AYM eski Başkanvekili Osman Paksüt'ten 'iki meclisli parlamento' önerisi
.
'Cumhuriyet Kamutayı’ kurulmasını teklif eden Paksüt, 'Yasalar daha düzenli yapılır. Hükümetin denetimi daha sağlıklı gerçekleştirilir' dedi.
Siyasetin ana gündemini, cumhurbaşkanlığı seçilmek için gereken yüzde 50+1 şartı ve muhalefetteki altı siyasi partinin yürüttüğü parlamenter sisteme dönüş çalışmaları oluşturmaya devam ederken, Anayasa Mahkemesi'nin önceki Başkanvekili Osman Paksüt’ten “iki meclisli parlamento” önerisi geldi. “Cumhuriyet Kamutayı’ kurulmasını teklif eden Paksüt, “Yasalar daha düzenli yapılır. Hükümetin denetimi daha sağlıklı gerçekleştirilir” dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin önceki Başkanvekili Osman Paksüt Sözcü'den Saygı Öztürk'ün sorularını yanıtladı.
Yurt dışındaki örnekleri de dikkate alarak bir çalışma yürüttüğünü belirten Paksüt, cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50 artı 1 sisteminde bir değişiklik beklemediğini belirtti, “Anayasa için referanduma gidilmesi seçim sürecini aksatır. Bu da kafa karışıklığı ve kaos doğurur” uyarısını yaptı.
Paksüt, şunları ifade etti:
'ÜLKE CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ İLE YÖNETİLECEK'
“Seçim sonrası için altı parti bir çalışma yapıyor. Yani, ‘Biz iyileştirilmiş parlamenter sistemi getireceğiz' diyerek hazırlık yapmak ne kadar doğru ise de sanki iktidar değişecek ve parlamenter sisteme geçilecek gibi bir kabul de o kadar yanlış olur. Cemil Çiçek, yüzde 50 artı 1 açıklamasını, kamuoyu ve diğer partiler üzerindeki etkisini, tepkisini görmek için yapmış olabilir. Mevcut anayasa ile önümüzdeki seçimlere gidilecek. Ondan sonra da ülke yine bir-iki yıl daha Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yönetilecek.”
'CUMHURİYET KAMUTAYI'
Paksüt, TBMM'nin yanı sıra eski ‘Cumhuriyet Senatosu'nun yapısına benzer “Cumhuriyet Kamutayı” adı altında bir yapı oluşturulması önerisinin ayrıntılarını da açıkladı: “Yaklaşık 150 kişilik kamutayın üçte ikisi yine siyasi partilerden seçilecek üyelerden belirlenecek. Fakat seçimde hiçbir baraj uygulanmayacak. Böylece yüzde bir oy alan bir parti de bu mecliste temsilcisiyle yer alabilir. Kamutayın diğer üçte birinde; partisiz meslek kuruluşları, üniversiteler, daha önce siyasete katılmamış tarafsız ve konularında uzman kişiler bulunacak. Burada akil insanlar görev yapacak ve bunun da bazı şartları olacak. Örneğin 40 yaş, yüksek tahsil, belli süre bir meslek kuruluşu yöneticiliği yapmış ve parti üyesi olmamak gibi.”
'KANUN YAPMA YÖNTEMİNİN DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR'
Yaptığı çalışmayı siyasi partilere de göndereceğini ifade eden Osman Paksüt, “Kamutay ne yapacak?” sorusuna şu karşılığı verdi: “Kamutay, yasaların daha özenli yapılması, toplumun ihtiyaçlarının ve sesinin daha iyi duyulması, yasal düzenlemelerin aceleye getirilmeden çıkarılmasında etkili olacak.”
Kanun yapma yönteminin düzeltilmesi gerektiğine vurgu yapan Paksüt, “Özellikle son yıllarda torba yasalar yüzünden allak-bullak olan kanun sistematiğinin yeniden düzeltilmesine şiddetle ihtiyaç var. İki meclisli bir parlamentoda yasalar daha düzenli ve özenli şekilde yapılabileceği gibi hükümetin denetimi de millet tarafından daha yakından, daha sağlıklı şekilde gerçekleştirilebilir” dedi.
'HÜKÜMETİN DÜŞÜRÜLMESİ HER İKİ MECLİS KARARIYLA OLABİLİR'
Hükümetin sadece meclisten güvenoyu alarak kurulabileceğini kaydeden Osman Paksüt, “Hükümetin düşürülmesi her iki meclis kararıyla olabilir. Bunlar doğru düzenlemeler ve dengelerin gerçekleştirilmesi içindir. Üzerinde çalışması gereken konulardır” ifadesini kullandı.
Paksüt, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cumhurbaşkanının ‘tek adam' gibi davranmaktan uzaklaşması mümkün. Ortak akıl çerçevesinde hareket ediyor, değişik istekleri dikkate alıyor olduğunu göstermek istiyorsa anayasada buna mani bir hal yok. Bir bakandan şikayet geliyorsa, onun hakkında oylama yaptırabilir. Yani tek adamlıktan uzaklaşmaya anayasa engel değil.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.