Eğitim Sen: Anadilde eğitim sorunu, eğitime erişimi olumsuz etkiledi

Eğitim Sen: Anadilde eğitim sorunu, eğitime erişimi olumsuz etkiledi

.

A+A-

Anadilde eğitim sorununun eğitime erişimi ciddi olarak olumsuz etkilediğini belirten Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri, “MEB maalesef eğitim sürecini yönetememiştir” dedi.
 
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şubeleri, eğitim ve öğretim yılı değerlendirme raporunu, Eğitim Sen 1 No’lu Şube binasında basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Toplantıda konuşan Eğitim Sen 1 No’lu Şubesi Eğitim Sekreteri Hatice Efe, salgın süresi boyunca birçok eğitim emekçisinin virüsten yaşamını yitirdiğini, kent genelinde 200 bini aşkın, ülke genelinde ise 6 milyonu aşkın öğrencinin eğitime ulaşma sorunu yaşadığına dikkat çekti. 
 
195 BİN ÖĞRENCİ GÖRMEZDEN GELİNDİ
 
Diyarbakır’da kayıtlı öğrenci sayısının 492 bin 975 olduğunu aktaran Efe, Eylül 2020’de 8’inci sınıfı bitiren 47 bin 228 öğrenciden 4 bin 300’ünün örgün eğitime kayıt yaptıramadığını söyledi. Efe, 4 bin 500 öğrenciye tablet dağıtımının kamuoyuyla paylaşımı yapılırken, eğitime erişim sağlayamayan 195 bin öğrencinin görmezden gelindiğini söyledi. 
 
SEÇMELİ DERS SORUNU
 
Milyonlarca öğrencinin eğitim dışı kaldığı bu süreçte derse katılım üzerinden performans notunun verilme kararına sendika olarak açtıkları davanın sürdüğünü belirten Efe, “Son gelen resmi yazıyla öğrencinin üstün yararı gözetilerek not verilmesi istenmiştir. Seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde de sorunlar yaşandı. Tamamına yakını iktidar çizgisinde olan il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin yönlendirmesiyle, kimi illerde eğitim yöneticilerine iletilen yazılı ve sözlü talimatlarla, öğrencilerin ‘Kuran-ı Kerim’, ‘Hz. Muhammed’in hayatı’ ve ‘Temel Dini Bilgiler’ derslerini seçmeye yönlendirilmesi istenmiştir” diye belirtti. 
 
ANADİL SORUNU
 
Kentte anadilinde eğitim sorununun eğitime erişimi ciddi olarak olumsuz etkilediğine değinen Efe, “Özellikle aile içindeki iletişimde kullanılmayan dilde uzaktan eğitim alınması, ev yaşamında eğitimin sürdürülebilirliği açısından süreci daha imkansız hale getirmiştir. Bu süreç çocuklarımızın eğitim hayatından kopuş yaşanmasına neden olmuştur. MEB maalesef eğitim sürecini yönetememiştir” şeklinde konuştu.
 
Efe, Diyarbakır’daki eğitim sorunlarını şu şekilde sıraladı:
 
“* 2020 Ocak ayında alınan kararla 9 okulun yıkımı başlatılmamış, bu süre de yeni okulların inşasına başlanılmamış, öğrenciler çevre okullarla gönderilerek mağdur edilmiştir.
 
* Eğitim emekçilerine yönelik gözaltı, baskı, soruşturma ve mobbingler devam ettirilmiştir.
 
* Yeterli öğretmen ataması yapılmayıp pek çok okulda ücretli öğretmenler çok düşük ücretlerle emekleri sömürülmeye devam etmektedir.
 
* Pandemi koşullarında seyreltilmiş sınıf uygulamasına geçişlerde sorun yaşanmış ve birçok okulda sınıf mevcutları olağan halinden daha da yüksek seviyelere ulaşmıştır. 
 
* Okulların açık olduğu dönem de yeterli hijyen malzemeleri okullara dağıtılmamış, hizmetli personel eksikliği giderilmemiştir.
 
* Öğrenciler özgür iradeleri ile seçmeli derslerini seçememiştir.
 
* İlimiz de uzaktan eğitime öğrencilerin yarısı erişememiştir.”
 
Eğitim İzleme Komisyonu olarak, eğitimde yaşanan sorunları, çözüm önerileri ile beraber raporlar hazırlayarak hem kamuoyuna hem de İl Mili Eğitim Müdürlüğü'ne sunduklarını belirten Efe, öğrencilerin başta sağlık hakkı olmak üzere, eğitim hakkını savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.