Cezaevindekilere 15 gün sorgu yasalaşıyor
Terör suçlarıyla ilgili istihbaratın araştırılması için 'ilgili makamlar' cezaevinde kalanları 15 güne kadar dışarı çıkarabilecek. Düzenleme yeni infaz paketinde yer alıyor.
Haber Merkezi - AK Parti ve MHP’nin 70 maddeden oluşan İnfaz Kanun Teklifi’nin Meclis’teki görüşmeleri devam ediyor. İnfaz paketinde yer alan bir düzenleme ‘terör suçlarıyla’ ilgili bilgilerin araştırılması için ‘ilgili makam’ ya da savcılıkların talebi ve sulh ceza hâkiminin kararıyla, mahkûmların cezaevinden alınabilmelerine olanak veriyor.
Söz konusu düzenleme infaz teklifinin 37. maddesinde şöyle yer alıyor. Teklife göre, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 92’nci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “5271 sayılı Kanunun 250’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan” ibaresi “Terör ve örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen” ve “hâkim” ibaresi “sulh ceza hâkimi ” şeklinde değiştirildi.
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, bu düzenleme ile savcılıkların yanı sıra istihbarat birimleri, tutuklu ve hükümlüyü cezaevinden alarak sorgulayabilecek. Terör suçlarıyla ilgili olarak alınan bilgilerin doğruluğunun araştırılması için cezaevinden çıkarılıp sorgulanacakların rızaları alınacak.
Bu süreler, hükümlü veya tutuklu dinlendikten sonra işin niteliğine göre, her defasında dört günü ve hiçbir surette 15 günü geçmemek üzere hâkim tarafından tayin olunacak. Ceza infaz kurumundan ayrılış ve dönüşlerinde hükümlü veya tutuklunun sağlık durumu doktor raporu ile tespit edilecek. Yer gösterme sırasında yapılan işlemlere ilişkin belgelerin bir örneği ilgilinin dosyasında muhafaza edilmek üzere Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek.
İnfaz Yasası’nın 92. maddesinde yer alan düzenleme, daha önce Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 250. maddesindeki suçlar için uygulanıyordu.
Ancak Özel Yetkili Mahkemeleri düzenleyen CMK. 250. maddesi 2012’de kaldırılınca, düzenleme dayanaksız kalmıştı. Bu kapsamda AKP ve MHP, infaz paketindeki ilgili yasaya, “terör ve örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen” ibaresi eklettirdi.
AK PARTİ SAVUNDU: YENİ DÜZENLEME YOK
AK Parti maddeyi, “Burada hiçbir hüküm getirmiyoruz. Hiçbir düzenleme yapmıyoruz. 7188 Sayılı Kanun’la CMK 250 mahkemeleri kapatıldıktan sonra oradaki boşluğa seri muhakeme usulünü koyduğumuz için atfı düzeltiyoruz. Hiçbir şey yapmıyoruz. Var olan hükmün doğru düzeltmesini yapıyoruz” diye savundu.
FİİLİ ÖRNEK SELÇUK MIZRAKLI
Maddeye HDP ve CHP karşı çıktı. Geçmişteki uygulamaların bugün fiili olarak devam ettiğini, söz konusu maddenin de yeniden yasal çerçeve oluşturacağını savunan HDP, en son tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’yla ilgili süreci örnek gösterdi. Mızraklı, müebbetle yargılanan tutuklu bir kişinin ifadesi ile suçlanmıştı.
Söz konusu madde Meclis Genel Kurulu’nda hiçbir değişiklik yapılmadan AK Parti ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. İnfaz kanunu teklifi Meclis’ten çıktıktan sonra Cumhurbaşkanının onayının ardından yürürlüğe girecek.
Cumhuriyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.