Avrupa Parlamentosu'ndan 'Ankara ve PKK masaya dönsün' çağrısı
Avrupa Parlamentosu'nda (AP), “Türkiye'de İnsan Haklarının Mevcut Durumu” başlıklı karar, oy çoğunluğuyla kabul edillirken,“Kürt sorununa adilane çözüm için Ankara ile PKK'nin müzakere masasına dönmeleri” istendi.
DW ve BBC'de yer alan haberlere göre AP Türkiye Raportörü Kati Piri'nin inisiyatifiyle hazırlanan karar metninde, olağanüstü hâl (OHAL) uygulaması ile yargı alanındaki keyfi kararlar gibi yapısal sorunlara yer verildi.
Kararda, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi bir kez daha kınanmasıyla beraber, 15 Temmuz sonrası yaşanan gelişmeler nedeniyle, Türkiye'de temel hak ve özgürlükler ile hukukun üstünlüğü konusunda derin endişe duyulduğu vurgulandı.
AP’de bugün yapılan oturumda kabul edilen kararı değerlendiren Kati Piri, şunları söyledi:
“Rakamlar şok edici. 100 binden fazla kişi işten çıkarıldı. 50 binden fazla kişi hapse atıldı. Söz konusu rakamlar tartışmaya yer bırakmayacak kadar açık. Bu kişilerin aile ve yakınları umutla durumun normale dönmesini bekliyor. Türkiye'de şu anda eşi görülmemiş bir şekilde demokratik muhalefetin sesi kesilmeye çalışılıyor.
Elbette Türk makamlarının, 15 Temmuz 2016 tarihindeki korkutucu darbe girişiminden sorumlu olanları adalete teslim etme hakkı var. Ancak OHAL uygulaması şu anda karşı sesleri susturmak için kullanılıyor. Bu, ulusal güvenliği korumanın çok ötesine geçti.”
Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'deki insan hakları ihlallerini, “daha net ve yüksek sesle” dile getirmesi çağrısında bulunan Kati Piri, şu ifadelere yer verdi:
“Bunu sadece AB bu değerlere dayandığı için değil, Türkiye'nin aday ülke olarak bu yükümlülüklere uyması gerektiği için de yapmalı.
Bu zor dönemde insan haklarına sahip çıkamazsak hem saygınlığımızı hem de Türk toplumunun büyük bir kısmının güvenini kaybedebiliriz.”
Oturumda ayrıca, Sosyal Demokratlar ile Hristiyan Demokratlar tarafından Efrin'e yönelik harekat hakkında verilen değişiklik önergesi de oy çokluğuyla onaylandı.
AP'nin “Suriye'de Kürtlerin çoğunluğu oluşturduğu bu bölgedeki askeri müdahalenin insani sonuçları konusunda ciddi kaygı duyduğu” belirtilen önergede, “orantısız eylemlerin devamına karşı” uyarıda bulunuldu.
2002'den beri AB terör örgütleri listesindeki PKK'ye silah bırakma çağrısı yapılarak, “Kürt sorununa adilane çözüm için Ankara ile PKK'nin müzakere masasına dönmeleri” istendi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.