerekiyor. Önümüzdeki dönem yapılacak seçimlerde iktidara aday olan muhalefet partilerinin yüzleşme söylemi var. Türkiye’de bir yüzleşme olacaksa devletin içinde yer aldığı bu suçların da açığa çıkartılması gerektiğini ifade ediyoruz” dedi.
Açıklamanın ardından yarın Ankara Adliyesi’nde görülecek olan Ankara JİTEM Faili Meçhul Cinayetler davasına da çağrı yapıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.