CPJ: Çin ve Türkiye 'en büyük gazeteci hapishanesi'
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 2019 yılına ilişkin raporunu yayımladı. Dünyada en az 250 gazeteci tutuklu Çin'i Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Eritre, Vietnam ve İran takip etti.
Haber Merkezi- Gazetecilerin, mesleklerini icra ederken hapse atıldığının ortaya konulduğu raporda, otoriter rejimlerin bağımsız medyaya yönelik baskısının giderek arttığı belirtilerek ayrıca tutuklu gazetecilerinin çoğunun, "devlet karşıtı" suçlamalarla karşı karşıya kaldığı ya da "yanlış haber" üretmekle suçlandığı ifade edildi.
DÜNYA GENELİNDE TUTKLU GAZETECİLERİN YARIDAN FAZLASI ÇİN, TÜRKİYE VE MISIR'DA
New York merkezli komitenin geçen seneki raporuna göre Türkiye bu alanda üst üste üç sene dünyada lider konumundaydı. Bu seneki raporda ise Devlet Başkanı Şi Jinping'in medyayı kontrol etme çabalarına ağırlık verdiği Çin, en az bir tutuklu gazeteciyle Türkiye’nin önüne geçti.
Öte yandan geçen yıl 68 gazetecinin hapse atıldığı Türkiye'de gazeteciler adına “gerçekten bir gelişme olmadığı ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin bağımsız raporlama ve eleştiriyi damgalama yönündeki başarılı çabalarının meyvesini verdiği” belirtildi.
"TÜRK HÜKÜMETİ 100'DEN FAZLA HABER KANALINI KAPATTI"
Türk hükümetinin 100'den fazla haber kanalını kapattığını ve birçok gazeteciyi işten çıkardığını belirten CPJ aynı zamanda, “şu anda Türkiye'de hapse girmeyen düzinelerce gazeteci ise hala yargılanma veya temyiz ile karşı karşıya. Yurt dışında olan birçokları ise gıyaben mahkum edildi ve ülkeye geri dönmeleri halinde tutuklanıyor” dedi.
Temel gazetecilik faaliyetlerinin Türkiye yargı makamları tarafından suç unsuru olarak değerlendirildiğini belirten komite, ayrıca yargılamaların da adil yapılmadığını açıkladı.
Darbe girişimi öncesi baskıların arttığı belirtilen geçen seneki raporda da "Erdoğan, 2016'daki başarısız darbe girişiminden önce baskı yapmaya başladı ancak daha sonra baskıları arttırdı ve kararnamelerle 100'den fazla basın merkezini kapattı. Gazetecilik mesleğiyle bağlantılı kişiler için de durum savunmasız bir halde" ifadelerine yer verilmişti.
ORTADOĞU'DA TUTUKLU GAZETECİLİK SAYISI ARTTI
Raporda, Ortadoğu'da artan otoriterlik, istikrarsızlık ve protestoların bölgede çalışırken tutuklanan gazetecilerin sayısında bir artışa yol açtığı ve Suudi Arabistan ile Mısır’ın tutuklu 26 gazeteci sayısıyla dünya çapında en büyük üçüncü “gazeteci hapishanesi” olduğu ifade edildi.
Suudi Arabistan'da uzun süredir parmaklıklar ardında tutulan 18 gazeteciye halen bir suçlama yöneltilmediği, Mısır'daki tutuklamaların birçoğunun ise Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi'ye yönelik istifa protestolarının ardından geldiği aktarıldı.
Kaynak: Euronews
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.