Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında tutuklama kararı
HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın savunması sona erdi. Avukatların savunmasının ardından mahkeme heyeti tutuklama kararı verdi.
Hakkında tahliye kararı verilen HDP'nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile eski ei genel başkan Figen Yüksekdağ için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yeni bir soruşturma açarak tutuklama kararı talep etti.
Sulh Ceza Hakimliği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebini görüşmeye başladı. Hakimlik, 3 avukatın savunma yapmasına karar verdi.
Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi her bir kişi için 3 avukatın savunma yapabileceğini söyledi. 3 avukatın savunma yapması diğer avukatların duruşma salonunda bulunması talebi tartışmalara rağmen mahkemece kabul edilmedi. 3 avukat salonda kalırken Demirtaş’ın sorgusu başladı.
DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ SEGBİS İLE İFADE VERDİ
SEGBİS’le bağlanan Demirtaş, “Karar zaten belli kayıtlara geçsin diye birkaç söz söyleyeceğim sadece” dedi.
Demirtaş'ı avukatlar Nuray Özdoğan, Mehmet Emin Aktar ve Levent Kanat savunma yaptı. Avukat Mesut Özer, Bir suçtan bir kere dava açılabilir. Devlet koyduğu yasalara uymuyor. İyi bir devlet aklı işletilerek bundan vazgeçilir. Ana dosyadan yargılandığı 31’nci fezlekede zaten Kobane olayları kapsamında ifade vermişti. Hukuk katliamı yapılıyor" dedi.
'ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN'
Yüksekdağ'ın avukatları konuya dair şu açıklamalarda bulundu: "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim tarihlerinde yaşananlarla ilgili olarak 2014/46757 sayılı soruşturma dosyasında HDP Eş Genel Başkanları ve MYK üyeleri hakkında soruşturma başlatılmıştı. Eş Genel Başkanlar ve milletvekilleri yönünden dosyalar hakkında ayırma kararı verilip Diyarbakır’daki ana soruşturmayla birleştirilmişti. Bu fezleke sebebiyle müvekkilimiz Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş tutuklu yargılanıyor iken bugün aynı olayla ilgili ifadeye çağrılmış ve TCK’nın 302. maddesinden savunma yapması istenmiştir. Savcılık aynı olay nedeniyle ikinci defa tutuklanmalarını talep etmiştir. Çok açık ki bu kararla, müvekkilimiz Yüksekdağ’ın 27 Eylül tarihli duruşmasında tahliye ihtimaline karşılık özgürlüğünün önüne geçmek için açık bir müdahale gerçekleşiyor. Bu açık hukuksuzluğa karşı herkesi sürecin takipçisi olmaya çağırıyoruz."
AYRI AYRI TUTUKLAMA KARARI VERİLDİ
Avukatların savunması ardından kararını veren heyet Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutuklanmasına karar verdi. Mehkeme heyeti "kuvvetli suç süphesi" gerekçesine dayanarak adli kontrol şartının "yetersiz kalacağına" hükmetti.
Bu arada Demirtaş'ın tahliyesi yönünde verilen kararın ardından avukatlarının yaptığı ve şimdiye kadar yattığı 25 aylık sürenin, 4 yıl 8 aylık hapis cezasından düşürülmesi yani mahsupluk başvurusu kabul edildi. Bu kararın ardından Demirtaş'ın avukatları denetimli serbestlik başvurusu yaptı.
Edirne İnfaz Hakimliği'ne denetimli serbestlik başvurusunda bulunan Demirtaş'ın avukatlarından Fırat Epözdemir, Fırat Epözdemir, denetimli serbestlik başvurusu yapıldığı saatlerde Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan bir soruşturma nedeniyle Demirtaş hakkında yeniden bir tutuklama talebinde bulunulduğunu, bu kararın sonucunu beklediklerini belirtti.
Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "terör örgütü yöneticiliği" ve terör örgütü üyeliği" iddialarıyla yargılandığı davada tahliyesine karar verilen Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca açılan soruşturmanın Diyarbakır’da 6-7-8 Ekim 2014’de meydana gelen olaylarla ilgili olduğu ve olaylar sırasında meydana gelen 'cinayet', 'yaralama', 'mala zarar verme', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'hırsızlık', 'yağma', 'iş yeri ve konut dokunulmazlığının ihlali' gibi suçlamalardan sorumlu tutuldu.
ARTI GERÇEK
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.