Avrupa Konseyi ihlal sürecini başlatma kararı aldı: Türkiye’ye yaptırımlar kapıda
.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM’in Osman Kavala kararını yerine getirmediği için Türkiye’ye karşı ihlal sürecini başlatma kararı verdi.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala kararını yerine getirmediği için Türkiye’ye karşı ihlal sürecini başlatma kararı verdi.
ANKA'nın aktardığına göre, Bugünkü oylamada, Türkiye’ye yönelik ihlal sürecinin başlatılmasının kararlaştırıldığı öğrenildi. Resmi sonucun yarın açıklanacağı belirtildi.
TÜRKİYE, ÜYELİKTEN ÇIKARILABİLİR
Resmi kararın yarın açıklanması beklenirken, Türkiye’yle ilgili ihlal süreci başlatılması kararıyla birlikte bununla ilgili resmi bir bildirim Türkiye’ye gönderilecek ve Ankara’dan belirli bir süre içinde yanıt vermesi talep edilecek.
İkinci aşamada ise bakanlar komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46’ncı maddesinin kendisine verdiği yetki uyarınca Türkiye’yi toplu bir şekilde AİHM’e şikayet etmek için ayrı bir karar alabiliecek. Bu yönde alınacak kararda da üyelerin üçte ikisinin oyu gerekiyor.
AİHM’nin ihlal yapıldığı yönünde görüş bildirmesi durumunda da komite, Türkiye’ye karşı alınacak önlemleri değerlendirerek. Bu önlemler arasında Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması da bulunuyor.
KAVALA, AİHM KARARINA RAĞMEN SERBEST BIRAKILMIYOR
AİHM 10 Aralık 2019 tarihinde Osman Kavala’nın tutukluluğun hak ihlali olduğuna hükmetmiş, ‘derhal serbest bırakılması’nı istemişti.
"Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ile "siyasal ve askeri casusluk" suçlarından yargılanan ve dört yıldır Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına karşı 26 Kasım Cuma günkü duruşmasında da tahliye edilmemişti. Duruşma, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunan 10 ülkenin büyükelçilerini sınır dışı etmekle tehdit ettiği geçen aydan sonra ilk duruşmaydı.
Türkiye 47 ulustan oluşan Avrupa Konseyi'nin bir üyesi ve kendi ulusal anayasasına göre AİHM kararlarına uymakla yükümlü. Ancak Ankara, Kavala ve tutuklu siyasetçi Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasıyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere AİHM'nin bazı emirlerini görmezden geldi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.