Sait Aydoğmuş

Sait Aydoğmuş

Yazarın Tüm Yazıları >

“Gele Gele Kardaş”

A+A-

Bağımsız, Birleşik, Sosyalist Kürdistan” şiarı ile başlatılan ve 30 yılı aşkındır çok ağır bedellerle sürmekte olan bir savaş içinde, gele gele,  Devleti, Milleti ve  bilumum kurumlarıyla  yine Türklerin yöneteceği  milletsiz, devletsiz, milli marşsız, bayraksız, hasılı  Kürd ve Kürdistan anlamında hiçbir  milli kurum ve  sembolü olmayan  “Halkların Demokratik Ulusuna, Devletine, ve Ortak vatanına” geldik…

Kuzey Kürdistan’da içi boş sloganlarla ve içi boşaltılmış demokrasi, özgürlük vs. gibi kavramlarla ‘’motive’’ edilen kitle, tekçi, hegemonik siyasete mahkum edilmiş durumdadır. Bu siyasetin yarattığı mağduriyetler üzerinden yeniden, yeniden  üretilen, milli hassasiyetten uzak mağduriyet siyasetine artık yeter deme cesaret ve becerisini gösterenlere karşı itibarsızlaştırma ve karalama kampanyaları başlatılıp sürdürülmekte; alternatif siyaset anlayışına karşı düşmanca tavırlar alınmaktadır. Bu tavrın sahipleri, ‘’Türkiye’nin demokratikleşmesi’’ için ise, milli siyaset yerine, devlet partilerinden olan CHP ve İYİ PARTİ’nin desteklenmesini stratejik bir hedef olarak metropolde yaşayan Kürd’lerin önüne koymaktadırlar.

Bu siyasetin  Aktörleri, “Halkların Demokratik” kavramıyla başlayıp, önüne yapıştırılan  “Özgür” kavramıyla  kadın, gençlik, LGTB  gibi toplumsal kesim ve eğilimler ile ekoloji ve benzeri gibi sorunların rollerini oldukça abartıp,  Kürd ve Kürdistan sorununu  hep hasır altı ederek, siyasal ve kültürel asimilasyona hizmet ediyorlar.

Oysa bu politikanın tam aksine, millet ve devlet perspektifli, açık/net tarif ve taleplerle mücadele etmeliyiz. Ulusal birlik ve ittifakımızı bu temelde kurarak siyasal bir taraf olduğumuz oranda, Türk toplumunun  Kürdlerle ilgili travmatik zihniyetini ve  dolasıyla da Devlet’in  inkar ve imha  politikasını, sorunun çözümü yolunda değiştirme olanağımız artacaktır.  Türk Toplumunun  anılan zihniyeti ile  bu zihniyete göre oluş(turul)an/Türk Devleti ve siyasal sistemi, ancak bu yolla, yani Kürd ulusal sorunu çözüme kavuşturulabildiği oranda  demokratikleştirilebilir.

Bir takım eksikliklerine rağmen, Güney Kürdistan’daki Kürd Siyasi hareketlerinin yaptığı tam da budur. Güney Kürdistan’da, Arap Partilerinin esamisi  bile okunmamaktadır. Güneyli Kürdler, milliyetçi muhafazakar,  milli perspektifli sol, siyasal İslamcı ve diğer siyasal renklerden oluşturdukları kendi  partileriyle  görece demokratik ve çoğulcu bir Kürd siyasal yelpazesi oluşturmuş durumdadırlar. Böylesi bir siyasal yelpaze ile, Kürd tarafı olarak  Arapların önüne çıkıyorlar ve yakın zamanda  olduğu gibi Irak’ta kimin iktidar olacağında  karar verici kilit bir rol oynuyorlar ve böylece Federal Bölgelerinin hak ve hukukunu  daha da genişletip teminat altına almaya çalışıyorlar.   

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.