Ateşkeste son saatler
Türkiye'nin Rojava Kürdistanı'na yönelik askerî harekatında ABD ile varılan anlaşma sonucu ilan ettiği ateşkeste son saatlere girildi.
Haber Merkezi- 120 saatlik ateşkes Türkiye saatiyle 22.00'de sona eriyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye gündemiyle Rusya'da Devlet Başkanı Putin'le bir araya gelecek.
Ateşkesin son saatlerine girilirken yaşanan gelişmeler şöyle:
11:35- ANHA'nın haberine göre, Tel Abyad'ın (Girê Spî) batısındaki köylere saldırı başlatıldı. SDG'nin karşılık vermesiyle bölgede şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
11:32- Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Konseyi'nin Başkanı Donald Tusk, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirdiği 'Barış Pınarı Harekâtı'nı kınadıklarını açıkladı. Geçen hafta yapılan AB zirvesinin ardından bugün Avrupa Parlamentosu'nda açıklamalarda bulunan Tusk, Türkiye'ye askeri harekâtı tamamen durdurma çağrısında bulundu. Tusk açıklamalarında, "Bu sözde ateşkes kimseyi kandırmıyor. Türkiye askeri operasyona kalıcı olarak son vermeli, güçlerini geri çekmeli ve uluslararası insani haklara saygı göstermeli. Başka türlüsü insanların acı çekmesi, IŞİD için zafer ve Avrupa'nın güvenliği için ciddi bir tehdit anlamına gelir" dedi. (T24)
11.28 - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İdlib cephesine sürpriz bir ziyarette bulundu. (SANA)
11.20 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
"9 Ekim'de başlatmış olduğumuz Barış Pınarı Harekatı ile Suriye'de bir terör koridoruna izin vermeyeceğimizi daha önce ortaya koymuştuk. 32 kilometre derinliğinde 444 kilometre Irak sınırından Cerablusa olan bu bölgede tamamiyle bu bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesidir. Şimdiye kadar 2 bin 200 kilometrekarelik alan teröristlerden arındırılmış, 160 yerleşim biriminde kontrol sağlanmıştır.
9 Ekim'den bu yana 775 terörist etkisiz hale getirilmiştir. 7 kahraman askerimiz, 79 Suriye Milli Ordusu mensubu kardeşimiz ve 20 sivil vatandaşımız terör örgütünün saldırılarında şehit olmuştur. Bu gece saat 22 itibarıyla süre bitiyor. İlgili birimlerimiz süreci çok yakından takip ediliyor. Amerika'nın ülkemize verdiği sözler tutulmazsa, harekatımızı kaldığı yerden bu sefer çok daha büyük bir kararlılıkla devam ettireceğiz.
Harekatın amacı Suriyeli kardeşlerimizin evlerine dönmesi için ortam hazırlamaktır. Güvenli bölgeye 2 milyon kişinin dönmesi için çalışacağız. Türkiye 8 yıldır taşıdığı yükü daha fazla taşıyamaz. Türkiye ve Rusya, terörün her türlüsü ile mücadele noktasında hemfikirdir. Putin ile başta Fırat'ın doğusu olmak üzere Suriye'nin kuzeyindeki güncel durumu istişare edeceğiz. Rejim unsurlarının bulunduğu alanlardaki PKK/PYD/YPG mevcudiyetinin sonlandırılması için atılacak adımları görüşeceğiz. Suriye'nin geleceğinde PKK/YPG gibi terör örgütleri yoktur.
(Fransa Cumhurbaşkanı Macron Putin'e Türkiye'nin Suriye'deki "ateşkes" kararını uzatması gerektiğini söylemişti.)
Macron'dan şahsıma gelmiş böyle bir teklif yok. Macron bu tür şeyleri daha çok teröristlerle görüşüyor. Teröristlerin ona yaptığı teklifi dolaylı yoldan bize ulaştırmaya çalışıyor. Sürecin muhatabı Fransa değil. Kendine bir şeyler çıkarmanın gayreti içerisinde.
