Emniyet, Gar Katliamı sanıklarının adresini mahkemeye vermedi: İstihbarat amaçlı

Emniyet, Gar Katliamı sanıklarının adresini mahkemeye vermedi: İstihbarat amaçlı

.

A+A-

Mahkeme, Suriye’de olduğu sanılan Ankara Gar Katliamı davasının firari sanıklarının adresini sordu, İstihbarat Daire Başkanlığı “Bizdeki bilgiler istihbarat amaçlı, talebinizi karşılayamayız” dedi.

0 Ekim 2015'te IŞİD'in Ankara Garı'nda gerçekleştirdiği katliamın üzerinden geçen 7 yıla rağmen birçok sanık bütün aramalara rağmen bulunamadı. Bunlar arasında, 103 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın planlayıcısı İlhami Balı da yer alıyordu. Patlamayla ilgili ana davadan ayrılan ve “10 Ekim katliamı firari sanıklar davası” olarak bilinen yargılamayı yapan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne, firari sanıkların Suriye’de olabilecekleri yönünde çok sayıda bilgi ve iddia aktarıldı.

Kıs Dalga'dan Ersan Atar'ın haberine göre Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, bir türlü yakalanamayan 16 firari sanığın uluslararası düzeyde aranması için bugüne kadar herhangi bir işlem yapmamıştı. 10 Ekim Katliamı Avukatlar Komisyonu’nda yer alan avukatların Suriye ile ilişkilerin normalleşme ihtimalini de hatırlatarak Mahkeme’den bir kez daha, “Bu kişilerin Suriye’de olduklarına dair haberler var, adresleri tespit edilsin ve Suriye’den iadeleri istensin” talebinde bulundu. Avukatlar, firari sanıkların Suriye’de olabileceği yönündeki istihbari bilgileri de Mahkeme’ye sundu.

Mahkeme de firari sanıkların iadelerini istemek için somut adres araştırmasına girişti. Bu amaçla Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı’na yazı yazan mahkeme aralarında İlhami Balı, Deniz Büyükçelebi, Ahmet Güneş, Edremit Türe ve Kasım Dere gibi IŞİD içinde yönetici konumda olan 16 kişinin isim listesini gönderildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi yarın görülecek duruşmada, Emniyet'ten gelecek cevapta somut adres bilgisi olması halinde Adalet Bakanlığı'na yazı yazarak ilgili sanıkların Suriye'den iadesinin istenmesi kararı vermeye hazırlanıyordu.

EMNİYET İSTİHBARAT: CEVAP VEREMEYİZ

Mahkemeye yanıtı, Emniyet Genel Müdürü Adına İstihbarat Daire Başkanı gönderdi. İstihbarat Başkanı cevabında, ellerindeki bilgilerin istihbarat amaçlı olduğunu, bunların soruşturma için kullanılacağının anlaşıldığını, bu nedenle gönderemeyeceklerini, Polis, Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nun istihbarat toplama hükümlerini düzenleyen ünlü 7. Maddesine (PSVK) dayanarak, şu ifadelerle aktardı: “Bu madde hükümlerine göre yürütülen faaliyetler çerçevesinde elde edilen kayıtlar, amaç dışında kullanılamaz hükümleri bulunmaktadır. Kanun hükmüne göre istihbari bilgiler, adli ve idari soruşturmalarda delil olarak kullanılmamaktadır. İlgili yazı ile başkanlığımızdan talep edilen bilgi ve belgelerin adli veya idari bir soruşturmada kullanılacağı değerlendirildiğinden, söz konusu bilgi ve belge taleplerinin karşılanması mümkün olmamaktadır.”

İstihbarat Başkanı bu yazıyı, “Emniyet Genel Müdürü adına” imza attı ancak yine de sonuna, “Söz konusu talebin Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’ndan temin edilmesi”ni istedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.