Cihangir İslam: Bizler yani Boşnaklar Kürtleri anlamazsak kendimizle çelişiriz

Cihangir İslam: Bizler yani Boşnaklar Kürtleri anlamazsak kendimizle çelişiriz

.

A+A-

Eski CHP Milletvekili Cihangir İslam, Boşnaklar ve Kürtlerle ilgili bir tartışmaya dahil olarak, "Susalım ve Kürt dostlarımızı dinleyelim. Meseleyi anlayalım. Sonrası daha kolay" diye Boşnaklara seslendi.

Eski CHP Milletvekili Cihangir İslam, “Bu ülkenin tek resmi dili Türkçedir. Ve hep öylede kalacaktır” diye yazan bir Boşnak hesabına verdiği yanıtta, “Bizler yani Boşnaklar Kürtleri anlamazsak kendimizle çelişmiş oluruz” dedi.

Devlet Bahçeli’nin, Abdullah Öcalan çıkışının ardından başlayan tartışmalar devam ediyor.

Sosyal medyada bir Boşnak hesabı, Sözcü TV’deki tartışma programında gündeme gelen Kürtler ve Boşnaklarla ilgili bölümü paylaşarak “Bu ülkenin tek resmi dili Türkçedir. Ve hep öylede kalacaktır” diye yazdı.

Cihangir İslam da bu gönderiyi alıntılayarak, “Sistematik Sırplaştırma politikalarına, Müslüman Boşnak kimliğinin yok sayılmasına karşı direndiğimiz saikler üzerinden düşünürsek Kürt dostlarımızı daha iyi anlayabiliriz” diye yazdı. İslam ayrıca, “Bizler yani Boşnaklar Kürtleri anlamazsak kendimizle çelişmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

İslam’ın paylaşımı şöyle:

“Sevgili Boşnak Kardeşlerim;
Coğrafyamızı, rengimizi, ırkımızı, kültürümüzü, dilimizi biz seçmiyoruz.
Bunların içine doğuyoruz.
Bizler yani Boşnaklar Kürtleri anlamazsak kendimizle çelişmiş oluruz.
Sistematik Sırplaştırma politikalarına, Müslüman Boşnak kimliğinin yok sayılmasına karşı direndiğimiz saikler üzerinden düşünürsek Kürt dostlarımızı daha iyi anlayabiliriz.
Buraya göçtükten sonra Boşnakça-Türkçe konuşan bir nesil olduk. Daha sonra Türkçe-Boşnakça konuşan bir nesil dünyaya geldi ve daha sonraki nesiller Türkçe konuştu. Aralarında anadil düzeyinde Boşnakça bilenler oldukça azdır.
Bu, bizlerin tercihiydi.
Bu yaşta kıt Boşnakçamı geliştirmeye çalışıyorum ve herhangi bir engelle karşılaşmıyorum. Dahası, bazı arkadaşlarım sürekli Boşnak Tarihi, Boşnak Kültürü üzerindeki çalışmalarını, araştırmalarını gönderiyor. Şimdi bu tür çalışmaları yapanlar ve ben bölücü mü oluyoruz?
Daha önemlisi biz insanlar anadilde düşünürüz. Muhayyilemizde bu dille mesafe kat ederiz.
İnsanların anadilini engellediğimizde zihinlerine de baskı uygulamış oluruz.
Bir insanın ister sanık ister tanık, bir mahkemede anadil ile konuşmasına izin vermezsek Hakikate ulaşamayız. Mahkemede Hakikate ulaşamazsak nasıl adil kararlar vereceğiz.
Hekimim. ABD'de geçirdiğim yıllarda iş ilanlarını incelediğimde, meselâ, New Mexico eyaletinde İspanyolca bilen hekimlere cazip teklifler sunulduğunu gördüm. Van'da, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde de görev yaptım. Açacağımız kadrolara "Kürtçe bilmek tercihi olumlu etkiler" diye bir not koysaydık başımıza gelecek olanlar herkesin malumu. Peki Kürtçe öğrenip hastalarımla tercüman kullanmadan Kürtçe konuşabilseydim kötü bir şey mi yapmış olurdum.
Son günlerde Kürtlere yöneltilen bir soru var:
"Benimle hangi konuda eşit değilsin?
Ne şikayetin var?" gibi.
Genelde soruyu soranlar cevabı da kendileri veriyor.
Susalım ve Kürt dostlarımızı dinleyelim.
Meseleyi anlayalım.
Sonrası daha kolay.”

(Artı Gerçek)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.