Şu anda biz 8 yıldır Suriye'den kaçmak zorunda kalan bu mültecileri ülkemizde ağırlıyoruz. 40 milyar doların üzerinde harcama yaptık. AB verdiği sözü zaten tutmadı. Şu ana kadar uluslararası STK'lar aracılığıyla 3 milyar euro gibi bir rakam verildi. Aynı anda 4 milyon mülteciyi misafir eden bir ülke yok. Hani sizin insanlığınız? Bu iş lafla olmuyor.
Terör devletinin kurulmasına Türkiye olarak biz müsaade mi edelim, Suriye'nin bölünmesine müsaade mi edelim. Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz ama diğerlerinin böyle bir durumu yok. Kararlılığımızı aynı şekilde sürdüreceğiz.
700-800 çekilme söz konusu, 1200-1300 kadarının da süratle çıkmaya devam ettiği, onların da çıkacağı söyleniyor. Bunların izini sürüyoruz. Rusya'nın mutabakatımızla ilgili yapmış olduğu açıklamalar olumlu. Sayın Putin'le ayrıca bunu masaya yatıracağız. Bu süreçte en batıdan en doğuya doğru bu bölgede Rusya ve rejimin ortaklaşa attığı bazı adımlar var. Bunları da masaya yatırmak suretiyle görüşmemizi sürdüreceğiz.
İran'dan gelen bazı açıklamalar bende ciddi manada üzüntüye sebep olmuştur. İran aslında kısa süreli bir 15-20 yıl öncesine varıncaya kadar nükleer başlıklı silahlar konusunda Erdoğan'ın İran'la ilgili takındığı tavırları tüm dünya bilir. Biz bütün bu tavrı her şeye rağmen yaptık ama İran'dan maalesef bazı çatlak sesler çıkıyor. Sayın Ruhani'den değil. Başta Sayın Ruhani bunları susturması gerekiyor. Biz şu anda Soçi mutabakatının taraf ülkesiyiz. Biz bu süreci o zaman nasıl yürüteceğiz. Astana sürecinden başlayan ve Soçi mütabakatı ile devam eden bu süreçte birbirine bu şekilde ihanet eder mi? Bu yapılan yanlıştır. Kendilerini ciddi manada kınıyorum.
Sayın Boris Johnson ile bir görüşmemiz oldu. Görüşme teklifini bize iletti. Böyle bir görüşme yapılabilir ama benim şöyle bir şartım var. Bu görüşme İstanbul'da, Şanlıurfa veya Gaziantep'te olabilir dedim. Alternatif istiyorsanız, 3-4 Aralık tarihlerinde NATO liderler zirvesinin öncesinde veya sonrasında bu toplantıyı yapabiliriz dedik." (TRT Haber)
10:58- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında konuştu. ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği mektuba tepki gösteren Akşener, "Bu küstahlık cevapsız bırakılamaz, yenilip yutulamaz, üstü örtülemez" dedi.
Akşener, "Yeri ve zamanı geldiğinde cevabı verilecektir diyerek milletimizi oyalayamazsın. Teröristin üzerine yürürken yürüdüğün yola kilit vuruyorlarsa sen de İncirlik'in kapısına kilit vur" sözleriyle Erdoğan'a seslendi. Akşener şunları söyledi:
"Mutabakat metnindeki belirsizliklerin yeni bir oyalama sürecinin habercisi olmasından da endişe ediyoruz. Bazı sorular havada duruyor. Güvenli bölgeyi kim nasıl yönetecek? Şam yönetimi ile nasıl bir temas yapılacak? Teröristlerin silahlarını kim toplayacak? Güvenli bölge esasen Suriye'nin tamamıdır. Gerekeni yapmak durumundayız."
