Bianet, SETA raporunda
Erişim engeli getirilen Bianet, SETA'nın tepki çeken ve fişleme olarak nitelendirilen raporunda yer alıyordu. Raporda Bianet için "hükümet karşıtı söylemleriyle ön plana çıkan mecra" ifadesi kullanılıyor.
Erişim engeli getirilen Bianet, SETA'nın tepki çeken ve fişleme olarak nitelendirilen raporunda yer alıyordu. Raporda Bianet için "hükümet karşıtı söylemleriyle ön plana çıkan mecra" ifadesi kullanılıyor.
Ankara Sulh Ceza Hâkimliği, 19 yıldır yayın hayatına devam eden Bianet’in 200 binden fazla haberine erişim engellemesi getirdi. Binlerce içeriğin yer aldığı Bianet, 6 Temmuz tarihinde SETA tarafından yayınlanan ve kamuoyunda büyük tepki toplayan “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı raporda da hedef gösterilmişti.
Raporda Bianet’in hedef gösterilme nedenleri şöyle: Gazetecilerin Bianet’ten haber paylaşması, Bianet’te çalıştıktan sonra uluslararası basın kuruluşunda çalışmak ve ana akımın dışında kalmak.
Gazetecilerin, siyasetçilerin ve basın örgütlerinin tepkisine neden olan raporun çeşitli bölümlerinde Bianet’ten toplam altı kez bahsedildi. Bianet’in ismi ilk olarak raporun 36’ncı sayfasında gazetecilerin Bianet’ten yaptıkları haber paylaşımları nedeniyle yer aldı. Raporda Bianet, “hükümet karşıtı söylemleriyle ön plana çıkan mecra…” olarak tanımlandı.
‘ANA AKIMIN DIŞINDA KALAN KURULUŞ’
Raporda Bianet’in isminin en fazla geçtiği bölüm ise BBC Türkçe için yapılan genel değerlendirme bölümü oldu. Bu bölümde Bianet’ten bahsedilirken farklı kurumlarda çalışan muhabirlerin sosyal medya paylaşımları baz alınarak bu muhabirlerin “Mevcut hükümete karşı eleştirel bir çizgide birleştikleri” yorumunda bulunuldu.
Raporda hedef gösterilen muhabirlerin Twitter hesaplarından Bianet’in haberlerini paylaşmaları da ayrı bir başlık konusu oldu. Bianet için “Ana akım medyanın dışında kalan kuruluş…” ifadeleri kullanıldı.
Raporda Bianet’ten sıkça bahsedilen başka bir bölüm ise DW Türkçe için ayrılan başlık oldu. Bu kez Bianet’in rapora konu olmasının nedenlerinden biri DW Türkçe’de çalışan bir gazetecinin daha önce Bianet’te çalışmış olması.
Yine DW Türkçe çalışanlarından iki ismin, Bianet’te yayımlanmış bir haberi sosyal medya hesaplarından paylaşmış olması da Bianet’in rapora konu olan bölümleri arasında yer aldı. Söz konusu paylaşımlar ise Bianet’in kadına yönelik cinsel saldırı haberi yapması.
‘SEKÜLER MERKEZ ÇİZGİDEN BESLENEN GAZETE’
Raporda 6’ncı kez Bianet’ten bahsedilirken yine gazetecilerin Bianet’ten yaptıkları haberler raporun konusunu oluşturdu. Raporun 79’uncu sayfasında Bianet için, “Kemalist sol ve seküler merkez çizgiden beslenen gazete…” denildi.
HACI BİŞKİN-GAZETE DUVAR
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.