Diyarbakır’da Depremin vurduğu binada Charlie Chaplin’in düşündüren sözü

Diyarbakır’da Depremin vurduğu binada Charlie Chaplin’in düşündüren sözü

.

A+A-

Ramazan YAVUZ

Diyarbakır’da depremde ağır hasar aldığı için sakinlerinin terk ettiği, kapı pencereleri sökülmüş harap durumdaki bir binanın zemin katındaki bir yazı ve fotoğraf binanın içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında oldukça düşündürücüydü.

  
Diyarbakır’da depremde ağır hasar aldıktan sonra sakinleri tarafından apar topar boşaltılan halen yıkılmamış onlarca bina var.

Bu binalar sahipleri tarafından terk edildikten sonra kapı ve pencereler, hatta elektrik kabloları bile söküldü. Depremde ağır hasar alan ve yıkılmayı bekleyen bazı binaları madde bağımlılarının kendine mekan olarak kullanması ise vatandaşlarn sürekli şikayetlerine neden oldu.

sonunda-her-sey-sakadir-ramazan-yavuz-2.jpeg

Sur içine gittiğimde güzergâhım üzerinde bulunuyordu bu bina pek dikkat etmemiştim. Ta ki geçen gün Batı kent taraflarında bir işim çıkana kadar. Binanın önünden geçerken zemin katta daha önce sahaf olarak kullanılan dükkanda kolona yapıştırılmış bir fotoğraf ve altında insanı bayağı düşündüren bir yazı dikkatimi çekti.

sonunda-her-sey-sakadir-ramazan-yavuz-1.jpeg

“Sonunda her şey bir şakadır” diye biten yazının üstünde ise yaşı 50’nin üzerinde olan sinemasever herkesin tanıdığı fotoğraf vardı. Sessiz sinemanın adeta sembolü olan, güldürürken düşündüren, bazen ağlatan 1889’da doğup, 1977 yılında ölen Charlie Chaplin. Konuşmadan insanları güldürebilen tek adam da deniyor kendisine.

sonunda-her-sey-sakadir-ramazan-yavuz-3.jpeg

Sol görüşlü olmasıyla tanınan, sessiz filmlerinde serseri karakteri aracılığıyla yoksullukla mücadele edemeyen kötü yönetimlere göndermeler yapan, modern Times (Asri Zamanlar) filminde işçilerin ve fakirlerin kötü durumuna dikkat çeken, Büyük Diktatör filmiyle Nazi Almanyasını çok sert biçimde eleştiren Charlie Chaplin Dünya’nın bütün ülkelerinde insanların hayranlığını topladı.

sonunda-her-sey-sakadir-ramazan-yavuz-4.jpeg

Depremde ağır hasar aldığı için sakinlerinin terk ettiği ve harap durumda olan binanın zemin katındaki Charlie Chaplin fotoğrafı ve altında kendisine ait olan

sonunda-her-sey-sakadir-ramazan-yavuz-5.jpeg

“Sonunda her şey bir şakadır” sözü mekanın içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında hayli düşündürücüydü. Bir gün önce onlarca kişinin yaşadığı bina gece sabaha doğru yaşanan deprem nedeniyle bu hale gelmişti.

sonunda-her-sey-sakadir-ramazan-yavuz-6.jpeg

Chaplin fotoğrafının bulunduğu kolonun yanındaki duvarda ise Yeşilçam’ın iki ünlü oyuncusunun yine ünlü bir filminden alınan fotoğrafı yer alıyordu. “Çicek Abbas” filminde minübüs muavini Abbas’In(İlyas Salman) düzenbaz minibüs sahibi Şakir’e (Şener Şen) meydan okuduğu tanıdık sahnenin fotoğrafı da yer alıyordu.

Kaynak: Tigris Haber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.