BM İran Raportörü: İran'da Kürtler temel insan haklarından mahrum durumda

BM İran Raportörü: İran'da Kürtler temel insan haklarından mahrum durumda

.

A+A-

Birleşmiş Milletler İran Raportörü düzenlediği basın toplantısında İran'daki son durumu değerlendirdi. Raportör, gelen bir soru üzerine "Kürt halkı tarihsel ve çağdaş anlamıyla temel insan haklarından mahrum bırakılmış durumda" dedi.

Birleşmiş Milletler İran İnsan Hakları Özel Raportörü Javaid Rehman dün düzenlediği basın toplantısında İran'daki durumu değerlendirdi. Rehman açıklamasında, İran hükümetinin protestoculara uyguladığı "ölümcül şiddeti" kınadığını ve devlet tarafından uygulanan şiddetin derhal durdurulması gerektiğini dile getirdi. Açıklama sonrasında gelen bir soru üzerine Rehman, Kürtlerin İran'da tarihsel olarak ezildiğini ve ülkedeki temel haklarının hâlâ reddedildiğini söyledi.

'ZORUNLU BAŞÖRTÜSÜ YASASI LAĞVEDİLMELİ'

Dün yaptığı basın toplantısında, "ahlâk polisi"nin protestocuları "vahşice" öldürdüğüne dair kanıtların her geçen gün arttığını dile getiren Javaid Rehman, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin yönetimindeki devletin "zorunlu başörtüsü" konusunda gösterdiği tavrın, kolluk kuvvetlerine şiddet uygulamaları için yetki vermek anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Gazetecilerin sorusu üzerine zorunlu başörtüsü yasası ile ilgili yorumda bulunan BM raportörü, "kadınların onuru ve yaşamsal haklarının iade edilebilmesi için bu yasanın yürürlükten kaldırılması gerekir" dedi.

KÜRTLER TARİHSEL OLARAK HAKLARINDAN MAHRUM BIRAKILIYOR

Açıklamasında, Mahsa Amini eylemlerinin başlamasından hemen sonra yayınladığı raporu hatırlatan Javaid Rehman, "O gün tespit ettiğimiz sayılara göre Kürdistan'da 66 kişi öldürülmüştü. Ne yazık ki bu sayının çok daha yüksek olmasını bekleyebiliriz" dedi.

Rehman, "Bildiğiniz gibi, Kürt halkı tarihsel ve çağdaş anlamıyla temel insan haklarından mahrum bırakılmış durumda. Size sadece bir örnek vereceğim: Jina bir Kürt ismi ama devlet Kürt kimliğine veya Kürt ifadesine hiçbir şekilde izin vermediği için resmiyette bu ismi kullanamadı. Yani bu İran devletinin Kürt halkına ve diğer etnik azınlıklara uyguladığı baskının basit bir örneğidir. Ve Kürt halkı kimlik hakkından, dil hakkından, kendini temsil etme hakkından, ifade özgürlüğü hakkından başlayarak pek çok haktan mahrum edildi" diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.