'Erdoğan'a karşı dışarıda hızla yükselen sert bir dalga var, sıkıntı çok büyük'

'Erdoğan'a karşı dışarıda hızla yükselen sert bir dalga var, sıkıntı çok büyük'

.

A+A-

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in Türkiye’deki devlet-mafya-siyaset üçgenindeki kirli işlere ilişkin ifşaları New York Times ve Washington Post gibi dünyanın önde gelen medya organlarında analizlere konu olmaya devam ediyor.

Peker’in iddiaları, Türkiye iç siyasetine bakan yönleriyle olduğu kadar dışarıya dair de geniş bir çerçeve sunuyor.

Venezuela’dan kokain sevkıyatında eski başbakan Binali Yıldırım’ın oğlunun “organizatör olduğu” iddiası ve ABD’nin de beş yıldır uyuşturucu kaçakçılığından peşinde olduğu Kıbrıslı Halil Falyalı’yla ilgili suçlamalar öne çıkan örneklerden.

Ahval Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Baydar, Sıcak Takip'te eski CHP Milletvekili ve Demokrasileri Savunma Vakfı Türkiye Direktörü Aykan Erdemir ile gündeme oturan Sedat Peker videolarından ABD-Türkiye ilişkilerindeki son duruma varıncaya kadar geniş yelpazede son durumu konuştu.

Erdemir, Türkiye’de iç politikanın Sedat Peker iddiaları ile çalkalandığını ancak dışarıda da iç yakıcı bir tablo olduğunu söylüyor ve ekliyor:

“Peker’in iddiaları, Türkiye’nin kara para aklama, uyuşturucu ticareti, yaptırım delme ve benzeri kriminal ilişkilerini ortaya çıkardıkça özellikle Türkiye’nin Batılı müttefiklerinde yükselen kuşkucu bakış ve Türkiye’ye yönelik sert pozisyon alma iradesi güçlenecek gibi gözüküyor.”

Venezuela örneği üzerinden Türkiye’nin kokain ticaretinde önemli bir güzergâh olduğunun konuşulduğuna dikkat çeken Erdemir, “Kıbrıs’ın ve hatta Suriye’nin Lazkiye Limanı’nında bu ağın içinde olduğu söyleniyor. Oysa ki 2018’den beri ben önemli bir Türkiye-Venezuela bağlantısı üzerinde yazıp çiziyorum. Burada ABD’nin de yakından takip ettiği rejimler arası bir yakınlaşma vardı” ifadesini kullanıyor. 

“ABD yetkililerinin bu noktada Türkiye’ye yönelik uyarıları vardı. Öyle ki Venezuela yaptırımlarının altın kaçakçılığı yolu ile delme noktasında suçlamalar yöneltilmişti”  diyen Erdemir, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Önce bir yıl içinde neredeyse 1 milyar dolara yakın bir altın ticareti gündeme geldi. THY’nin çoğu boş olan uçuşlarla sürekli İstanbul-Caracas arasında sefer yaptığı dikkat çekti. Son iki yıldır yalnızca THY uçuşlarını değil, Türk bayraklı özel uçakların çok şüpheli uçuşlarını da takip ediyorlardı. Bu uçuşlar arasında Afrika, Avrupa ve Moskova durakları da vardı. Bütün bunları bugün yeniden gündeme getirdiğimizde şuu görmek mümkün. Zaten NATO’nun Türkiye müttefikleri arasında son iki üç yıldır bu meseleler irdelenmeye başlamıştı. 

ABD Hazine Bakanlığı ya da Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi noktasında olsa da bu süreç takip ediliyordu. Zaman zaman açık ya da kapalı kanallardan Ankara’ya bazı mesajlar gidiyordu. Fakat işte bugün artık Sedat Peker’in açıklamalarıyla aslında çok daha karmaşık ve derin ilişkilerin su yüzüne çıkması oldu. Bu ifşalar, tam da bizim öngördüğümüz şekilde iktidarın en üst makamlarına ulaşan ilişkiler olduğunu gösteriyor. 

Farklı bilgi kaynakları hep aynı ve çok sıkıntılı olan bir noktayı işaret ediyor. Artık Türkiye bir anlamda gerçekten narko-devlet ile terör sponsoru devlet arasında gidip gelmekte olan bir NATO üyesi. Bunun son örneğini aslında son iki günde yaşadık. Yine bazı Batılı diplomatlar hem Washington Post’a hem Reuters’e bilgi sızdırdılar. NATO’da Türkiye’nin Belarus’a yönelik yaptırımları engellediğini ifşa ettiler. Aslında NATO’daki bu güvenlik müzakareleri aslında gizli. Dolayısıyla bunların ifşa edilmemesi gerekiyor. Ama tahmin ediyoruz ki Türkiye’nin dış pozisyonu o kadar skandal bir pozisyondu ki, Türkiye’nin Lukaşenko’nun yardımına koşması bir şok etkisi yaratmış Brüksel’de.

Bu, aslında Türkiye’ye yönelik yükselen bir dalgaya işaret ediyor. Yani Erdoğan Hükümeti birden fazla sahnede sıkıntılı tiyatrolar oynuyor. Ya da sıkıntılı oyun planlarını devreye sokuyor. Bunun 2013’deki boyutu İran yaptırımlarıydı. Daha sonra Venezuela’da altın kaçakçılığı devreye girdi. Şimdi bir narkotik trafiğinde ana hat olma çabasını görüyoruz iktidarın en tepe isimlerinin yer aldığı bir süreçte ve NATO içinde de sürekli bir anlamda Putin adına böyle bir oyun bozan bir Türkiye var ama bunlar çok önemli sıkıntıları beraberinde getirecektir."

Aykan Erdemir/Ahval

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.