DTSO Başkanı Mehmet Kaya: Çözüm süreci tartışmaları ticarete olumlu yansıdı

DTSO Başkanı Mehmet Kaya: Çözüm süreci tartışmaları ticarete olumlu yansıdı

.

A+A-

Çözüm süreci tartışmalarının bölge ticaretine şimdiden olumlu yansıdığını söyleyen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kaya, barış iklimini güçlendirecek yeni adım beklediklerini söyledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, siyasette başlayan çözüm süreci tartışmaları ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Ankara ziyaretinin  şimdiden bölge ticaretine olumlu yansıdığını belirtti.

Ekonomim'den Mahir Solmaz'ın haberine göre, barış iklimini güçlendirecek adımların hızlandırılması çağrısı yapan Mehmet Kaya, siyasi çözüm hamlelerinin Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilere hızlı bir ivme kazandırdığını ifade etti. Güven iklimi oluşursa iki bölge arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaşabileceğini kaydeden Başkan Kaya, “2014 yılında barış süreci devam ederken, bugünkü 14 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmıştık. Daha sonra bozulan ilişkiler ile ancak 2022 yılında bu seviyeye yeniden ulaşabildik. İhracat ve barış süreci arasında güçlü bir bağ var. Ülkemizden bu bağı güçlendirecek yeni ve somut adımlar bekliyoruz. Türkiye’de Kürt sorunu ile ilgili bir çözüm sürecinin Irak’ta olduğu kadar Suriye’deki Kürtleri kapsaması gerektiğini düşünüyoruz. Suriye açılımı yapılmadan bölgede başarılı ve sürdürülebilir kalkınma sağlanması şansı yok. Bölgede barış yapılacaksa, bunun içerisinde hem Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerin geliştirilmesi hem de Suriye'nin kuzeyinde oluşan yeni Kürt yapısıyla ilgili bazı adımların atılması gerekiyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.