Dersimli girişimci kadından dikkat çeken proje

Dersimli girişimci kadından dikkat çeken proje

İstanbul'dan memleketi Dersim’in Hozat ilçesine dönen Nursen Kankotan, ailesine ait 120 dönüm atıl arazide, Türkiye ve Kürt kentlerinin en büyük ipek böceği üretim tesisini kurmak için 15 bin dut ağacı fidanı dikti.

A+A-

İstanbul'dan memleketi Dersim’in Hozat ilçesine dönen Nursen Kankotan, ailesine ait 120 dönüm atıl arazide, Türkiye ve Kürt kentlerinin en büyük ipek böceği üretim tesisini kurmak için 15 bin dut ağacı fidanı dikti.

42 yaşındaki Kankotan, Kaymakamlığın yol ve sulama projesi desteği ile diktiği dut fidanlarından bir yıl sonra yaprak alarak ipek böceği üretmeye başlayacağını belirterek, üretimini 5 yılda kademeli olarak artırarak Türkiye ve Kürt kentlerinin koza üretiminin yüzde 8'ini karşılamayı hedeflediğini söyledi.

Üretici Nursen Kankotan, köylü bir ailenin çocuğu olarak ailesinin iş imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle Hozat'tan göç ettiğini dile getirdi.

İnsanların büyükşehirlerde sıkıldığını ve üretime dahil olmak için adımlar atmaya başladığını anlatan Kankotan, kendisinde bu doğrultuda memleketine üretim yapmak için döndüğünü belirterek, sözlerine şunları ekledi:

“Bir gün ipek böcekçiliğiyle ilgili bir belgesel izledim. Orada insanların geleneksel yöntemlerle evlerinde bir odada, kapalı bir alanda ipek böcekçiliği yaptığını ve bundan da büyük keyif aldığını izledim, kazanç elde ettiklerini de gördüm. Neden böyle bir şey yapmayalım bizde, fakat biraz daha büyük çaplı diye yola çıktık. Yaptığımız iş evet biraz büyük oldu. Umarım bunu ilerletip ülke ekonomisine katkıda bulunacağız.”

Kankotan, 120 dönümlük arazisine 15 bin dut fidanı dikerek çalışma başlattıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda diktiğimiz dut fidanları aşısız fakat bunlar bir yıl sonra ipek böcekçiliğine yönelik aşılanarak yaprak veriminin yüksek olmasını sağlayacağız. Aynı zamanda burada 2 bin 500 metrekare kapalı alan yapacağız çünkü bu bahçenin kapasitesi çok yüksek olacak. 2 bin 500 metrekare bir kapalı alan yapıp ipek böceklerini orada besleyeceğiz. Bu kadar dağların arasında bir alanı seçmemizin nedeni steril bir ortam sağlamak. Çünkü ipek böcekleri sigara ve parfüm kokuları da dahil bütün yapay kokulardan etkilenen bir canlı. O nedenle tarım ilaçlarından, egzozdan uzak bir alan belirledik.”

Bir yıl sonra ağaçlardan yaprak alabileceklerini ve üretime başlayabileceklerini, 5 yıl sonra da maksimum kapasiteye ulaşacaklarını anlatan Kankotan, “Burası Türkiye'nin en büyük kapama dut bahçesi diye tabir edilen bir bahçe olacak. Türkiye'deki koza üretiminin yüzde 8'ine tekabül edecek buradaki üretimimiz. Biraz hassas olduğu için birden bire üretimi yükseltmeyeceğiz, kademeli olarak yükseltip maksimum verime ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kankotan, ilk etapta 500 bin liralık bir yatırım yaparak başladıkları projenin tamamlandığında 2 milyon liraya ulaşacağını ve yaklaşık 120 kişiye iş imkanı sağlanacağını sözlerine ekledi.

Konuya ilişkin basına konuşan Hozat Kaymakamı Hüseyin Çam, ilçenin tarım ile ön plana çıkma potansiyeline sahip 7 bin 500 nüfuslu bir yer olduğunu kaydetti.

İlçede işsizliğin çözülebilmesi için Hozat'ı bir tarım üssü haline getirme çabası içinde olduklarını ifade eden Çam, “Hozat ilçesinde 2016 yılında yaklaşık 200 dönüm alanda nohut üretimi yapıldı, bu rakamın desteklemelerle 2018 yılında 7 bin dönüme çıkarıldı. Elde edilen ürünün de 15 tondan 450 tonun üzerine çıkarıldı. Bu yıl da üretim alanı 10 bin dönümün üzerine çıkararak 750 ton ürün almayı hedefliyoruz” dedi.

Kaynak- AA

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.