Bismil’de bir arazi için dokuz insan neden öldü?: “Cehalet” deyip geçme… Şehmus Damar*
.
Şehmus Damar
Dün sabah saatlerinde Diyarbakır’ın Bismil ilçesi Serçeler Köyü’nde birbiriyle akraba iki ailenin arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan silahlı kavgasında 9 kişi hayatını kaybetti, iki de yaralı var. 400 dönümlük hazine arazisi üzerinde hak iddia eden aileler barış için araya giren kanaat önderlerinin girişimlerine de olumlu yanıt vermemişlerdi. Çatışmadan sonra ekinler ya yakıldı ya da kurşunlarla tutuştu ve 1000’den fazla dönümdeki ekin kül oldu. Trajedinin arkasında ise sosyal medyadaki yorumlarda ezbere söylendiği gibi “cehalet” yok. Devletin kadastro çalışmalarında yaşanan hak kayıpları ve tartışmalı hale gelen araziler, yeni nesil mensuplarının arazilerini satmasıyla yıkılan ağalık sisteminin çöküş sarsıntıları, Bismil’de sulama ile büyüyen tarım ekonomisinin yarattığı rant kavgaları var.
Birkaç yıl önce ortaya çıkan anlaşmazlık yüzünden mahkemelik olan Taş ve Alyamaç ailerini barıştırmak için Bismil Kaymakamı’nın başında olduğu barış grubu girişimleri de sonuçsuz kalmıştı.
Arazi üzerindeki anlaşmazlık sonucu tarafların mahkeme süreci devam ederken bu sabah saatlerinde Taş ve Alyamaç aileleri, ihtilaflı arazinin üzerinde uzun namlulu silahlarla çatıştılar. Silahlı kavganın sonunda olay yerinde 8 kişi, yaralı olarak hastaneye kaldırılan Alyamaç ailesinin bir ferdi daha ölünce toplamda 9 kişi bir arazi için hayatından oldu.
Çatışmadan geriye sararmış tarlalara düşmüş insanların korkunç resimleri kaldı.
Yaşanan trajedi ilk değil ve iki aile arasındaki arazi anlaşmazlığından daha derin ve yapısal bir meselenin sonucu.
Kanlı çatışma üzerine 2017’de Meclis’e verdiği Kadastro Yasası’nda değişiklik önergesi üzerinde yaptığı konuşmayı hatırlatan eski HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, sorunun kaynağına işaret ediyor:
“Bölgede ilk kadastrolama çalışmaları yapılırken, okuma yazma oranın düşük olması, okuma yazma bilenlerin de büyük çoğunluğunun o esnada bölgede değil yurtiçinde farklı illerde ve farklı ülkelerde çalışıyor olmalarından kaynaklı kadastrolamadan doğan yanlışlıklara ve haksızlıklara müdahale edememişlerdir. Okuma yazma bilip de kadastrolama sırasında hazır bulunanlar ise, kadastrolama teknik bilgileri gerektiren bir iş ve işlem olduğundan, yanlışların ve hak gasplarının kimi zaman farkına bile varmamıştır. Kadastrolama çalışmasını yürüten ilgili devlet memurlarının keyfi ve menfi tutumunun da eklenmesiyle sorun çığ gibi büyümüş ve günümüze taşınmıştır”
Teklif, AK Partı ve MHP’nin oylarıyla red edilmişti.
Çevre sakinlerinin söylediklerine göre, tapu kadastrodaki bu belirsiz ve karmaşık durum Serçeli (Şidada) köyündeki 9 kişinin öldüğü katliamın da esas sebebi.
Geçimlerini tarımla sağlayan ve akraba olan Taş ve Alyamaç ailleri tapu ve kadastroda hazine malı olarak görülen 400 dönümlük arazi yüzünden yıllardır ihtilaf içindeydi. Geliyorum diyen Serçeli katliamı aynı zamanda 100’lerce dönüm ekili alanın yanmasına da yol açtı.
9 kişinin öldüğü silahlı kavgada olay yeri incelemesi yapan güvenlik görevlileri. Serçeli/ Bismil
1000 dönümden fazla ekili alan yandı
İddialara göre taraflardan biri ihtilaflı arazi üzerindeki ekinleri yakmaya çalışırken silahlı kavga çıktı, başka bir iddiaya göreyse yangın, çatışmanın etkisiyle kurumuş olan ekinin silahların namlusundan püsküren kıvılcım ve mermilerle tutuşmasıyla başladı.
Ekinlerin tutuşmasıyla çıkan yangın kısa sürede diğer tarlalara sıçradı. İtfaiyenin müdahalede yetersiz kaldığı yangın askeri helikopterlerin desteğiyle ancak kontrol altına alınabildi.
Çıkan ekin yangını sonrası 1000 dönümden daha fazla ekili alanın yandığı tahmin ediliyor.
Sulu ve kuru tarımın yapılabildiği Bismil ovası son zamanlarda genelde arazi anlaşmazlığı sonucu çıkan aileler arası kavga ve bu kavgaların sonucu olan çok sayıda can kayıplarıyla gündem oluyor.
2013 yılında Başköylü Üstün ailesi ile Karatepeli Ek ailesi arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan silahlı kavgada Üstün ailesinden 8 kişi öldürülmüş Ek ailesinden de 4 kişi yaralanmıştı.
Kaynak: Serbesiyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.