Ermenistan'dan Filistin'i devlet olarak tanıma kararı

Ermenistan'dan Filistin'i devlet olarak tanıma kararı

.

A+A-

İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik katliamları devam ederken, Ermenistan da Filistin'i devlet olarak tanıdı. Açıklamada, "Filistinlilerin ve İsraillilerin meşru isteklerinin gerçekleşmesini sağlamanın tek yolunun bu olduğuna inanıyoruz" denildi.

 Uluslararası hukuk ihlali ve soykırım uyarılarını dikkate almayan İsrail'in Gazze'deki saldırıları 7 Ekim'den beri hız kesmeden devam ederken, bu süreçte Filistin'i devlet olarak tanıyan ülkelere bir yenisi eklendi. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Erivan'ın Filistin'i devlet olarak tanıdığını duyurdu.

Yazılı açıklamada, "Gazze'deki felaket boyutuna gelen insani durum ve devam eden askeri çatışma, uluslararası siyasi gündemde çözüm bulunması gereken birincil konulardan biridir. Ermenistan Cumhuriyeti, silahlı çatışma sırasında sivil altyapıların hedef alınmasını, sivil nüfusa şiddet uygulanmasını, sivillerin rehin alınmasını ve yakalanmasını kategorik olarak reddediyor ve bu kişilerin ön koşulsuz olarak serbest bırakılmaları yönünde uluslararası toplumdan gelen taleplere katılıyor" denildi.

Ermenistan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Gazze'de derhal ateşkes çağrısı yapan kararlara katıldığı hatırlatılan açıklamada, Erivan'ın Ortadoğu'da barış ve istikrarın tesis edilmesini, Yahudi ve Filistin halkları arasında kalıcı uzlaşmanın sağlanmasını istedi vurgulandı.

"Ermenistan, Filistin sorununa barışçıl ve kapsamlı bir çözüm bulunmasını çeşitli uluslararası platformlarda her zaman savunmuş ve İsrail-Filistin ihtilafının çözümü için 'iki devlet' ilkesini desteklemiştir" denilirken, şöyle devam edildi:

"Filistinlilerin ve İsraillilerin meşru isteklerinin gerçekleşmesini sağlamanın tek yolunun bu olduğuna inanıyoruz. Bunlara dayanarak ve uluslararası hukuk ile halkların eşitliği, egemenliği ve barış içinde bir arada yaşaması ilkelerine olan bağlılığını yeniden teyit ederek, Ermenistan Cumhuriyeti Filistin Devleti'ni tanır."

Gazze'deki savaş sırasında, İrlanda, Norveç ve İspanya da Filistin'i devlet olarak tanımıştı. Tanıma kararları, diplomatik alanda Filistin devletinin varlığının güçlendirilmesi anlamına geliyor; İsrail'e, Filistin topraklarındaki ihlallerinin onaylanmadığı mesajını veriyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.