Blinken’dan Türkiye ile ilgili soruya yanıt!

Blinken’dan Türkiye ile ilgili soruya yanıt!

.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Temsilciler Meclisi oturumunda İran, Rusya, Çin ve Suudi Arabistan ile birlikte Türkiye hakkında sorulan sorulara yanıt verdi.

Yapılan oturumda Blinken’a, Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan kriz ve Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri üzerinden sorular yöneltildi.

Blinken, Türkiye’nin attığı adımları endişeyle takip ettiklerini belirterek, “Son birkaç yıldır ve yönetimin görevde olduğu son dönemde, Doğu Akdeniz’de atılan bazı adımları ve özellikle Türkiye’nin enerji kaynakları ya da kıta sahanlığı konuları bağlamında attığı adımları endişeyle takip ettik” şeklinde konuştu.

Blinken sorunun diyalogla hal olması gerektiğini belirttikten sonra, S-400 konusuna vurgu yaparak, “Uluslararası hukukun ya da S-400 vakasında olduğu gibi NATO müttefiki taahhütlerinin ihlal edildiğini değerlendirdiğimiz Türkiye’nin de atmış olduğu adımlar dahil olmak üzere tüm adımlara dikkat çektik” dedi.

Son dönemde konuya ilişkin bazı ilerlemelerin kaydedildiğini söyleyen Blinken, “Son haftalarda olumlu gelişmelerden biri bölgede tansiyonun düşmesi oldu. Türkiye daha verimli bir şekilde ilerlemek amacıyla AB ile ve diğer taraflarla diyaloga girdi. Buna destek veriyoruz. Sürecin bu şekilde ilerlemesine yardımcı olmaya çalışmayı da sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs, iki bölgeli bir federasyon içinde çözüme kavuşturulmalı”

Blinken, Türkiye ile Yunanistan arasında bir diğer önemli sorun olan Kıbrıs konusuna da değinerek şu ifadelere yer verdi:

“Kıbrıs’ı iki bölgeli ve iki toplumlu bir federasyon içinde birleştirecek kapsamlı bir çözümü destekliyoruz. Birleşmiş Milletler’in üstlendiği kritik rolün desteklenmesi dahil olmak üzere bu ihtimalin ilerletilmesi konusunda çabalara katılacağız ve ABD diplomasisinin süreçte doğrudan rolü olacak”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.