DİERG: Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi geri çekilmelidir

DİERG: Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi geri çekilmelidir

.

A+A-

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı, ‘ ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ teklifinin eksikliğine dikkat çekerek teklifin geri çekilmesini istedi.

DİERG, Bakanlığın kanun teklifini neden geri çekmesi gerektiği konusunda yazılı bir açıklama yaptı. ‘Milli Eğitim Bakanlığı, hazırladığı Öğretmenlik Meslek Kanun teklifinde öğretmenlik için; “eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği” ifadelerini kullanmıştır. Bileşenlerin tartışmasına izin verilmediği, önerilerinin dikkate alınmadığı kanun teklifi eğitimde kaliteyi artırabilmek için dikkatleri yeniden öğretmenler üzerine topluyor.’ Denilen açıklamanın devamında, şu ifadelere yer verildi;

Liyakat ilkesi göz ardı edilmiş

“Bakanlık, özelikle devlet okullarında eğitim kalitesinin artırılabilmesi için Bakanlığın eğitim öğretim yönetimindeki sorumluluğuna; öğretmenlik mesleğinin motivasyon ve aidiyetinin güçlenmesi ya da zayıflanmasında Bakanlığın performansının geliştirilmesine teklifte yer vermemiştir. Kanun teklifi, aday öğretmenler ve çalışan öğretmenler için düzenlemeler getiriyor; çalışma şartlarını düzenleniyor, kariyer basamakları oluşturuyor. Kanun teklifinin kariyer basamaklarına, mesleki kriterlere ve öğretmenin mesleğine lisansüstü ve sertifika programlarıyla pratiğe yansıtacağı katkısına göre değil de yıllara göre derecelendirmesi liyakat ilkesine uygun görünmemektedir.”

Özel okullarla ilgili bir şey yok

Kanun teklifinin, büyük ve yıldan yıla gelişen bir sektör haline dönüştürülen özel okullarda personel ve öğretmenlere ise değinilmediği belirtilen DİERG açıklamasında, şu görüşlere yer verildi;

“Son yıllarda özel okullar devletin maddi ve tanınan geniş özerklik desteği ile güçlendirildi ve sayıları arttı. Yıllar özel okul işletmeciliğini verimli bir sektöre dönüştürürken; diğer taraftan, Bakanlık devlet okullarına olan ilgi ve desteğini daha da azalttı ve pandemi sürecinde özel okullarla devlet okulları arasında her açıdan birbirinden çok farklı ve birbirine yabancı okul iklimleri oluştu. Eğitimde kalitesizlik ve başarısızlık çoğu devlet okulunun olağan çıktısı olarak kabullenildi. Devlet okullarında idareci, öğretmen, öğrenci, ebeveynler halen ciddi sorunlar ve eksikliklerle eğitim öğretim devam etmektedir.

Tartışma ve çözüm önerileri şart

Özel okulların öğretmen ve ebeveyn ücret politikası, öğretmen hakları konularındaki denetimsizliği; öğretmenlerin başından beri varlığını sürdüren güvensizlik ve güvencesizlik sorunlarını daha da büyütmüştür. Bakanlığın yönetim yaklaşımının ve uygulamalarının, mevcut okul iklimlerinin, yapısal sorunlara son yıllarda eklenen yenilerinin niceliği ve niteliğinin, çelişkilerin ortaya konması ve tartışılması ve çözümlerin hayata geçirilmeye başlanması sonucunda ancak bir Öğretmenlik Meslek Kanunu şekillenebilecektir. Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), bu nedenle kanun teklifinin geri çekilmesini önermektedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.