Biden-Sudani görüşmesinde Kürdistan Bölgesi seçimleri ve memur maaşları gündeme geldi
.
ABD Başkanı Joe Biden, Kürdistan Parlamentosu seçimleri ve Kürdistan Bölgesi çalışanlarının maaşlarının ödenememesi hakkında konuştu.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Irak hükümeti üyeleri, parlamenterler ve iş insanlarından oluşan bir heyetle Washington'a gitti.
Sudani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından dün Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi.
Beyaz Saray, görüşmeye ilişkin bir açıklama yayınlayarak Joe Biden'ın Kürdistan Parlamentosu seçimleri ve Kürdistan Bölgesi çalışanlarının maaşları hakkında konuştuğunu duyurdu.
"Irak'ın istikrarının temel unsuru bu"
Açıklamaya göre Biden, "Kürdistan Bölgesi Yönetimi, Irak'ın istikrarı ve kalkınmasının önemli bir parçası" dedi.
Açıklamada, “ABD Başkanı, Irak Başbakanı ve Kürdistan Bölgesi'ni, süregelen sorunların çözümüne yönelik çabalarından dolayı ve uzun vadeli bir anlaşmaya yaklaşmalarından dolayı tebrik etti” ifadeleri yer aldı.
Kürdistan Bölgesi çalışanlarına maaş ödenmemesi, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerde önemli bir sorun haline gelmiş bulunuyor.
Bağdat geçen hafta Kürdistan Bölgesi çalışanlarının iki aylık maaşlarını gönderme kararı almıştı.
Açıklamaya göre Joe Biden, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerini, Kürdistan Bölgesi çalışanlarına iki aylık ücretlerinin gönderilmesi yönünde yakın zamanda varılan anlaşma nedeniyle tebrik etti.
Joe Biden maaş meselesiyle ilgili çabaların devamını teşvik ettiğini söyledi.
"Özgür ve adil seçimleri destekliyoruz"
Beyaz Saray açıklamasında Biden'ın Kürdistan Parlamentosu seçimlerine ilişkin de “Başkan Biden, Irak'ta demokrasinin güçlendirilmesine desteğini ifade ederek, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde özgür, adil ve şeffaf seçimleri desteklediğini belirtti” dediği kaydedildi.
Beyaz Saray’dan açıklama
Öte yandan Başkan Biden ile Başbakan Sudani'nin görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan bir açıklama yapıldı.
Irak ile ABD arasındaki kalıcı stratejik ortaklığa olan bağlılıklarını dile getiren liderler 2008 ABD-Irak Stratejik Çerçeve Anlaşması kapsamında kapsamlı ikili işbirliği vizyonlarını ele aldı.
Biden ile Sudani, bölgesel istikrarı geliştirmek, Irak'ın egemenliğini, istikrarını ve güvenliğini güçlendirmek ve bunlara saygı göstermek için birlikte çalışmanın önemine vurgu yaptı.
Enerji ve Çevre
Başkan Biden, Irak'ın enerji konusunda kendi kendine yeterliliğine yönelik ilerlemesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Liderler Irak'ın ABD şirketlerinin yardımıyla 2030 yılına kadar kendi kendine yeterli hale gelmesini sağlamak amacıyla gelecekteki işbirliği fırsatlarını değerlendirdi ve ayrıca, Irak anayasasına uygun bir şekilde tüm Iraklıların ülkelerinin doğal zenginliklerinden yararlanmasını sağlayacak gelecek planı üzerinde durdu.
Kürdistan petrolünün ihracatını da ele alan Başkan Biden ile Başbakan Sudani, Irak petrolünün uluslararası pazarlara ulaşmasının sağlanmasının önemine değindi ve Irak-Türkiye Boru Hattı'nın yeniden açılması konusundaki arzularını dile getirdi.
“Kürdistan Bölgesi Irak'ın refah ve istikrarının ayrılmaz bir parçasıdır”
Başkan Biden, Irak’ta güvenlik, istikrar ve refahı artırmak için uluslararası toplumla ve bölgedeki devletlerle ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda ABD'nin Irak'a verdiği desteği yineledi.
