Arap medyası yazdı: Esad, Türkiye'ye ne teklif edebilir?
.
ABD destekli Irak televizyonu El Hurra, 'Erdoğan 'temas haritası'nı çizdi... Esad rejimi Türkiye'ye ne teklif edebilir?' başlığıyla bir haber yayımladı.
Analizde, Rojava'ya muhtemel bir kara harekatı haberlerinin yerini Şam ve Ankara arasındaki muhtemel görüşmenin aldığı, Türkiye'nin uzlaşma kararının aniden ortaya çıkmadığı belirtildi.
Televizyona göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye, Rusya ve Suriye liderlerinin üçlü zirvede bir araya gelmesi önerisine Rusya'dan hızlı bir yanıt geldi. Moskova tekliften duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Şam'dan henüz bir yorum yok.
El Hurra, Erdoğan'ın 'yol haritası'nda önce istihbaratçıların, ardından savunma bakanlarının ve dışişleri bakanlarının buluşması olduğunu bildirdi. Söz konusu 'eserin aylar öncesinde Moskova tarafından çalınmaya başlandığını savunan televizyon, Rusya'nın resmi yetkililerin ağzından 'arabuluculuk' konusundaki hevesini daha önce dile getirdiğini belirtti.
Ankara'nın ana hedefleri
11'inci yılını doldurmak üzere olan iç savaşı devam eden etkilerinin altını çizen El Hurra, Şam rejiminin halen uluslararası toplumdan dışlanmış bir pozisyonda olduğunu ve Suriye'nin tümünü kontrol edemediğini yazdı. Habere göre, Türkiye ise Suriye ile normalleşmede 'terörle mücadele', sığınmacıların 'güvenli' dönüşünü sağlama ve 15 Mart 2011 tarihinde başlayan gösterilerle kaosa sürüklenen güney komşusunda 'siyasi çözüm' yolunda ilerleme kaydetme gibi ana hedefler belirlediği ileri sürüldü.
Türkiye'nin halihazırda Rojava Kürdistanı'nda birçok bölgeyi kontrol ettiğini ve Beşar Esad'a karşı mücadele eden muhalifleri desteklediğini hatırlatan El Hurra, 'Esad ne teklif edebilir?' sorusunu yöneltiyor. Moskova'nın açmaya çalıştığı gediğe rağmen normalleşme sürecinin hiç de kolay olmayacağı yorumunu yapan yayın organı, Rus analist Anton Mardasov'un görüşlerine yer verdi.
Moskova Merkezli Ortadoğu Entitüsü'nden Mardasov, Şam ve Ankara'nın şu anda konuşabileceği yegane başlığın Kürt Güçleri (YPG) olduğunu söylüyor. Türkiye'nin muhtemel kara harekatını ilan etmesiyle Kürt Güçlerinin hem ABD hem de Rusya'yla diyaloğunu artırdığı belirtiliyor.
Öte taraftan Washington'dan bir aydır neredeyse her gün Türkiye'ye itidal çağrısı yapan açıklamalar geldi, yanı sıra DSG Genel Komutanı Mazlum Kobane Rus ordusunun Suriye'deki komutanı Aleksandr Çayko ile Haseke'de gizlice görüştüğü kaydedildi.
Suriye bir geçitti
Rus uzman, şimdiye kadar Ankara ve Şam arasındaki yakınlaşmaya dair yalnızca pazarlıklar ve derin bir eğilim gördüğünü belirtti. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el Mikdad'ın son açıklamasında Türkiye'den askerlerini çekmesini istediğini kaydeden Mardasov, Şam rejiminin son dönemde başka hiçbir şeyden bahsetmediğini ve önceki pozisyonunu tekrarladığını bildirdi.
El Hurra, ABD ve Batılı ülkelerin Suriye'de çözüm için halen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) alınan 2254 sayılı kararın arkasında durduğunu hatırlatıp, söz konusu kararın Türkiye tarafından da daha önceden doğrulandığını yazdı. 18 Aralık 2015 tarihinde oy birliğiyle alınan 2254 sayılı BMGK kararı, Suriye'de rejim ve muhaliflerin ateşkese varıp barış müzakerelerine başlamasını öngörüyor.
Rus analist Mardasov ise, Moskova'nın Ankara'ya yeni bir askeri operasyona girişmeme seçeneği sunduğunu, buna karşılık ise Türkiye'nin yeni operasyon planladığını ve seçenekler sunduğunu aktardı. Analiste göre, söz konusu yeni planlar Kremlin tarafından olumlu karşılanıyor:
"Çünkü, bu Ukrayna'daki savaşla dikkati dağılan Moskova için ek kaynaklar gerektirecektir. Ve, Kürt Güçleri diyaloğunu karmaşık hale getirecek."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.