COP27 Zirvesi: Dünya liderleri iklim hedeflerini açıklıyor
.
Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27'nci Taraflar Konferansı'nda, liderler iklim hedeflerini açıklıyor.
İklim krizine karşı ortaya konulan planların güçlendirilmesi ve bu planların somut adımlar atılarak hayata geçirilmesine ilişkin müzakerelerin yapılacağı Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27'nci Taraflar Konferansı (COP27), Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde devam ediyor. Liderler, burada yaptıkları konuşmalarda iklim hedeflerini açıklıyor.
SCHOLZ: ULUSAL İKLİM HEDEFLERİMİZE BAĞLIYIZ
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülke olarak belirledikleri ulusal iklim hedeflere bağlı olduklarını söyledi. "Ulusal iklim hedeflerimize bağlıyız" ifadesini kullanan Scholz, kayıtsız ve şartsız fosil yakıt kullanmayı bırakacaklarını vurguladı. Scholz, Rusya-Ukrayna savaşının kendilerini kömür santrallerini kısa bir süre için yeniden çalıştırmaya zorladığına işaret ederek, ancak kömür kullanmayı bırakacaklarını, bu nedenle birkaç gün önce, kömürle çalışan santrallerinin bazılarının başlangıçta planlanandan daha erken kapatılmasına karar verdiklerini anlattı. Almanya Başbakanı Scholz, "Bizim için geleceğin rüzgar enerjisine, güneş enerjisine ve yeşil hidrojene ait olduğu açıktır" dedi.
Almanya'nın 2025'e kadar uluslararası iklimi koruma finansmanına katkıyı yıllık olarak 6 milyar euro'ya çıkaracaklarını aktaran Scholz, iklim değişiminden ciddi bir şekilde etkilenen ülkelere de destek olacaklarını kaydetti. Yenilenebilir enerjiye geçişin sadece iklim, ekonomi ve çevre politikasından değil, güvenlik açısından da önemli olduğunu Ukrayna'daki savaşın da gösterdiğini belirten Scholz, küresel ısınmayı 1,5 santigratta sınırlamanın bu dönemde çok önemli olduğunu ifade etti.
İNGİLTERE: İKLİM FİNANSMANI İÇİN 11.6 MİLYAR DOLARLIK FON
AA'nın aktardığına göre, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, "Putin'in Ukrayna'daki menfur savaşı ve dünya genelinde artan enerji fiyatları, iklim değişikliği konusunda yavaş hareket etmek için bir neden değil. Bunlar, daha hızlı hareket etmek için bir sebep" dedi. Geçen yıl İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen COP26 Konferansı'nın, küresel sıcaklıkların düşük tutulması için bir plan oluşturması noktasında "son bir şans" olduğunu vurgulayan Sunak, iklim güvenliği ile enerji güvenliğinin birbirinden ayrılamayacağını belirtti.
Başbakan Sunak, ülkesinin, uluslararası iklim finansmanına 11,6 milyar sterlin fon taahhüt edeceğini de doğruladı. Sunak, Rusya-Ukrayna savaşının, iklim değişikliğine karşı atılacak adımlarda yavaş hareket edilmesi için bir neden olmadığının altını çizdi. Rishi Sunak, "Putin'in Ukrayna'daki menfur savaşı ve dünya genelinde artan enerji fiyatları, iklim değişikliği konusunda yavaş hareket etmek için bir neden değil. Bunlar daha hızlı hareket etmek için bir sebep" değerlendirmesinde bulundu. İngiliz Başbakan, bunun yenilenebilir kaynaklara yatırım yaparak, ülkesinin enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için bir fırsat olduğunu vurguladı.
PAKİSTAN, TAZMİNAT TALEP EDİYOR
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, iklim değişikliğinin yol açtığı sel felaketinin 30 milyar dolar zarara neden olduğunu, borçların hafifletilmesine ve zarar sebebiyle tazminat arayışında olduklarını söyledi. Şerif, ülkesinin artan kamu borcunun sel sonrası toparlanmayı engellediğini belirterek, “Milyonlarca insan barınma veya geçinme kaynağı olmadan kışa giriyor. Kadınlar ve çocuklar onların temel ihtiyaçlarını korumamız için bize bakıyor” dedi.
Ellerindeki tüm kaynakları selzedeler için harekete geçirdiklerini ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Şerif, ülkede altyapının yıkık ve tarım arazilerinin kullanılamaz halde olduğunu belirtti. Şerif, iklim değişikliğinin yol açtığı sel felaketinin 30 milyar dolar zarara yol açtığına işaret ederek, borçların hafifletilmesine ve zarar sebebiyle tazminat arayışında olduklarını söyledi.
SUUDİ ARABİSTAN: YEŞİL ORTA DOĞU GİRİŞİMİ'NE 2.5 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLANACAK
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ülkesinin önümüzdeki 10 yıl içinde Yeşil Orta Doğu Girişimi'ni desteklemek için 2,5 milyar dolar katkıda bulunacağını bildirdi. Riyad'da 2021'de başlatılan girişimin, bölgedeki karbon emisyonlarını azaltmak ve 50 milyar ağaç dikmek için çalıştığını kaydeden bin Selman, ülkesinin, girişimin sekreteryasının genel merkezine ev sahipliği yapmaya ve girişimin projelerini ve genel sekreterliğin bütçesini önümüzdeki 10 yıl boyunca desteklemek için 2,5 milyar dolar katkıda bulunmaya karar verdiğini belirtti.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de girişimi iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde önemli ve mükemmel bir fırsat olarak nitelendirdi. İklim değişikliklerinden en çok Orta Doğu'nun etkilendiğini aktaran Sisi, mücadele kapsamında daha fazla yatırım, finansman ve yapıcı fikirlerin harekete geçirilmesi çağrısında bulundu.
MELONİ'DEN 'ORTAK ÇABA' ÇAĞRISI
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, iklim değişikliğiyle mücadelenin ortak çaba gerektirdiğini ve ülkesinin iklim konusunda üzerine düşeni yapacağını bildirdi. İtalya'da seçimleri kazanıp sağ koalisyon hükümetini kurduktan sonra ilk uluslararası toplantısına katılan Meloni, "İtalya, COP Paris hedeflerine uygun biçimde karbondan arındırma taahhüdüne güçlü şekilde bağlı ve İtalya bu konuda üzerine düşeni yapacak" dedi.
Meloni, enerji güvenliği, yenilenebilir kaynaklar üzerine işbirliğini güçlendirdikleri bazı Afrika ülkeleriyle enerji çeşitlendirme stratejilerini de geliştirmek istediklerini söyledi. "İklim değişikliğiyle mücadele ortak çaba gerektiriyor" diyen Meloni, sözlerini şöyle sürdürdü: "İklim değişikliğine karşı mücadelede belirleyici bir andan geçmekteyiz. Son aylarda bunun dramatik etkilerini Avrupa, Pakistan, Afrika Boynuzu ve gezegenin başka bölgelerinde gördük. Hepimiz, ortak evimiz olan gezegenimizi korumak için daha derin ve daha hızlı çaba göstermeye çağrılıyoruz. İnsanları merkezde tutmamız ve çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği bir araya getirmemiz gerekiyor."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.