'Diyarbakır’da 200 bin öğrenci EBA’ya giremedi'
.
Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu’nun raporuna göre, kentte 200 bin öğrenci EBA’ya giremedi, 4 bin öğrenci liseye kayıt yapmadı, yüzlerce kişi Kovid-19’a yakalandı ve İmam Hatipler yaygınlaştı.
Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu birleşenleri, hazırladığı "Eğitimde Sorun ve Çözümlerine İlişkin Rapor"u Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de açıkladı. Toplantıda konuşan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Sadrettin Kaya, gerekli tedbirler alınmazsa bir nesli kaybetmekle yüz yüze olduklarını uyarısında bulundu.
‘4 bin kişi liseye kayıt yapamadı’
Diyarbakır genelinde, Eylül 2020 itibariyle bin 677 okul ve kurumda, 492 bin 975 öğrenci olduğunu kaydeden Kaya, okulların sınıf mevcutları arasında ortaokullarda okul türleri arasında ciddi bir fark olduğuna dikkati çekti. Kaya, “Merkez ilçelerde İmam Hatip ortaokulları, normal eğitim yapmasına rağmen sınıf mevcutları 16-22 arasında değişmektedir. Aynı bölgede bulunan diğer ortaokullarda ikili eğitim yapılmasına rağmen sınıf mevcutları 35-45 arasındadır. Bu yıl 8’inci sınıfı bitiren 47 bin 228 öğrenciden 4 bin kişi liselere kayıt yaptırmamıştır. Bunlar ya işyerlerinde çok düşük ücretle çalışmakta ya da açık öğretime devam etmektedirler” diye belirtti.
‘200 bin öğrenci EBA’ya giremedi’
Uzaktan eğitimle beraber EBA’ya giriş yapabilen öğrenci sayısının oldukça düşük olduğuna değinen Kaya, 1 Nisan 2020 verilerine göre Kayapınar ilçesinde ekonomik koşulları görece iyi olan öğrencilerin yüzde 14,2’sinin EBA’ya erişim sağladığını, kırsala gittikçe bu oranın düştüğünü kaydetti. Sur ilçesindeki 25 bin 32 öğrencinin sadece yüzde 2,5’i, Mayıs 2020 itibariyle Kayapınar’da yüzde 34,58; Yenişehir’de yüzde 23,14; Lice’de yüzde 4,19; Eğil’de ise yüzde 4,48 öğrencinin EBA’ya giriş yaptığını kaydetti. Mart-Haziran aylarındaysa Diyarbakır’da öğrencilerin bir saniye bile EBA’ya giriş yapamadığına dikkati çeken Kaya, il genelinde toplam sayının 200 bine yakın oluğunu söyledi.
‘Bir nesli kaybetmek üzereyiz’
Mart-16 Kasım 2020 tarihleri arasında topladıkları verilere göre, 664 okulla görüşüldüğünü belirten Kaya, 352 öğretmen, 236 öğrenci ile 191 İşyeriyle olan görüşmelerin sonucundaysa 55 memurun Kovid-19’a yakalandığını aktardı. Anayasal bir hak olan eğitim hakkının kullanılamaz hale geldiğini belirten Kaya, “Diyarbakır’da anadil sorunu eğitime erişimi ciddi olarak olumsuz etkilemektedir. Gerekli tedbirler alınmazsa bir nesli kaybetmekle yüz yüzeyiz” ifadelerini kullandı.
‘İzolasyon odaları yok’
Yardımcı Hizmetler Personeli Olmayan okul sayısının 171, ateş ölçeri olmayan okul sayısınınsa 282 olduğunu aktaran Kaya, işyerlerinin yüzde 90’ında ise izolasyon odasının okulların da yüzde 80’inde pandemi kurulu oluşturulmadığını söyledi.
‘Kırsalda zorunlu imam hatip’
Diyarbakır’ın 17 ilçesinin kırsal mahallelerinde 50 den fazla ortaokulun kısmi olarak İmam Hatip’e dönüştürüldüğünü aktaran Kaya, “Bu yerleşim yerlerinde öğrencilerin İmam Hatip ortaokulları dışında herhangi bir ortaokula gitme şansı bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.
Talepler
Kaya, açıklamanın sonunda taleplerini şu şekilde sıraladı:
“* Yüz yüze eğitim zamanında okula çağırılacak öğretmenlere haftalık test yapılmalıdır.
* Seyreltilmiş sınıflarda görev yapacak öğretmenler için ek atama kadrosu bakanlıkça alınmalıdır.
* Temizlik ve dezenfektan için bütçe ayrılmalı, bu işleri sürdürecek yardımcı hizmet personeli alınmalıdır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.