Avrupa'nın çöpünün üçte birinden fazlasını Türkiye aldı
.
Türkiye 2021 yılında yine Avrupa'dan en çok çöp ithal eden ülke oldu. Avrupa'da 518 bin 80 ton plastik atık alındı.
Gazeteci Kit Chellel'in, GPS yerleştirdiği çöplerin Türkiye'ye geldiğini ortaya koymasının ardından, çöp ithalatıyla ilgili yeniden alevlenen tartışma sürüyor. Greenpeace raporuna göre Avrupa plastik çöpünün üçte birinden fazlası Türkiye tarafından alındı.
Türkiye, 2021 yılında 518 bin 80 ton plastik atık ithaliyle bu sene de Avrupa'nın çöpünü almada birinci oldu.
Çevre Bakanlığı'nın “Adana'nın toprağında zehir yok” açıklamasına karşın Greenpeace raporu, alınan toprak ve kül örneklerinde, kanser gibi ciddi sağlık problemlerine yol açtığı bilinen dioksin ve furanlara rastlandığını ortaya koyuyor.
'ÇÖP İTHALATI YASAKLANMALI'
Sözcü’de yer alan haberde Greenpeace'in 2022 raporuna göre de Adana'da tespit edilen dioksin furan miktarı, kirletilmemiş toprak numunesinin 400 bin katı ve şimdiye kadar Türkiye'de toprakta rapor edilen en yüksek toksik düzey. Greenpeace Türkiye ve diğer sivil toplum örgütleri, bu sorunun çözümünün çöp ithalatının yasaklanmasında olduğunu vurguluyor.
ÇEVRE BAKANLIĞI BİLİMSEL VERİLERİ AÇIKLAMADI
29 Mart'ta gazeteci Kit Chellel'in Londra'daki 3 TESCO geri dönüşüm kutusuna 3 adet GPS cihazı yerleştirerek başlattığı araştırmanın sonunda bu plastik atık kutularından birinin Adana'ya geldiği haberi, tartışma yarattı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından görüntülerin eski olduğu ve yaptıkları araştırmalarda çevre ve insan sağlığını tehdit eden herhangi bir unsura rastlanmadığı bildirildi. Oysa Greenpeace'in 2022 Şubat'ta yayınladığı “Atık Oyunları Raporu”nda Adana'da çöplerin döküldüğü alanlarda toprakta dioksin ve furanlara rastlandığı ortaya çıktı. Bakanlık ise araştırmasının bilimsel sonuçlarını henüz kamuoyu ile paylaşmadı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.