Berhem Salih ve Macron’un da telefonu casus yazılım ile dinlenmiş
.
İsrailli bir şirket tarafından geliştirilen "Pegasus" adlı casus yazılımla, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ait bir cep telefonlarının da dinlenmiş olabileceği iddia edildi.
Uluslararası Af Örgütü ve 15'ten fazla basın kuruluşunun yaptığı bir araştırma, İsrailli NSO şirketi tarafından geliştirilen casus yazılım Pegasus'un dünyanın birçok farklı ülkesinde hükümetler tarafından aralarında gazeteci, akademisyen, siyasetçi ve hak savunucusunun da olduğu binlerce kişinin telefonuna yüklenmiş olabileceğini ortaya koydu.
Bilgi sızıntısı sonucu başlayan araştırma, The Washington Post, the Guardian ve Le Monde'un da arasında olduğu önde gelen medya kuruluşları tarafından haberleştirildi.
Washington Post gazetesi de Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih'in de muhtemele izleme listesinde olduğunu yazdı.
Sızan listede numarası olan üstteki düzey siyasiler ararasında, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Pakistan, Mısır ve Fas başbakanlarının yer aldığı da bildiriliyor.
Fransa’nın saygın gazetesi Le Monde, Fas hükümetinin Pegasus'u kullanarak hacklemeye çalıştıkları arasında Cumhurbaşkanı Macron'a ait bir akıllı telefonun da olduğunu yazdı.
Habere göre Macron, önceki Başbakan Edouard Philippe ve hükümetin 14 üst düzey üyesi daha 2019'da Fas hükümetinin Pegasus operasyonunun hedefi oldu.
Haberle ilgili görüşleri sorulan Elysee Sarayı'ndan "Eğer gerçekse, çok vahim olduğu aşikar. İfşaatlar tümüyle açıklığa kavuşturulacaktır" açıklaması geldi.
NSO iddialara ne diyor?
34 ülkeden 600'den fazla hükümet yetkilisi ve muhalif siyasetçiye ait telefonların listede olduğu haberleştirildi.
Pegasus yazılımı, son yıllarda farklı konularla da gündeme gelmişti.
Özellikle Kaşıkçı cinayetinde, üzerinde çalıştığı bir projenin, temasta olduğu bir başka Suudi muhalifin telefonunun bu yazılımla ele geçirilmesiyle Suudi makamları tarafından öğrenildiği ve öldürülmesinde bunun rol oynamış olabileceği iddia edildi.
Pegasus yazılımının "otokratik yönetimler" tarafından muhalifleri baskılamak için kullanıldığı sonucu açıklanıyor.
Araştırmayla ilgili İsrailli NSO'dan yapılan açıklamada, araştırmaya imza atan kurumların "kaynaklarının güvenilirliğiyle ilgili ciddi kuşkular doğuran temelsiz teorilerden oluşan iddiaları kesin bir dille reddettiklerini" söyledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.