10:57- Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye-ABD anlaşması ile YPG'nin "güvenli bölge" olarak adlandırılan alandan çıkması için verilen 120 saatlik sürenin tamamlanacağı günde Soçi'de kritik bir görüşme gerçekleştirecek. Beklenti, 2016 ortasından bu yana Suriye konusunda işbirliği yapan Ankara ve Moskova'nın sahadaki yeni koşullar ışığında yeni bir mutabakata varmaları. (BBC Türkçe)
10:50- DW Türkçe'ye konuşan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye’nin kuzeyindeki Türk askerlerinin Suriye’de siyasi süreç ve mülteciler için bir "güvence" olduğunu söyledi. Kalın, "Askerlerimizin bölgedeki mevcudiyeti ilk olarak Suriye'de siyasi sürecin devamlılığı açısından, ikinci olaraksa Suriyeli mülteciler ve yerinden edilen kişilerin korunması açısından bir garanti, bir güvencedir. Avrupalı dostlarımız askerlerimizin bu çok tehlikeli ama önemli görevi yapıyor oluşuna müteşekkir olmalıdır. Beş gün, 120 saat dedik. Eğer misyonun bu kısmı yarın itibarıyla tamamlanmış olur ve YPG'li teröristlerin bölgeyi terk ettiklerinden emin olursak, harekatı durduracağız" dedi.
10:45- Erdoğan-Putin ile Soçi'de görüşüyor: "Sorular kritik, yanıtları belirsiz de olsa Türkiye ve Rusya masaya “mutabakat” arayışı ile oturuyor. Rusya’nın Şam-Ankara arasında diyaloğun sağlanması için masaya hazırlıklı oturacağı yönünde iddialar var. Siyasi diyalog yerine bürokratlarla yürütülecek bir diyalog gibi. Temelinde ise Adana Mutabakatı olacak. 20 Ekim 1998 günü imzalanan mutabakat, Öcalan’ın Suriye’nin dışında olduğu ve bir daha asla girmeyeceği, yurtdışındaki PKK unsurlarının Suriye’ye dönmeyeceği, ülke topraklarındaki PKK kamplarının bir daha kullanılmayacağı ve tutuklanan PKK üyelerinin listelerinin Türkiye’ye verilmesi taahhütlerini içeriyordu. Mutabakata göre Suriye kendi topraklarından Türkiye’nin güvenlik ve istikrarını tehlikeye atacak eylemlere; PKK’nın silah, lojistik ve mali destek sağlamasına ve propaganda faaliyetlerine izin vermeyecek. Aslında mutabakatla Suriye zaten PKK’yı terör örgütü olarak ilan etmiştir, PKK ve uzantılarının topraklarındaki faaliyetlerini ve PKK’nın topraklarında eğitim kampı kurması ile ticari faaliyetlerde bulunmasını yasaklamıştır. Şimdi bu mutabakatın yeniden hayata geçmesine Türkiye ne diyecek? Kabul eder ise nasıl bir mekanizma kurulacak? Bu soruların yanıtları belirsiz. Ancak göz önünde bulundurulması gereken husus şu: “Mutabakat ile zaten Şam rejiminin topraklarında terör örgütüne müsaade etmemesi gerekiyor. Mesele Şam hükümetinin topraklarına ne kadar hâkim olduğu sorusunda... Tablo böyle, ancak 30 Ekim’de toplanması planlanan anayasa komitesi ve iki ülke arasındaki ilişkiler göz önünde bulundurulursa, Putin ve Erdoğan’ın masadan uzlaşma olmadan kalkmaları beklenmiyor." Hürriyet Hande Fırat
05.00 – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye-ABD anlaşması ile YPG'nin "güvenli bölge" olarak adlandırılan alandan çıkması için verilen 120 saatlik sürenin tamamlanacağı günde Soçi'de kritik bir görüşme gerçekleştirecek.
Beklenti, 2016 ortasından bu yana Suriye konusunda işbirliği yapan Ankara ve Moskova'nın sahadaki yeni koşullar ışığında yeni bir mutabakata varmaları.
02.00 - ABD Başkanı Donald Trump, yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Türkiye'yle 5 günlük çok iyi bir ateşkes anlaşması müzakere ettiklerini söyledi. Trump, varılan mutabakata atfen, "Eğer kısa süreli bir uzatmaya ihtiyaç duyarsak, bunun gerçekleşeceğine eminim" dedi.
00.00 - ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’ın gerektiğinde Türkiye'ye karşı askeri eyleme geçmeye tamamen hazır olduğunu söyledi.
Kaynak: Ahval
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.