Bangladeş'te protestocuların konutunu bastığı Başbakan Hasina istifa ederek ülkeden kaçtı

Bangladeş'te protestocuların konutunu bastığı Başbakan Hasina istifa ederek ülkeden kaçtı

.

A+A-

Kamuda istihdamın liyakat esasıyla sağlanması çağrısıyla başlayan protestoların iktidar karşıtı bir isyana dönüştüğü Güney Asya ülkesi Bangladeş'te, dün 100'den fazla eylemcinin güvenlik güçleriyle çatışmalarda ölmesi ve toplam ölü sayısının 300'ü aşması sonrası kritik bir gelişme yaşandı. Öfkeli göstericiler, Başbakanlık konutuna baskın düzenledi. Ordu kaynakları, Başbakan Şeyh Hasina'nın askeri helikopterle resmi konutundan ayrıldığını ve istifa ederek ülkeyi terk ettiği açıkladı.

BİNLERCE GÖSTERİCİ BAŞKENT DAKKA'DAKİ KONUTU BASTI

Yerel basın ve BBC'nin haberine göre binlerce kişi, Başbakan Hasina'nın başkent Dakka'daki resmi konutuna girdi. Eylemciler, Hasina'nın babası, Bangladeş'in hem ilk başbakanı hem ilk devlet başkanı ve ülkenin bağımsızlık lideri olan Şeyh Muciburrahman'ın heykelini tahrip etti. Hasina'nın, kız kardeşi Şeyh Rehana eşliğinde askeri helikopterle "daha güvenli bir yere" geçtiği belirtildi.

hasina.png

Hindistan merkezli haber ajansı NDTV'ye göre Hasina, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'nin yakınında yer alan Gaziabad kentindeki Hindon Hava Kuvvetleri üssüne indi. Hasina'nın hemen hareketle Londra'ya gitmesinin beklendiği, Birleşik Krallık'tan siyasi sığınma talep etmiş olabileceği iddia edildi.

GENELKURMAY BAŞKANI SİYASİ PARTİLERLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Bangladeş Genelkurmay Başkanı General Wakeruz Zaman'ın siyasi parti liderleriyle toplantı yaptığı da aktarıldı. Zaman, "Bize vakit verin, çözüm bulacağız" dedi. Eylemcilerin çoğunluğunu oluşturan öğrencilere ise "sakin kalın ve evinize dönün" çağrısı yaptı.

Ülkede herhangi bir sokağa çıkma yasağına gerek olmadığını belirten komutan, "Geçı̇cı̇ hükümetı̇n kurulmasını görüşmek üzere cumhurbaşkanı ı̇le bı̇r araya geleceğı̇z" dedi.

KAMUDA İSTİHDAM KOTASINA KARŞI EYLEMLER HÜKÜMETİN DEVRİLMESİNE EVRİLDİ

Ülkeyi saran eylemler, kamuda istihdam kotasının yeniden yürürlüğe girmesiyle başlamıştı. Yüksek Mahkemenin bu kararı iptal etmesine karşın süren eylemler, hükümetin devrilmesine dek sürdü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.