Erdoğan-Macron görüşmesi protestolarla başladı

Erdoğan-Macron görüşmesi protestolarla başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa ziyareti kapsamında Macron'la görüştü. Füze anlaşmasının imzalandığı görüşmelerin yanı sıra, Paris’te Erdoğan protestolarında KHK'lar, tek tip kıyafet, kadın politikaları, demokrasi konuları eleştirildi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'da mevkidaşı Emmanuel Macron ile Elysee Sarayı'nda görüştü. Liderler basın toplantısına başlamadan önce Türkiye ve Fransa arasında anlaşmalar imzalandı. İmzalar arasında, füze savunma anlaşması da var. Öte yandan Erdoğan, Fransa'nın başkenti Paris'te protesto edildi.  Başbaşa geçen görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fransa lideri Emmanuel Macron kameraların karşısına çıktı.

FÜZE ANLAŞMASI İMZALANDI

Türkiye ile Fransa ve İtalya arasında savunma sanayinde Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi anlaşması imzalandı. Türkiye, uzun menzilli hava ve füze savunma sisteminin gelişimi ve üretimi için Fransız-İtalyan konsorsiyumu Eurosam ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Eurosam'dan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa ziyaretinde imzalanan anlaşma, konsorsiyumun Aselsan ve Roketsan ile ortak çalışma yürütmesini öngörüyor. Konsorsiyum, İtalya-Fransa-Türkiye'nin dahil olduğu hava savunma sisteminin 2020'lerin ortalarında üretileceğini ve geliştirileceğini duyurdu. Sistem hayalet uçaklara, insansız hava araçlarına ve füzelere karşı savunma amaçlı kullanılacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi temaslar için gittiği Paris’te Fransız mevkidaşı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. Emmanuel Macron ikili görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Élysée Sarayı’nda karşıladı.

İki liderin Élysée Sarayı’ndaki görüşmesinden sonra düzenlenecek ortak basın toplantısının ardından, iki ülkenin iş heyetleri arasında farklı alanlarda anlaşmalar imzalandı. Savunma Bakanlığı, Aselsan ve Roketsan Fransız Eurosam ile Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi anlaşması, Türk Eximbank ve BPIFrance Assurance Export arasında karşılıklı reasürans anlaşması ve Türk Hava Yolları ile Airbus arasında bir satınalma mutabakat zaptı imzalandı. 

BAŞKENTTE PROTESTO GÖSTERİLERİ

Fransa ziyaretindeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkent Paris’te protesto edildi. Fransa Parlamentosu yakınında bulunan Châtelet Meydanında gerçekleşen eylemde, Türkiye’deki insan hakkı ihlallerine yönelik tepkiler dile getirildi.

Demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla yapılan protestoda Erdoğan’ı eleştiren sloganlar ve KHK ile yürürlüğe sokulan cezaevlerinde tek tip kıyafet uygulamasına tepki gösterildi.

Fransa Erdoğan protestosu

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER: ERDOĞAN'IN GERİLİM STRATEJİSİ, TÜRKİYE VE AVRUPA İÇİN TEHLİKELERLE DOLU

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Erdoğan'ın ziyareti sırasında Sınır Tanımayan Gazeteciler, Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin maketleriyle eylem yaptı ve Macron’un Erdoğan ile görüşmesinde tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çekmesini talep etti.

sınır tanımayan gazetecilert

Örgütün genel sekreteri Chritophe Deloire “Erdoğan’ın gerilim stratejisi jem Türkiye hem Avrupa için tehlikelerle dolu. Türkiye’nin bu kadar öngörülemez hale gelmesi kimsenin çıkarına değil” ifadelerini kullandı.

FEMEN: ERDOĞAN İNSAN HAKLARI YİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik bir diğer protesto ise FEMEN tarafından gerçekleştirildi. Garson kostümü giyinen FEMEN üyeleri, bedenlerine "Erdoğan insan haklarını yiyor" ve "Erdoğan Kürtlerin haklarını yiyor" gibi ifadeler yazdı.

 

"İKİYÜZLÜLÜKTEN ÇIKILMALI"

Açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Macron şu ifadelere yer verdi:

"Diyalog ve ortak çalışma yaklaşımı içindeyim. Türkiye ile terörle mücadelede örnek teşkil eden iyi bir işbirliğimiz var. Terörle mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz. Bunu kuvvetlendirilmiş ortalıklar çerçevesinde yapacağız. Füze savunma anlaşması imzaladık. Uçak anlaşması konusunda imzaladığımız anlaşma da önemli bir açıklama. Sinop Nükleer Santrali konusunda da görüştük. Ortadoğu'yu konuştuk. Filistin meselesinde iki devletli çözüm olmalı.

