Esad'ın devrilmesi sonrası Rojava'da olağanüstü hal ilan edildi

Esad'ın devrilmesi sonrası Rojava'da olağanüstü hal ilan edildi

.

A+A-

Suriye'de Beşar Esad yönetiminin devrilmesi sonrasında Rojava Özerk Yönetimi, "ülkedeki krizden kaynaklı" olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. SDG Genel Komutanı Abdi, Esad'ın devrilmesini 'demokratik Suriye'nin inşası için fırsat' diye niteledi.

Suriye'de Kaide kolu Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki cihatçıların Halep, Hama ve Humus'un ardından bu sabaha karşı başkent Şam'da da kontrolü ele geçirmesi ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkeyi terk ettiğinin belirtilmesi sonrası, ülkenin doğusunda Kürt güçlerinin kontrolü altında bulunan Rojava'da olağanüstü hal ilan edildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nden yapılan açıklamada, ülke genelinde yaşanan krize dikkat çekildi. Halka, güvenlik güçlerine ve tüm kurumlara "provokasyona gelmeme, kent ve köyleri savunma konusunda en üst seviyede dikkatli olma" çağrısı yapıldı.

KAMIŞLI'DA HAFIZ ESAD HEYKELİ YIKILDI

Öte yandan, Suriye'nin bir önceki devlet başkanı Hafız Esad'ın Rojava'nın Kamışlı kentinde yıkıldığı görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

SDG'DEN 'DEYREZZOR'DAN ÇEKİLME' HABERLERİNE YALANLAMA

Kararın ardından Kamışlı'da güvenlik önlemlerinin de artırıldığı belirtilirken, Deyrezzor'daki SDG güçleri de vilayetten çekildikleri yönünde sosyal medyada yayılan haberleri yalanladı.

MAZLUM ABDİ'DEN 'FIRSAT' AÇIKLAMASI

SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi ise Beşar Esad yönetiminin Şam’da da kontrolü kaybetmesini "tarihi" bir gün diye niteledi. Sosyal medyadan açıklama yapan Abdi, “Şam'daki otoriter rejimin çöküşü ile Suriye'de tarihi anların yaşandığını" belirterek bu değişikliği "tüm Suriyelilerin haklarını garanti altına alan, demokrasi ve adalete dayalı yeni bir Suriye'nin inşası için bir fırsat" diye nitelendirdi.

İLHAM AHMED'DEN 'YENİ SAYFA' VE BARIŞ ÇAĞRISI

Özerk Yönetim'in Dış İlişkiler Komitesi Eşbaşkanı İlham Ahmed de, Suriye'deki gelişmelerle ilgili "Despotizmin sonu, adalet ve demokrasiye dayalı yeni bir dönemin başlangıcı" dedi. X hesabından açıklama yapan Ahmed, "Suriye halklarının daha adil ve demokratik bir gelecek için çabalarını birleştirme umudu ile yeni bir sayfa açıyoruz" ifadelerini kullanırken, "kurşunların sesini durdurma, barış ve inşanın temeli olarak diyaloğun esas alınması" çağrısı yaptı.

NE OLMUŞTU?

Cihatçıların Türkiye sınırındaki İdlib'den ilk olarak daha doğudaki Halep'e saldırdığı, ardından da daha güneydeki Hama-Humus-Şam yönünde ilerlemeye başladığı sırada, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) da Halep'in güneydoğusundaki Tel Rıfat'ın kontrolünü Kürtlerin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) almıştı. Türkiye'nin Afrin harekâtından sonra Tel Rıfat çevresine sığınan 150 binin üzerinde Kürt sivil, buralardan tahliye edilmişti. SMO'nun Fırat'ın kuzeybatı kıyısındaki Mınbic'de de SDG'ye saldırılarını yoğunlaştırdığı haberleri gelmişti.

Öte yandan, Suriye ordusu ülkenin doğusundaki Deyrezzor vilayetinden çekilirken mevzilerini SDG'ye devretmişti.

 

Artıgerçek 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.