Dilop'un yeni sayısı online erişimde
Dilop Mayıs-Haziran 2020 sayısı çıktı. Derginin bu sayısı internetten erişime açılacak.
Haber Merkezi - Kürtçe-Türkçe iki dilde yayınlanan kültür, sanat, politika dergisi dilop’un Mayıs-Haziran 2020 sayısı çıktı. İki aylık periyotlarla yayımlanan dilop, karantina koşulları nedeniyle Mayıs-Haziran sayısını 6 Mayıs’tan itibaren sosyal medya hesaplarından ve kurulum aşamasında olan web adresinden herkesin ulaşımına açacak.
Derginin Mayıs-Haziran sayısında dosya konusu Koçgiri hareketi/kırımı. Gültekin Uçar’ın, dönemin politik arka plan ve zeminini ayrıntılarıyla irdelediği dosyada, Ayşe Hür de Koçgirililer açısından ‘sahadaki’ durumu özetliyor.
Fırat Cewerî’nin, 30 yıl önce Musa Anter’le yaptığı röportajı yayınlayan dergide, Koçgiri’deki büyük fırtınadan bir yıl önce, 1920’de doğan ve bu sene 100’üncü doğum yılından geçtiğimiz büyük Kürt aydını da anılıyor.
Korona virüsü salgını içinde olduğumuz bu günlerde, Mesut Alp’in Kürtçe kaleme aldığı yazıda, bazı kaynaklarca tarihin ilk biyolojik savaşı olarak aktarılan ve Sasaniler ile Romalılar arasında yaşanan Nusaybin savaşı anlatılıyor. İbrahim Karaca’nın ‘Kürt Türkleri’ isimli resmî menşeyli kitap ve benzer örneklerinden hareketle yazdığı yazıda, ırkçılık ve şovenizmin ideolojik kaynaklarına işaret ediliyor. Zeyneb Yaş’ın dergide yer alan yazısı da Kürt kültür yaşamının kadim unsurlarından Serhad dengbêjliğinin ilk temsilcilerinden Îran Hanım’ın sanat yolculuğunu ortaya koyuyor.
Derginin bu sayısında, Kürt entelektüeli Eskerê Boyik, Sovyet ve Ermenistan Kürtleri açısından çok önemli bir yeri olan RIYA TEZE gazetesinin 90 yıllık serüvenini anlatırken; Yusuf Karataş da Mahabad deneyiminde Kürtler ile Sovyetler Birliği arasındaki ilişkiyi irdeliyor.
Dergide, Çerkeslerin soykırımlı tarihsel serüvenlerinden kesitler sunan Hatice Yıldız yazısında, Çerkeslere yönelik sıkça kullanılan “Osmanlı vicdanlı davranarak size kucak açtı…” argümanının gerçek içeriğini deşifre ediyor.
Miradê Miradan ise, ünlü Sarhoş Atlar Zamanı filmine dair analiziyle; Barış Avşar, işgal, sürgün ve salgınlarla imtihan edilen halkları Urartu örneğiyle anlattığı yazısıyla; Elif Eser de 30 yıl sonra Dersim’e gelen turnalara dair denemesiyle derginin yeni sayısında yer alıyor.
Mimarlar Odası’ndan Şerefhan Aydın’la yapılmış söyleşide Sur’un son durumunun konuşulduğu bu sayıda; Eyşana Beravi resim okumasıyla, Ulku Bîngol de öyküsüyle katkıda bulunuyor. Öykülerin yanı sıra Arjen Arî, Adonis, Şêrko Bêkes ve Fırat Keklik de şiirleriyle dergi sayfalarında kendine yer buluyor.
Duvar
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.