DİERG, her mahalleye çok dilli kreş kampanyası başlattı
.
Dünya Anadil Günü’ne sayılı günler kala Diyarbakır’da önemli çalışmalarla adından söz ettiren DİERG, her mahallede çok dilli kreş açılması için bir kampanya başlattı.
Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2000’de 21 Şubat tarihini Dünya Anadil Günü ilan etti. Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Anadil Günü’ne sayılı günler kala Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG)’den den dikkat çeken bir öneri geldi.
Yazılı bir açıklama yapan DİERG, ailelerin yaşadıkları mahalle ve köyde çok dilli kreş açılması için dilekçe ile bağlı bulundukları belediyelere başvurmalarını istedi.
Açıklamada şunlara dikkat çekildi, “Birçok ülkede çok dilliliğe bir şans, kültürel zenginlik ve erken dönem eğitimine dahil edildiğinde çocuğu geliştirici önemli bir faktör olarak yaklaşılmaktadır. Eğitim sistemlerine anadil dışındaki anadillerin entegre edildiği günümüzde Türkiye de oldukça önemli bir potansiyele sahiptir ancak henüz ortaya koyma ve yaşama dahil etme aşamasına geçilememiştir. Bu alanda yerel yönetimler tek dilli kreşin yan ısıra, çok dilli kreş de açma ve işletme hakkına sahiptir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle açılacak çok dilli kreşler ile Türkiye’nin okul öncesi eğitimdeki eksikliğini de büyük oranda tamamlanabilecektir.
3 dilli kreş önerisi
Yerel yönetimlerin mahalle ve köylerde çok dilli kreşler oluşturması sosyal belediyecilik gereğidir. Çocuk ve ebeveynler için çok dilli kreş, erken çocukluk dönemi eğitime erişim hakkıdır. DİERG, anadili/babadili Türkçe olmayan 3-5 yaş aralığındaki çocuklar için çok dilli kreşlerin kurulması ve yaygınlaşmasında takipçi ve ısrarcı olacaktır. Çok dilli kreşlerde eğitim dilinin Türkçe, İngilizce ve anadili/babadili olarak en az üç dilli olması önerilmiştir.
Ebeveynler dilekçe ile başvuruda bulunsun
Dilekçe veren sayısı bir kişi bile olsa talebin karşılanması gerekmektedir. Yerel yönetimlerin mahallelerde ve köylerde oluşturacağı kreşlerin temel özelliklerine, önemli noktalara ve gereksinimlere; Bütçe, Kreş binası, Mevzuat, Eğitim, Ücret, Eğitmenler, Denetim, Ebeveyne destek, Kreşler arasında koordinasyon başlıkları altında öneri notunda yer verilmiştir. Ebeveynler dilekçe vermeye başladığında yerel yönetimler tarafından çok dilli kreş oluşturma ve işletme dahil her aşamaya bir sivil toplum kuruluşu olan DİERG de gözlemci olarak katılmayı istemektedir. Çok dilliliğin sağlayacağı çok kültürlülük, ölen dillerin kurtarılması ve aile dillerinin görünürleşmesi önemli ilk kazanımlar olacaktır” ifadelerine yer verildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.