Dünya nüfusunun yarısı ülkesinin demokratik olmadığını düşünüyor

Dünya nüfusunun yarısı ülkesinin demokratik olmadığını düşünüyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre dünya nüfusunun yalnızca yarısı yaşadığı ülkenin demokratik olduğunu düşünüyor

A+A-


Yapılan yeni bir araştırmaya göre dünya nüfusunun yalnızca yarısı yaşadığı ülkenin demokratik olduğunu düşünüyor.

Salı günü yayınlanan 'Demokrasi Algı Endeksi' araştırmasına göre Batı Avrupalıların bankaları ve sosyal medyayı demokrasiye yönelik en ciddi tehlikeler olarak gördükleri tespit edildi.


57 ülkeden 150 bin kişiyle yapılan bir anket çalışması olan '2019 Demokrasi Algı Endeksi', Alman Dalia Araştırma Merkezi ve Demokrasi Vakfı Birliği ortaklığı ile gerçekleştirildi. Araştırma sonucuna göre demokratik ülkelerde dahi insanların yüzde 38'i demokrasinin durumundan memnun değil.


Dalia Araştırma Merkezi'nin CEO'su Nico Jaspers Reuters'a verdiği demeçte "Bugün demokrasiye en büyük tehdit halkın artık demokrasiyi demokratik bulmamasıdır" diyor.


ABD halkının yüzde 40'ı ülkesini yeterince demokratik bulmuyor
ABD'de halkın yüzde 46'sı ülkenin demokratik olduğunu düşünürken yüzde 40'ı yeterince demokratik olmadığını belirtiyor. Avrupa'da ise Avrupalıların yüzde 52'si Avrupa Birliği mekanizmasının Avrupalıların yararına çalışmadığını düşünüyor. Bu yöndeki en yüksek düzeyde eleştiri de İtalya, Yunanistan ve Fransa'dan geliyor.
Avrupa'da genellikle daha fazla yasa dışı göçe maruz kalan ve ekonomisi zorda olan ülkelerde demokrasiye ve kurumlara olan güven ve inancın azaldığı görülüyor.
"Finans sektörü ve sosyal medya demokrasiye tehdit"
Avrupalıların çoğu aynı zamanda bankacılık ve finans sektörünün de demokrasi üzerinde olumsuz etkisi olduğunu düşünüyor ve bu konuda Yunanlılar en yüksek orana sahip. Yunanistan'ın son yıllarda yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle uyguladığı kemer sıkma politikalarının demokrasi ve temsil noktasında toplumda önemli bir olumsuz tepki doğurduğu görülüyor.
Küresel düzeyde de insanların yüzde 52'si ülkelerinin bir finansal krize hazırlıklı olmadığını ileri sürüyor ve başta ABD, Kanada, Avusturya olmak üzere pek çok Batı ülkesinde halkın yüzde 40'ı sosyal medyanın demokrasinin işleyişine olumsuz etki ettiğine inanıyor.


Türkiye ne durumda?
2019 endeksinin ülke bazında detayları henüz yayınlanmadı ancak 2018 yılındaki endeks verilerinebaktığımızda "Sizin gibi düşünen insanların siyasette sesi duyuluyor, etkisi oluyor mu?" sorusuna 'Olmuyor' ya da 'Nadiren oluyor' cevabı verenlerin toplamı Türkiye'de yüzde 53 düzeyinde olduğu görünüyor. Aynı oran Japonya'da yüzde 74 ile en yüksek seviyedeyken Filipinlerde yüzde 41 ile en düşük seviyede.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.