DEAŞ (DAİŞ) sonrası Suriye'de barış ve istikrar sağlanmalı. Suriye yol haritasında birlikte çalışmak isteriz. Türkiye-AB ilişkilerine de değindik. Türkiye Avrupa Konseyi kapsamında kalmalı. Türkiye - AB diyaloğu daha sakin olarak devam etmeli. Türkiye-AB ilişkilerinde ikiyüzlülükten çıkmak gerekiyor. Dermokrasi ve hukukun üstünlüğü çok önemlidir."

"AB'YE NE OLUR ARTIK BİZİ DE ALIVERİN DİYECEK HALİMİZ YOK"

Macron'un ardından açıklama yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Ziyaretimizde 500 yılı aşkın mazisi olan dostluğumuzun bugün çok daha farklı bir şekilde güçlenerek devam ettiğini görüyorum. Görüşmelerde Türkiye-Fransa ilişkilerini bölgesel ilişkileri, uluslararası camiadaki gelişmeleri ele alma fırsatını bulduk. Türkiye AB süreci içinde ne yazık ki 54 yıldır bu kapıda bekletilen ülke. Fransa AB'nin önemli bir ayağını oluşturuyor. Türkiye gibi başka bir ülke AB içinde yok. AB bize gerekçe de sunamıyor. İlk zamanlar 15 fasıl üzerinden bizi engellerken, fasılların sayısı 35'e çıktı. Daha sonra farklı yaklaşımla faslın kapatılması noktasına gelince olmadı. Bu bizi ciddi manada yorduğu gibi milletimi de ciddi manada yoruyor. Bizi belki de bir karara doğru sürükleyecektir. Ne olur artık bizi de alıverin diyecek halimiz yok.

Türkiye teröre çok ciddi bedeller ödedi. Fransa'nın da ödediği bedelleri biliyoruz. AB'nin Suriyeli sığınmacılarla ilgili verdiği söz yerine getirilmedi. Şu ana kadar 910 milyon avro verdiler. Bunlara rağmen geri adım atmayacağız, mültecilere desteği sürdüreceğiz. Ülkemizde ve sınırımızda DEAŞ'a (DAİŞ) karşı verilen mücadelemiz var. Aynı şekilde YPG'ye karşı da aynı mücadeleyi bizim beraber vermemiz gerekiyor. İsrail-Filistin ilişkilerini de görüştük. Güçlü olmak haklılık sebebi değildir. Kudüs, Filistin konusunda atılabilecek adımlarda Fransa ile yakın istişare içinde olacağız. Diyaloğumuz Suriye konusunda da kararlı şekilde devam edecek.

PKK kurumsallaşıyor, buralardaki hassasiyet gözden kaçırılırsa yarın sıkıntısı çok farklı olacaktır. Bunları biz ağır ödedik. Batı her zaman bize şunu söylüyor yargı bağımsızdır. Türkiye'de de bağımsız. Sayın cumhurbaşkanı bana bazı isimler verdi. Adalet bakanımızdan onlarla ilgili bilgileri temin ederek kendilerine göndereceğim. Terör ve teröristin bahçıvanları vardır. Onlar düşünce adamı diye bakılan adamlardır. Gazete köşelerinden orayı sularlar. Fikir babaları olarak onları yetiştirirler. Bir gün bakarsınız bu insanlar karşınıza terörist olarak çıkarlar. Biz bunun bedelini 35 bini aşkın şehit vererek ödedik"

AÇIKLAMA SONRASI SORULARI YANITLADILAR

Suriye ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Macron, "Gelecek haftalarda silahlı çatışmalar bittiğinde yeni bir süreç başlayacak. Masanın etrafında oturan herkesin çıkarları Erdoğan'ın çıkarlarıyla aynı değildir. Onlar kendi iktidarlarını güçlerini oturtmak istiyorlar. Suriye halkı yeni kaderini belirleyecektir. Türkiye'deki 3 milyondan fazla Suriyeli Esad rejiminden kaçtı. Suriye halkı kaderini kendi belirlemeli" dedi.

"SURİYE'DE HEDEFİMİZ ESED'SİZ ÇÖZÜM"

Erdoğan ise soruya, "Suriye'nin kuzeyinde terör koridoru oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Böyle gelişme olursa gereğini yaparız. Geri adım atmamız mümkün değil. Bütün mesele YPG-PYD, PKK'nın yan kuruluşları olarak kuzeyden Akdeniz'e girmenin yollarını arıyorlar. Buna müsaade yok. Bunda kararlıyız. Ne yazık ki NATO'da dostumuz olan ABD'nin kalkıp hala bunlara TIR'larla silahları vermeleri bizim üzüntü kaynağımızdır. Bizim hedefimiz Esed'li bir çözüm değildir. Bizim hedefimiz Esed'siz ve Suriye halkının kendi demokratik iradesiyle bir seçimi gerçekleştirmektir. Bizim buna yardımcı olmamız lazım" yanıtını verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.