Biden ayrıca Irak'ın Orta Doğu bölgesiyle daha fazla ekonomik entegrasyonuna yönelik ABD desteğinin süreceğinin sözünü verdi.
Başkan Biden ve Başbakan Sudani, Kürdistan Bölgesi'nin Irak'ın refah ve istikrarının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.
Biden bu bağlamda Kürdistan Bölgesi’ndeki memmur ve çalışanların maaşlarının ödenmesine ilişkin son olarak yapılan düzenlemeleri ve sorunlara kalıcı çözüm konusunda atılan adımlardan övgü ile bahsetti.
Başkan Biden Kürdistan Bölgesi’nde özgür, adil ve şeffaf seçimler de dahil olmak üzere ABD'nin Irak'ta demokrasinin güçlendirilmesine verdiği desteği yineledi.
Ekonomi ve finans
Başkan Biden ve Başbakan Sudani, Irak’ın yolsuzluk ve kara para aklamanın zararlarından arınması gerektiğine dikkati çekti ve Irak'ı uluslararası ekonomiye bağlamak, ticareti artırmak amacıyla finans ve bankacılık sektöründe reform yapma yönündeki çabalarını ele aldı.
Liderler yabancı sermayeyi çekmek ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacıyla Irak'taki yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik bu ve diğer önlemlerin önemine dikkati çekti.
Biden ile Sudani, kara para aklama, terörizmin finansmanı, dolandırıcılık, yolsuzluk ve her iki ülkenin mali sistemlerinin bütünlüğünü zedeleyebilecek yaptırıma tabi faaliyetlere karşı daha şeffaf mücadele ve işbirliklerini güçlendirme taahhüdünü dile getirdi.
IŞİD'le mücadele
IŞİD’le mücadeleyi ele alan Başkan Biden ve Başbakan Sudani, örgütün bir daha örgütlenerek Irak halkını, bölgeyi ve ABD dahil uluslararası toplumu tehdit etmesini önlemek amacıyla atılması gereken önlemlere dikkati çekti.
Başkan Biden, kendisini savunabilen güçlü bir Irak'ın bölgesel istikrar açısından kritik önem taşıdığına olan inancını dile getirdi.
Biden, Irak’ın topraklarını ve halkını güvence altına almak için tüm Irak'taki güvenlik güçlerinin yeteneklerini güçlendirme konusunda kararlı olduğunu belirtti.
İki lider IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun Kürdistan Peşmergeleri dahil tüm Irak güvenlik güçlerinin örgüte karşı mücadelede elde ettikleri başarıları ele aldı.
Başkan Biden, IŞİD'in kalıcı yenilgisinin gelecekte Irak'ın, bölgenin ve dünyanın güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacağını, ayrıca Irak halkının ekonomik kalkınma, yabancı yatırım çekme ve bölgesel liderlik sağlama yönündeki isteklerini yerine getirebileceğini kaydetti.
Kalıcı ikili güvenlik işbirliği
Başkan Biden ve Başbakan Sudani, on yılda kaydedilen önemli ilerlemeler ışığında IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonunun misyonunu ele aldı.
İki lider, koalisyonun Irak'taki misyonunun ne zaman ve nasıl sona ereceğini belirlemek ve Irak Anayasası ve ABD-Irak Stratejik Çerçeve Anlaşması uyarınca kalıcı ikili güvenlik ortaklıklarına düzenli bir şekilde geçiş yapmak için gerekli faktörleri gözden geçireceklerini dile getirdi.
Stratejik ve kalıcı ortaklık
Başkan Biden ve Başbakan Sudani, iki tarafın yararına ikili ortaklığa olan bağlılıklarını yeniledi ve ABD Dışişleri Bakanı ve Irak Dışişleri Bakanı'nın eş başkanlığında Yüksek Koordinasyon Komitesi (HCC) toplantılarında tartışılan tüm alanlarda iş birliğini genişletme kararı aldı.
İki lider, ortak hedefleri ilerletmek için kapsamlı ve üretken bir ortaklığa yönelik ortak bir vizyon üzerinde istişarelerini sürdürmeye niyetli olduklarını kaydetti.
Rudaw
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.