CPT verilerine göre TSK Kürdistan Bölgesi topraklarında 15 kilometre ilerledi

CPT verilerine göre TSK Kürdistan Bölgesi topraklarında 15 kilometre ilerledi

.

A+A-

Türkiye geçen ayın sonlarında Kürdistan Bölgesi'ne yüzlerce asker ve askeri araç göndererek Duhok’un Berwarî Bala bölgesinde kontrol noktaları kurdu ve askeri devriyeler gerçekleştirdi. Türkiye’nin son askeri harekatı, köylülerde korku yarattı ve edinilen bilgiye göre en az bir köy terk edildi.

Ankara'nın Kürdistan Bölgesi'ndeki operasyonlarını izleyen ABD merkezli bir insan hakları örgütü ve çatışma gözlemcisi olan CPT tarafından web siteleri ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan bilgide, “Berwarî Bala bölgesindeki yeni operasyon, Türk ordusunun Irak Kürdistanı'na yönelik kara operasyonlarının derinliğini gösteriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak Kürdistanı topraklarında 15 kilometre ilerledi” denildi.

CPT açıklamasında, "Yeni askeri operasyonunun başlamasından bu yana Türkiye, Irak Kürdistanı'nda, özellikle Duhok vilayetinde 238 bombardıman gerçekleştirdi. Türk bombardımanları sonucunda 20.000 dönümden fazla tarım arazisi yandı" ifadeleri yer aldı.

CPT'ye göre Ankara'nın bu seferki askeri müdahalesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi topraklarında sadece 7 kilometre ilerlediği “Pençe-Yıldırım” olarak adlandırılan 2021'deki askeri operasyonuna göre önemli bir fark gösteriyor.

Harekatın amacı, Kürdistan Bölgesi sınırı boyunca PKK güçlerini engellemek.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre TSK, Duhok’a bağlı Kani Masi ve Metina Dağı yakınlarında operasyonlara başladı. Askerler ağır silahlarla bölgede devriye geziyor ve birkaç kontrol noktası oluşturdu.

Bunların başlıcaları Duhok’un yaklaşık 57 kilometre kuzeydoğusunda, Bamerni ve Kani Masi ilçeleri arasındaki ana yol üzerinde bulunan Balave ve Belizani köylerinin yakınında bulunuyor.

Türkiye güçleri ile PKK arasındaki çatışmalar çok sayıda orman yangınına da neden oldu.

“Asuri kilisesi tahrip edildi”

CPT gözlemcisi "Sergele köyünde, tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 55'i Türk saldırıları nedeniyle yandı. Irak Kürdistanı'ndaki Türk operasyonları en az 602 köyü yerinden edilme tehdidi altına sokuyor ve en az 162'si zaten yerinden edildi” diye vurguladı.

Amedi ilçesinin Mizhe köyünde bir okul ve Mişka köyünde bir Asuri kilisesi de dahil olmak üzere operasyonda sivil altyapı da yok edildi.

Irak hükümeti ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Duhok’ta tırmanan TSK operasyonları hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Bağdat, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan ayında Irak'a yaptığı nadir ziyaret öncesinde PKK'yi “yasaklı örgüt” olarak nitelendirdi. Her iki ülke, güvenlik meselesini de ği de içeren çok sayıda anlaşma imzaladı.

Erdoğan, Mart ayında Ankara'nın yaz aylarına kadar Kürdistan Bölgesi ve Irak ile sınırındaki güvenlik sorunlarını "kalıcı olarak” çözeceklerini söylemişti.

Ancak Ankara'nın askeri saldırıları ve kara birliklerinin konuşlandırılması, Duhok’un dağlık bölgelerinde yaşayan köylülerde korkuya yol açtı; havan mermileri ve sürekli silah sesleri paniğe neden oluyor ve köylüler yerlerinden edilmekten korkuyor.

CPT verilerine göre Türkiye, 2024 yılında Kürdistan Bölgesi ve Musul’da bin 76'dan fazla saldırı gerçekleştirdi.

Türkiye Savunma Bakanlığı, geçen perşembe günü, askerlerinden birinin Duhok’ta PKK’liler tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.