Biden’ın üç aşamalı ateşkes açıklamasına Hamas’tan yanıt: Teklife olumlu bakıyoruz

Biden’ın üç aşamalı ateşkes açıklamasına Hamas’tan yanıt: Teklife olumlu bakıyoruz

.

A+A-

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Hamas'a 3 aşamalı yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu duyurdu. İlk aşamada Gazze'deki yerleşimlerden çekilme ve bazı rehinelerin serbest bırakılması öngörülüyor. Biden: "Bu şans kaybedilirse ne olur diye düşünmenizi istiyorum. Bu fırsatı kaybedemeyiz” Hamas: Teklife olumlu yaklaşmaya hazırız

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Hamas’a yeni bir kapsamlı ateşkes önerisi sunduğunu açıkladı.

Biden, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in teklifinin üç aşamadan oluştuğunu belirterek,ilk aşamada Gazze’deki yerleşimlerden çekilmeyi ve bazı rehinelerin serbest bırakılmasını öngördüğünü duyurdu.

Askerler sivil nüfusun olduğu yerlerden çekilecek, Rehineler Serbest Bırakılacak, Gazze yeniden inşaa edilecek

Biden, Gazze’deki son duruma ve ateşkes müzakerelerine ilişkin İsrail’in yeni önerisini detaylandırdı.

İlk aşamanın 6 haftalık bir süreç olduğunu belirten Biden, bu süre zarfında İsrail’in Gazze’deki yerleşim yerlerinden çekileceğini ve tarafların elindeki rehinelerin bir bölümünün serbest bırakılacağını ifade etti. Ayrıca, bu süreçte yaşlılar ve kadınların bulunduğu rehinelerin öncelikli olarak serbest bırakılması ve Gazze’ye insani yardımların artırılması öngörülüyor.

Hamas’a Katar üzerinden iletilen öneriye göre, ilk aşamanın ardından İsrail ile Hamas, çatışmaların kalıcı olarak sonlandırılması sürecine geçişle ilgili müzakereler yürütecek.

Biden ikinci aşamanın sağ olan erkek askerler dahil kalan rehineler serbest bırakılması, İsrail’in Gazze’den çekilip ve çatışmaların sonlandırılması olduğunu söyledi.

İkinci aşamada tarafların anlaşmaya varması ve ateşkesin kalıcı hale gelmesi durumunda, üçüncü aşamaya geçileceğini belirten Biden, bu son aşamada Gazze’nin yeniden inşa sürecinin gündeme geleceğini ve tarafların elinde kalan ölü rehinelerin teslim edileceğini açıkladı.

“Bu Fırsatı Kaybedemeyiz“

Konuşmasında İsrail’e seslenen Biden,“Bir adım geri çekilip eğer bu şans kaybedilirse ne olur diye düşünmenizi istiyorum. Bu fırsatı kaybedemeyiz.” diyerek İsrail’in “mutlakzafer” gibi bir yaklaşımla kendi güvenliğini sağlayamayacağını vurguladı.

Hamas: Teklife olumlu yaklaşmaya hazırız

Hamas, Joe Biden’ın konuşmasında yer alan, özellikle kalıcı ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nden çekilmesi, yeniden yapılanma ve tutuklu değişimi çağrılarının “olumlu göründüğünü” belirten bir bildiri yayınladı.

“Kalıcı ateşkes, Gazze Şeridi’nden tamamen çekilme, yeniden yapılanma, yerinden edilenlerin tüm ikamet yerlerine geri dönüşü ve ciddi tutukluluk halinin sona erdirilmesini temel alan her türlü öneriyi olumlu ve yapıcı bir şekilde ele almaya hazırız”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.