Elazığ'ın merkezinde çimento fabrikası: ‘Yıllardır toz içindeyiz’

Elazığ'ın merkezinde çimento fabrikası: ‘Yıllardır toz içindeyiz’

.

A+A-

Elazığ şehir merkezinde bulunan çimento fabrikası, yarattığı çevre ve gürültü kirliliği nedeniyle istenmiyor. Bölgede yaşayanlar, fabrikanın çıkardığı tozdan şikayet edip taşınmasını talep ediyor.

Elazığ’da şehir merkezinde bulunan, Aksaray ve Kızılay mahallelerini çevreleyen ‘Elazığ Çimento Fabrikası’ kentte yaşayanları yıllardır tedirgin ediyor.

1954 yılında kurulan ve yıllar içindeki yapılaşma ile kentin göbeğinde kalan ve ara ara taşınması talebiyle gündeme gelen fabrikayla ilgili mahallelilerin talebi, kapatılması değil başka bir yere taşınması...

‘ŞEHRİN GÖBEĞİNDEKİ FABRİKA İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR’

Fabrikanın yer aldığı mahallelerden olan Aksaray Mahallesi muhtarı Özcan Bal, “Çimento fabrikası yıllardır konuşulan bir yaradır” diyerek şunları paylaştı: “Aksaray Mahallesi olarak fabrikanın yarattığı sorunun içerisinde yıllardır hayatımızı idame ettirmeye çalışıyoruz. Öncelikle bu fabrikanın şehrimize sorun ile beraber katkılarının olduğunu biliyoruz. Bu katkılarından dolayı beklentimiz fabrikanın kapatılması değil farklı bir alana taşınmasıdır. Ama şehrin tam göbeğinde faaliyetlerine devam eden bu fabrikanın insanlarımızın sağlık durumuna olumsuz yönde etkileri çok. Bunların başında hava kirliliği, gürültü kirliliği ve toz bulutlarının oluşması geliyor.”

‘FABRİKA BİR AN ÖNCE ŞEHİR DIŞINA TAŞINMALI’

Fabrikanın çevrelediği diğer mahalle olan Kızılay Mahallesi muhtarı Emrah Işık, 50 yıldır fabrikadan dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor. “Yıllardır kimse çamaşırlarını dışarıya asamıyor. Fabrikanın taşınmasını talep ediyoruz” diyen Işık, “Fabrikadan dolayı yıllardır sıkıntı yaşıyoruz. Şu an 'filtre kullanılıyor' diye haberlerde veriliyor ama geceleri filtreyi söküyorlar. Yaklaşık 8 sene önce de çimentonun kamyonları bir çocuğumuzu ezdi. Mahalle içinde fabrikanın olması kansorejen madde demek. Üstelik fabrika alanı, Kızılay ve Aksaray Mahallesi'ne ait yeşil alan olarak görünüyor. Bizler yetkililerden fabrikanın şehir dışına taşınmasını, bölgenin yeşil alan olarak faydalı bir hale getirilmesini talep ediyoruz" dedi.

‘İNSAN YAŞAMINI TEHDİT EDECEK YAPILAR YAŞAM ALANI DIŞINDA OLMALI’

Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Mehmet Resul Almastaş ise çimento üretiminin en kirletici yüksek sanayi sektörleri arasında yer aldığına dikkat çekerek, “Hava kirliliği, tarım alanları üzerindeki etkisi, halk sağlığı ve çevreye etkisi yönünden riskler çok yönlü ele alınabilir” diye konuştu. Almastaş şu bilgileri verdi: “Çimento fabrikasının etkisi sadece yerel düzeyde kalmayarak ekosistem değişiklikleri, küresel ısınma, asit yağmurları gibi küresel düzeyde de etkili olabilir. Bölgede yaşayan bitki ve hayvan türlerinin yok olmasına ve verimin azalmasına yol açabilir. Çimento üretim tesislerinde, çevre yönetim birimlerinde yasal zorunlulukların yerine getirilmesi için disiplinli bir çalışma gerekirken bu tarz fabrikaların yerleşim yerlerine uzak olması gerekmektedir.”

2017 YILINDA 'FABRİKA TAŞINACAK' DENİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017 yılında çimento fabrikasının başka bölgeye taşınacağı yönünde Elazığlılara söz vermişti. Fakat aradan geçen 7 yılda taşınma ile ilgili herhangi bir gelişme söz konusu değil.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol konuya ilişkin şunları iletti: “1959 yılında şehir merkezinin dışında kurulan fabrika bugün şehrimizin yerleşim merkezinde kalmıştır. Etrafında yerleşim bölgeleri olan, alt tarafında ise tarım arazilerinin olduğu ve olumsuz çevresel etkenler oluşturan bir konumdadır. Dolayısıyla bu fabrikanın taşınması hem sağlık açısından hem de çevre açısından mecburi bir durum haline gelmiştir.”

Fabrikanın kapatılmasını değil taşınmasını talep ettiklerini belirten Erol şöyle devam etti: “Fabrikanın mümkünse kapasitesi de artırılsın ama mevcut yerinde değil, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek bir konumda olsun. Bu fabrika üretime ve istihdama devam etsin. Devletimiz ve kamunun da bu noktada vereceği destek çok önemli. Gerekli teşvikler ve destek mekanizmaları işletilerek fabrikanın bir an bile vakit kaybetmeden taşınması bizim öncelik verdiğimiz bir konudur.”

Kaynak: Duvar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.